reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Jakie mleko po roczku???

A czym cie karmiono, ze tak moge zapytac. Wydaje mi sie ze jestes starsza odemnie i powiec czy rodzice kupowali mleko z Baltony w Gdansku czy dostawalas krowie ze slkepu lub od gospodarza z okolic. No chyba ze mama cie karmila do 3 ciego roku zycia cycem.
Ja dostawalam mleko krowie i jakos zyje, i mam sie dobrze i niemam problemow zdrowotnych i zadnych alergi. Kiedys nie bylo takich mlek w proszku a ludzie dluzej zyli. Ja gdybym mieszkala u nas na "kaszubach" to bym, pewnie brala mleko od gospodarza i bym dziecku dawala szybciej.

Widze ze nie zrozumialas mojej wypowiedzi! Jesli chodzi o mleko krowie to sie NIE ZALECA- tego slowa chyba nie musze tlumaczyc???? Standardy sie zmieniaja im wiecej sie przeprowadza badan na ten temat. I jest duza roznica miedzy tym co uwazano 30 lat temu, a sie teraz uwaza. I logiczne jest, ze za kolejne 3o lat znowu moze sie wszystko zmienic. A jak dana osoba podchodzi do ZALECEN, to jest indywidualna sprawa, jesli tym nikomu nie szkodzi!!!!!

reklama
Ojej, nie ekscytujcie się tak;-) Jakie są zalecenia to każda mama chyba wie i że temat jest kontrowersyjny - również. Ale autorce chyba chodziło, żeby się właśnie wypowiedziały mamy co same dają i wyraziły swoje opinie, a nie jakie są zalecenia.

Moje dziecko też ma blisko 10 miesięcy i ja wiem jakie są zalecenia i że one się zmieniają. I wiem też że po roczku dziecko może pić mleko krowie aczkolwiek obecnie zaleca się mleko modyfikowane do 3 lat. Ja osobiście po przemyśleniu wszelkich za i przeciw zamierzam po roczku wprowadzać mleko krowie.

A mi lekarz ZALECIL podawac po roku juz krowie, (ale dodam, ze nie mieszkam w Posce). Ja daje jak na razie pol na pol, czasem krowie, a czasem modyf. po roku, ale pewnie nie dlugo przejde calkiem na krowie.

Ojej, nie ekscytujcie się tak;-) Jakie są zalecenia to każda mama chyba wie i że temat jest kontrowersyjny - również. Ale autorce chyba chodziło, żeby się właśnie wypowiedziały mamy co same dają i wyraziły swoje opinie, a nie jakie są zalecenia.

Moje dziecko też ma blisko 10 miesięcy i ja wiem jakie są zalecenia i że one się zmieniają. I wiem też że po roczku dziecko może pić mleko krowie aczkolwiek obecnie zaleca się mleko modyfikowane do 3 lat. Ja osobiście po przemyśleniu wszelkich za i przeciw zamierzam po roczku wprowadzać mleko krowie.
Dokladnie, kazda mam zrobi tak jak uwaza, ze bedzie najlepiej.

Widze ze nie zrozumialas mojej wypowiedzi! Jesli chodzi o mleko krowie to sie NIE ZALECA- tego slowa chyba nie musze tlumaczyc????

no wiesz - nawet rozumiem co to znaczy!gdzies tam kiedys uczylam sie polskiego:-D:-D:-D:-D
Zrozumialam twoja odpowiec. Poprostu jak wychodzilo z mojej odpowiedzi poprostu tego nie skomentowalam. Podalam tylko swoj punkt widzenia na temat krowiego mleka. I nie chodzi mi tu o 30 lat wstecz. tylko jakies 4 latka (tyle ma najmlotsza osobka wykarmiona na krowim). Wiem co sie zaleca a co nie. Kazdy oczywiscie decyduje sam czego sie bedzie trzymal a czego nie. Dlatego ja po roku czasu dam mojemu krowie mleko bo nic wedle mnie mu nie zaszkodzi. ha ha ha - no i taniej:-D:-D:-D

Kazdemu zalezy na prawidlowym rozwoju dziecka, a ze niektore produkty np. nie zawieraja odpowiednich skladnikow czy tez moga wywolac alergie dlatego sie ich NIE ZALECA! Co ty wybierzesz, to twoja sprawa. Krowie mleko zawiera za malo np. zelaza i generalnie caly jego sklad jest raczej ciazko strawny dla jeszcze niedojrzalych jelit maluszka. Np. w Nor zaleca sie stopniowe wprowadzanie mleka krowiego w jedzeniu od 10 mies., a do picia od roku.
Zawsze mozna cos przeskoczyc i zrobic po swojemu, jesli tym dziecku nie zaszkodzimy!
A ze jedno sie ZALECA a inne NIE, to tylko po to aby maluszek w przyszlosci nie mial problemow.
co kraj to obyczaj.tutaj ZALECAJA mleko krowie od 6mż.i jest bardzo bogate w zelazo i inne składniki.nawet koper włoski jest w tym mleku.ale gdybym go nie miała to po roku tutaj ZALECAJA normalne mleko krowie do picia dla dzieci.wrecz mówia o odstawieniu modyfikowanego.kazda matka robi jak uważa.nikt nie powinien sie wtracac w to czym karmi kiedy co wprowadza.nie podoba mi sie tylko to ze jak ktos cos napisze ze dał to czy tamto albo tym smaruje czy tamtym to i które by cie zjadły za to.wrecz cie taka zjedzie i powie ze jestes zla matka.forum nie jest od tego.od wydawania osadów.kadzy powinien szanowac wypowiedzi innych.sa rozni ludzie rozne doswiadczenia.wiadomo ze osoby które sie wypowiadaja w danej kwestii wiedza cos na ten temat bo dawaly czy robily to swoim dzieciom i nie chca zaszkodzic innym dzieciom.pozdrawiam

na szczęście każda mama może sama podejmować decyzje dotyczące jej dziecka :-)
jeśli chodzi o mleko krowie to ja ani moja rodzina go nie pijemy; moja koleżanka lekarka prowadziła badania nad szkodliwym wpływem krowiego mleka na organizm ludzki, więc podziękuję. Poza tym mleko krowie jest dla cieląt (to chyba wszyscy wiemy)
Ale jak już pisałam każdy może podjąć własną decyzję :cool2:

co kraj to obyczaj.tutaj ZALECAJA mleko krowie od 6mż.i jest bardzo bogate w zelazo i inne składniki.nawet koper włoski jest w tym mleku.ale gdybym go nie miała to po roku tutaj ZALECAJA normalne mleko krowie do picia dla dzieci.wrecz mówia o odstawieniu modyfikowanego.kazda matka robi jak uważa.nikt nie powinien sie wtracac w to czym karmi kiedy co wprowadza.nie podoba mi sie tylko to ze jak ktos cos napisze ze dał to czy tamto albo tym smaruje czy tamtym to i które by cie zjadły za to.wrecz cie taka zjedzie i powie ze jestes zla matka.forum nie jest od tego.od wydawania osadów.kadzy powinien szanowac wypowiedzi innych.sa rozni ludzie rozne doswiadczenia.wiadomo ze osoby które sie wypowiadaja w danej kwestii wiedza cos na ten temat bo dawaly czy robily to swoim dzieciom i nie chca zaszkodzic innym dzieciom.pozdrawiam

AMEN!:-) zgadzam sie w 100 procentach.

reklama
Do góry