reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kulinaria

reklama
kurcze i się zepsuł. ja takie coś chciałam sobie sprawić, ale teraz to będę się zastanawiać. chyba że jakiś beton w nim rozrabiałaś?:)

kurcze i się zepsuł. ja takie coś chciałam sobie sprawić, ale teraz to będę się zastanawiać. chyba że jakiś beton w nim rozrabiałaś?:)
Robot jest naprawdę świetny.. Niestety, biję się w pierś - mea culpa - tymi oto ręcyma własnymi go zepsułam i na me własne życzenie. A znaki ostrzegawcze były!!!! Se w brodę pluję, że zignorowałam. :wściekła/y: Czasami człowiek taką głupotę zrobi i o... się mi zachciało 3 kostki zmrożonego, twardego, że nóż nie wchodził masła utrzeć na raz (SKĄD MI TEN DURNY POMYSŁ DO GŁOWY PRZYSZEDŁ!??? :wściekła/y::wściekła/y:). Uwierz, robot godny polecenia, to całkowicie moja wina była!

Przepis na syrop klonowy:
Znaleźć klon - cukrowy Acer saccharum , albo srebrzysty A. saccharinum.
Profesjonalnie wywiercić otwór i przybić metalowy bądź plastikowy kranik (UWAGA! Uszkodzenie kory może zaszkodzić drzewu i zepsuć smak syropu).
Zebrany sok długo gotować niczym dżem, aż do jego zagęszczenia. Czy syrop gotowy - oceniamy po wyglądzie.
Potrzeba 40 litrów, by uzyskać 1 litr gotowego produktu :-D:-D:-D
oooo dzieki za przepis, jade poszukac klonów:cool2::cool2::cool2::cool2::cool2:

:-D:-Dma się ten film dzisiaj... Co ja na śniadanie jadłam? Nie pamiętam, ale świetnie sie po tym czuję hahahahahahaha
chce mi się ciasta... najlepiej capuccino... Znacie ten przepis z serkami homogenizowanymi i mlekiem w proszku??? Jak nie znacie, to rzucę, jak znacie, to idę se upiec.... albo SE najpierw do sklepu po serki pójdę....:-D:-D:-D

Robot jest naprawdę świetny.. Niestety, biję się w pierś - mea culpa - tymi oto ręcyma własnymi go zepsułam i na me własne życzenie. A znaki ostrzegawcze były!!!! Se w brodę pluję, że zignorowałam. :wściekła/y: Czasami człowiek taką głupotę zrobi i o... się mi zachciało 3 kostki zmrożonego, twardego, że nóż nie wchodził masła utrzeć na raz (SKĄD MI TEN DURNY POMYSŁ DO GŁOWY PRZYSZEDŁ!??? :wściekła/y::wściekła/y:). Uwierz, robot godny polecenia, to całkowicie moja wina była!
cholera:-D:-D:-D:-D biedny przez piekło musial przechodzic... a chociaz wyrzuciłaś go godnie?:sorry2::-D

ja nie znam tego przepisu:-p kurde nie rób smaka bo zaraz tez bde musiala sie szykowac i leciec do sklepu po serki i mleko w proszku:-D

chyba że wpadniesz do mnie w odwiedziny z ciastem:confused::sorry2::sorry2::sorry2::sorry2:

a może warto go jeszcze naprawić?? Jagody mąż ma smykałkę ;-)

przepisu nie znam. Cyniczna podrzuciła byś kawałek, a nie tylko kusisz :-)

Robot pójdzie do serwisu... raczej reklamacji nie uwzględnią, co? :-D:-D No, ale może go odratują.

CAPPUCCINO Z BISZKOPTAMI

Biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl. cukru
1 łyzka wody
1 szkl. mąki tortowej
2 łyzki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
No, jak to biszkopt - białka z cukrem bijemy na sztywno, dodajemy żółtka i resztę. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach C.

Masa:
50dag masła (zawsze daję masło 82% tłuszczu)
3/4 szkl. cukru pudru
4 serki homogenizowane waniliowe (po 15dag słownie: 150g x 4)
1 i 1/3 szkl. mleka w proszku
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodawać stopniowo serki i mleko w proszku.

Ponadto:
1 opakowanie cappuccino (niby obojętne jaki smak, ale proponuję klasyczne, waniliowe opcjonalnie czekoladowe, eksperymenty z cappuccino smakowymi jakies były mniej udane)
1 opakowanie okrągłych biszkoptów

Biszkopt przekroić po wystudzeniu na pół. Cappuccino rozpuścić w 2,5szkl wody gorącej i ostudzić. Masę podzielić na 3 części. Spodnią część biszkopta nasączyć cappuccino, na to wyłożyć 1 część masy. Teraz maczamy biszkopciki w reszcie cappuccino i układamy na masie, przykrywamy 2gą częścią masy, na to układamy wierzch biszkoptu (jak nam zostało cappuccino to nasączmy i ten wierzch) i ostanią część masy. Dekorujemy - startą czekoladą, czy coś... Schłodzić.

Na większą blachę to raczej biszkopt z 6 jaj zrobić. Pilnować konsystencji masy, jak sie robi wg Was za rzadka - wsypać więcej mleka w proszku.

Ostatnia edycja:
reklama
Robot pójdzie do serwisu... raczej reklamacji nie uwzględnią, co? :-D:-D No, ale może go odratują.

CAPPUCCINO Z BISZKOPTAMI

Biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl. cukru
1 łyzka wody
1 szkl. mąki tortowej
2 łyzki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
No, jak to biszkopt - białka z cukrem bijemy na sztywno, dodajemy żółtka i resztę. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach C.

Masa:
50dag masła (zawsze daję masło 82% tłuszczu)
3/4 szkl. cukru pudru
4 serki homogenizowane waniliowe (po 15dag słownie: 150g x 4)
1 i 1/3 szkl. mleka w proszku
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodawać stopniowo serki i mleko w proszku.

Ponadto:
1 opakowanie cappuccino (niby obojętne jaki smak, ale proponuję klasyczne, waniliowe opcjonalnie czekoladowe, eksperymenty z cappuccino smakowymi jakies były mniej udane)
1 opakowanie okrągłych biszkoptów

Biszkopt przekroić po wystudzeniu na pół. Cappuccino rozpuścić w 2,5szkl wody gorącej i ostudzić. Masę podzielić na 3 części. Spodnią część biszkopta nasączyć cappuccino, na to wyłożyć 1 część masy. Teraz maczamy biszkopciki w reszcie cappuccino i układamy na masie, przykrywamy 2gą częścią masy, na to układamy wierzch biszkoptu (jak nam zostało cappuccino to nasączmy i ten wierzch) i ostanią część masy. Dekorujemy - startą czekoladą, czy coś... Schłodzić.
Brzmi smakowicie

Ale... jedno mnie dziwi-mąka ziemniaczana do biszkoptu:confused: nigdy sie z tym nie spotkałam:-) kiedys spróbuje czy jest jakaś różnica:-D Jakos ni yobrazam sobie z ziemniaczanej ciasta:tak::tak::tak:

Do góry