reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kaszel i katar przy ząbkowaniu

agga95

Zaciekawiona BB
Hej Dziewczyny
Chciałam zapytać czy któraś z Was miala tak, ze dziecku przy ząbkowaniu doskwierał dłuższą chwilę katar i kaszelek? Corka ma 2 latka i obecnie wychodzą jej cztery trójki na raz (juz sie przebiły ale nie wyszly całkowicie + cos sie zaczyna dziać z piątkami (tylko te zostały oprócz szostek). 4 tygodnie temu dostała katarku z którym sie uporaliśmy kroplami od lekarza, natomiast kaszelek pozostal. Kaszel sporadyczny za dnia, czasami w ogóle nie zakaszle za dnia, a w nocy mamy zazwyczaj jeden lub dwa epizody kaszelku na zasadzie zakaszle kilka razy i spi - nie wybudza jej to, spi ładnie no ale jednak pokasływanie jest co noc od 3 tygodni - za wyjątkiem moze dwóch nocy. Dziecko osluchowo czyste, przebadane na każdą strone, infekcja bakteryjna wykluczona. Testy alergiczne i cytologia nosa nic nie wykazały, miala syropek na alergie ale wiele nie zdziałał. Lekarz powiedział, ze corka ma typowy kaszel z górnych dróg oddechowych I wydzielina jej splywa po tylnej ścianie gardla - powiedział, ze to typowe dla zlobkowiczow i przejdzie jej to. Zalecił higienę nosa i odciąganie aby mimo, ze katar nie wychodzi to wydzielina sie odrywała. Nie podważam opini lekarza, ale jestem ciekawa czy któraś z was faktycznie miala dłuższy epizod katarku/kaszlu przy ząbkowaniu? Córka ząbkowała bezobjawowo zawsze, ale te trojki dają jej w kosc, pokazuje, ze boli a slina jest strasznie gesta i jest jej bardzo dużo, płaczu i marudzenia też. Będę wdzięczna za podzielenie sie waszymi doświadczeniami z tym związanymi!

reklama
Dużo płynów rozrzedzi też wydzielinę, rozbije i ślinę. Zupy, herbatki, woda czysta źródlana, soczki niebazujące na cukrze typu domowe (cukier zagęszcza wydzieliny). Dziecko pije mleko krowie?

U nas jest ciągły katar. W lutym przeszedł rsv, pod koniec marca poszedł do żłobka i od tego czasu ma ciągły katar - raz wodnisty, za chwilę żółty, potem znowu wodnisty. Dwa razy kaszlał jak przy zapaleniu krtani, ale lekarze stwierdzili, że to jedynie podrażnienie przez spływający katar 🤷‍♀️ Przy ząbkowaniu bardzo się ślini, a to też u niego powoduje lekki kaszel. Ostatnio w żłobku zgłoszono mi spory kaszel u syna, pojechałam z nim do lekarza, a tam znowu usłyszałam to, co Ty ☺ Pediatra mnie pocieszyła, że po roku chodzenia do żłobka powinno się to poprawić, więc taką mam nadzieję 😂

A co do odciągania - katarek prawie nic nie wyciąga, a z nosa się leje 🤷‍♀️ Nie ogarniam tego kataru - ostatnio nie był w żłobku przez kilka dni, a i tak katar wrócił 🤷‍♀️

Dużo płynów rozrzedzi też wydzielinę, rozbije i ślinę. Zupy, herbatki, woda czysta źródlana, soczki niebazujące na cukrze typu domowe (cukier zagęszcza wydzieliny). Dziecko pije mleko krowie?
Tak, od jakiegoś czasu dostaje do butli do spania zwykle mleko krowie 2,5% w butelce. Produkty na mleku juz dawno jadla - ogólnie je bardzo dużo nabiału. Natomiast ten kaszelek to głównie w nocy nam doskwiera, w dzien nic lub sporadycznie dwa kaszlnięcia.

U nas jest ciągły katar. W lutym przeszedł rsv, pod koniec marca poszedł do żłobka i od tego czasu ma ciągły katar - raz wodnisty, za chwilę żółty, potem znowu wodnisty. Dwa razy kaszlał jak przy zapaleniu krtani, ale lekarze stwierdzili, że to jedynie podrażnienie przez spływający katar 🤷‍♀️ Przy ząbkowaniu bardzo się ślini, a to też u niego powoduje lekki kaszel. Ostatnio w żłobku zgłoszono mi spory kaszel u syna, pojechałam z nim do lekarza, a tam znowu usłyszałam to, co Ty ☺ Pediatra mnie pocieszyła, że po roku chodzenia do żłobka powinno się to poprawić, więc taką mam nadzieję 😂

A co do odciągania - katarek prawie nic nie wyciąga, a z nosa się leje 🤷‍♀️ Nie ogarniam tego kataru - ostatnio nie był w żłobku przez kilka dni, a i tak katar wrócił 🤷‍♀️
Kaszelek tez wam tak towarzyszy jak i nam? Masakra, byłam przygotowana na choroby, ale ich częstotliwość w sezonie chorobowym była olbrzymia, a teraz jeszcze ciągnie sie to w środku lata.. 🙈

Kaszelek tez wam tak towarzyszy jak i nam? Masakra, byłam przygotowana na choroby, ale ich częstotliwość w sezonie chorobowym była olbrzymia, a teraz jeszcze ciągnie sie to w środku lata.. 🙈
Teraz się pojawił. Sporadyczny, raczej po wysiłku i rano po obudzeniu ☺ Też trochę inaczej to sobie wyobrażałam 😂

Do góry