reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią starszaków

Agawa

Fanka BB :)
Miasto
Łódź
Witam serdecznie,

Karmiłam swojego bąbla przez 3 i pół roku.
Ponieważ urodziłam wcześniaczka, wiele musiałam się nauczyć
o "cycoleniu"...
Służę swoim doświadczeniem, jestem bądź co bądź już weteranką...
:wink:
Miło wspominam te cudowne chwile bliskości...

Pozdrawiam wszystkie karmicielki i tych karmionych

Agawa

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Witaj Alu,

Pokarm matki jest wystarczający dla malucha do ukończenia 6 miesiąca życia :D
Twój Maluszek to jeszcze okruszek - myślę, że powinnaś przynajmniej miesiąc poczekać :roll:

W naszym przypadku wprowadzanie "nowości" przebiegało tak...
<na początku muszę Ci wyjaśnić, że Julcia urodziła się w 30 hdb. w związku z tym dla mnie wykładnią do podania pierwszego "dorosłego" posiłku był wiek korygowany Julci, czyli 2,5 miesiaca później niż wiek kalendarzowy>

W siódmym miesiącu życia Julci zaserwowałam jej pierwszą zupkę-krem.
Jednocześnie wprowadziłam przecier jabłkowy i soczek.
Należy pamietać aby wprowadzać jedzonko po mału, w małych ilościach i sukcesywnie zwiększać jedgo ilość.
Na sklepowych półkach znajdowałam coraz to nowe pyszności - dobrane ilościowo i jakościowo do wieku i upodobań Julci.

Dopajanie było bardziej koniecznością niż potrzebą - Julcia miewała kolki :(

Już od pierwszego miesiąca życia, Bąbelasowi mozna podawać napary z koperku, rumianku (polecam herbatki HIPP - dla mnie rewelacja) oraz wodę z glukozą.

Gotowe zupki i przeciery podawałam Myszce do 9 miesiąca życia, potem zaczęłam "eksperymentować" sama :wink:

Pozdrawiam Was serdecznie
Agawa

Witam serdecznie :oops:
Dziękuje za porady.
Ledwo zniknęła kolka ,chociaż ma jeszcze problemy z brzuszkiem to zaczęły się oznaki ząbków. dopiero początek 4 miesiąca ale wydaje mi się że to chyba już.Jest to możliwe?
pozdrawiam !
Ala

Witaj Alu,

To już mogą być ząbki... :oops:
Polecam Dentinox-gel (najlepiej z lodówki).
Pomoże Maluszkowi - ukoi bolące, rozpulchnione dziąsełka i Tobie - ukoi skołatane nerwy :wink:

Pomocne są również gryzaczki żelowe (również schłodzone w lodówce) i zimne okłady na rumień policzkowy.

Pozdrawiam serdecznie
Agawa

Witaj Sandros,

Hmmm... pewnie z prawej piersi leci mniej mleczka albo leci wolniej... (takie niecierpliwki z tych Bąbelków :wink: )
Możesz zaobserwować ile mleczka wypływa odciagając troszke pokarmu?

Moja Jula także wolała jesć z lewej piersi - myslę, że było to spowodowane lepszym "przyssaniem" się mojego Ssaczka :wink: do sutka - z prawą piersią miałam podobny problem... ale nie martw się - nabierzesz więcej wprawy, Maluszek będzie potrzebował więcej mleczka i zaprzyjaźni sie w końcu z "prawą mleczarenką" - tak jak moja Jula :D a poza tym musicie sie "dotrzeć" i już :D

Ważne jest aby dzieciątko cycoliło piersi po kolei.
Czyli najpierw jeden cycolek wydojony w całości i drugi podany "na ząbek" :wink: a potem odwrotnie - to bardzo dobrze wpływa na laktację.

Pozdrawiam i trzymam kciuki
Agawa

Witajcie,

Dzieki za wszystkie rady.
Sonia powoli zaczyna ssac moja prawa piers, narazie to jednak zalezy chyba od jej humoru albo glodu :wink: Mysle, ze niedlugo bedzie lubiala obie moje piersi tak samo

Pozdrawiam,

reklama
Do góry