reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kulinaria

Boozqowa ja robiłam ostatnio te "Twoje" naleśniki i powiem Ci że dla mnie bomba !!! i powiedziałam mojemu M że od tej pory tylko takie w naszym domu będą robione bo wyszły mi cudeńko :-):-) choć zauważyłam że chyba od proszku do pieczenia brzuszko bolało mnie ale .... dało się przeżyć ;-)
 
reklama
Boozqowa ja robiłam ostatnio te "Twoje" naleśniki i powiem Ci że dla mnie bomba !!! i powiedziałam mojemu M że od tej pory tylko takie w naszym domu będą robione bo wyszły mi cudeńko :-):-) choć zauważyłam że chyba od proszku do pieczenia brzuszko bolało mnie ale .... dało się przeżyć ;-)

Ja nie daję proszku do pieczenia tylko sodę, jedna łyżeczka starcza, bo fajnie rosną :tak::tak: może nie są aż takie grube jak po proszku dopieczenia, (nawet nie wiem jak wyglądają te z proszkiem) ale też są pulchniutkie :tak::tak:
 
Boozqowa ja robiłam ostatnio te "Twoje" naleśniki i powiem Ci że dla mnie bomba !!! i powiedziałam mojemu M że od tej pory tylko takie w naszym domu będą robione bo wyszły mi cudeńko :-):-) choć zauważyłam że chyba od proszku do pieczenia brzuszko bolało mnie ale .... dało się przeżyć ;-)

Cieszę się niezmiernie ;-)
 
Kobietki, póki jeszcze można nam czosnek zróbcie sobie takie ziemniaczki - pracy prawie nie ma przy tym:
Przepisy Nigelli Lawson - Nigella Ucztuje: ODCINEK3 - PRZYSMAKI NA WEEKEND - PIECZONE ZIEMNIAKI Z CZOSNKIEM

Ja posypałam jeszcze oregano i czerwoną papryką, i byłoby super gdybym nie wlała mojej nowej oliwy z oliwek z chilli :szok::szok: nie spodziewałam się że ona taka ostra!!!
Ja lubię ostre ale to ledwo dałam radę, więc zrobiłam jeszcze sos jogurtowo - majonezowy i sumie wyszło ekstra :-D:-D:-D
Także pamiętajcie - zwykłą oliwę!!!

swoją drogą chilli jest świetne do oczyszczania dróg oddechowych :-D:-D:-D:-D
normalnie jakbym paczkę hallsów zjadła :-D:-D:-D:-D


edit: kurcze jakie tam są cuda: http://nigella-ucztuje.blogspot.com/2007/08/odcinek1-czekoladowy-raj-czekolada-na.html
 
Ostatnia edycja:
Asheara ;-) rozbij ją , dopraw i na mocno rozgrzany olej - ja karkówki nie panieruję :tak::tak: ładnie wygląda jak się ją słodką papryką posypie :tak::tak: jak się przyrumieni mocno z jednej strony przerzuć na drugą i potem ściągnij, karkówka nie lubi być za długo smażona i przekładana z jednej strony na drugą bo się robi twarda :eek:

możesz poszperać też w necie, tam mają fajne pomysły, ja Ci podałam ten mój najprostszy ;-)

aha, super do tego będą te ziemniaczki pieczone, na które wrzuciłam linka ;)
 
ja za karkówką osobiście nie przepadam ale - nalezy ją smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu - i lepiej, żeby nie było go za dużo.
Dobrze byłoby też ją wcześniej zamarynować w oleju z przyprawami parę godzin, wtedy (jeśli twoja patelnia na to pozwala) smażysz już bez dodatkowego tłuszczu
Ostatnio robiłam karkówkę z przepisu z Knorra (taką pieczoną w folii z tego Mix Knorra) - wyszła całkiem smaczna, mięciutka... chociaż dla mnie to zaden rarytas, ja nie przepadam...
 
reklama
ja lubię karkówkę ale z grilla :-p:-p

tak jak pisze Abeja dobrze ją wcześniej 'zamarynować' na godzinkę chociaż, żeby przeszła.
Jak dla mnie najlepszy zestaw to czosnek, sól i pieprz, ewentualnie do tego jakieś zioła (bazylia, oregano, albo prowansalskie najlepiej) możesz zrobić taką gęstą papkę z oliwy, czosnku i ziół, wcześniej posól o popieprz a potem natrzyj tą papką.

Można też zwykłą musztardą natrzeć porządnie, po posoleniu i pieprzeniu i też będzie dobre - jeśli ktoś lubi dobrze doprawione potrawy - nie będzie to ostre, ale zdecydowane w smaku mięsko :tak::tak:

edit: i cały czas mówię o smażeniu już pokrojonego w kotlety mięsa...
Bo pieczenie to inna kwestia ;) :D

edit: aż się uśliniłam...
 
Do góry