reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kulinaria

no to wrzucę Wam sałatkę dla leniucha :-D
1 puszka kukurydzy
1 słoik selera marynowanego
ok. 150 szynki (może być konserwowa)
2-3 łyżki majonezu
2 łyżki natki pietruszki

kukurydzę i seler odsączyć, szynkę pokroić w słupki, dodać majonez i pietruszkę. Gotowe :-D

reklama
no to wrzucę Wam sałatkę dla leniucha :-D
1 puszka kukurydzy
1 słoik selera marynowanego
ok. 150 szynki (może być konserwowa)
2-3 łyżki majonezu
2 łyżki natki pietruszki

kukurydzę i seler odsączyć, szynkę pokroić w słupki, dodać majonez i pietruszkę. Gotowe :-D

Znam tą sałatkę,też tą bogatszą wersję,chociaż ta jest też pyszna.A w bogatszej,prócz składników,które podałaś,idzie jeszcze:
ananas z puszki w kostkę,
szczypiorek,
jajka na twardo w kostkę
i zamiast szynki-udko wędzone z kurczaka.

Ale fakt,sałatka pycha i zawsze,czy to impreza,czy nie,schodzi,jako pierwsza ze stołu.Mniam...

Monisia, to ja robię dokładnie taką samą sałatkę!
A od godziny 12:30 zjadłam już pół paczki pierników z Lidla... tych wielkich... ale mi sie tego chciało... W ogóle ostatnio bardziej słodka jestem. dzidziuchowi chyba to pasuje, bo pół dnia ma czkawkę, tak sie wodami opija!

No, Lubemu na obiad pierników niestety nie podam, więc raczej będę musiała zmykać i się za konkretne gotowanie wziąć... chyba zrobię gołąbki. Będzie na 2 dni.

Chciałam wrzucić ten przepis na blok,ale Petinka mnie ubiegła:-):-):-):-)
Petinko,ja robię prawie dokładnie tak samo jak Ty,tylko zamiast wody daje pół szklanki mleka:tak::tak::tak::tak:

Blok czekoladowy

kostka margaryny
pół szklanki wody
szklanka cukru (w przepisie było 1,5 ale moim zdaniem wtedy jest zdecydowanie za słodki)
2-3 łyżki kakao

Wszystko zagotować. Do tego dodać:

3 szklanki mleka w proszku
2-3 paczki połamanych/pokruszonych petitek

Przelać do małej formy keksowej, jak ostygnie wstawić do lodówki.

I to wszystko. Można sobie to udoskonalić, dodać jakieś orzeszki, wiórki kokosowe, czy co tam kto lubi. Ja zawsze robię wersje podstawową. Monisia wrzuć też swój przepis, może następnym razem w ramach urozmaicenia zrobię Twoim sposobem. Babcia nam taki w dzieciństwie robiła, jak nie było czekolady:-)
jadłam kiedyś coś takiego właśnie z orzeszkami włoskimi i super smakuje też Polecam

Monisiu Przepraszam, że Cię ubiegłam:zawstydzona/y: Na gównym były pytania o ten blok i tak jakoś wpisałam, mimo że miałaś pierwszeństwo:-) Pewnie nie poszłoby mi tak szybko, gdybym nie znała tego przepisu na pamięć. Spróbuję następnym razem z mlekiem:-)

Petinko kochana,ale naprawdę nic sie nie stało,najważniejsze,że przepis jest na wątku i każda chętna będzie go mogła zrobić i zjeść:-D:-D:-D:-D:-D:-D
Pozdrawiam i buziam:-):-):-):-):-)!!!

Mmm... pysznie to brzmi... Dzisiaj robię jeszcze raz rogaliki drożdżowe bo ostatnio robiłam z połowy proporcji i zostały mi drożdże, nie chcę żeby się zmarnowały...
Ale w najbliższym czasie blok czekoladowy zrobię na pewno!!!:-p:-p

Oki no to wrzucam "szybkie drożdzowe z owocami";-)

Ciasto:

3/4 szklanki mleka
3 szkl mąki
pół kostki margaryny
3/4 kotki drożdży
cukier waniliowy
3 jajka
szczypta soli

Mleko podgrzewam w garnku i niewielką jego część przelewam do jakiegos kubeczka do ktorego dodaję łyżeczkę cukru i rozdrobnione drożdze i ten rozczyn zostawiam na chwilę do wyrośnięcia (bardzo szybko urosnie cały kubek)

W reszcie ciepłego mleka rozpuszczam margarynę.

Do dużej miski wsypuję mąkę, a do dołka w niej wlewam wyrośnięty już rozczyn drożdżowy, jajka, cukier, rozpuszczoną w mleku margarynę, cukier waniliowy i sól. Mieszam dokładnie i odstawiam przykryte ściereczką w cieple miejsce do wyrośnięcia.

w miedzyczasie przygotowuje kruszonkę z :
pół szklanki mąki
1/4 kostki margaryny
2 łyzeczek cukru
2 łyzeczek cukru waniliowego
Wsypuję to wszystko do miseczki i rozdrabniam widelcem margarynę (dobrze też wstawić na chwile lodówki bo lepiej się wtedy kruszy margaryna)

Wyrośniete ciasto wylewam na blache posmarowana margaryną, układam np śliwki, posypuje cynamonem i na wierzch kruszonką. Piekę jakieś 40 -45 min w 180 stopniach :-)

Smacznego!

reklama
Do góry