• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Niska pappa, niskie PlGF, łożysko

domis001

Początkująca w BB
Hej, potrzebuję porady i szukam kogoś, kto był albo jest w podobnej sytuacji.

Jestem w 13 TC. USG idealne, nie wykazuje nieprawidłowości, ale biochemia jest tragiczna. Pappa 0,222, beta 2,42, stąd lekarz zalecił badanie PlGF (łożyskowy czynnik wzrostu) i wyszło dużo poniżej normy, bo 15 ml (norma 18-180). Czy któraś z Was miała podobną historię?

reklama
Ja mam podobną historię, USG idealne, pappa 0,39 a beta 2,5. Oczywiście wyszło podwyższone ryzyko trisomii 21, zrobiłam nifty pro które ją wykluczyło. Jestem teraz w 38 tygodniu i byłam kilka dni temu na usg, łożysko w dobrym stanie, przepływy super a dziecko waży już 3,5 kg … także powiem tak, czekam na poród ale na tą chwilę w moim przypadku niska pappa nie oznacza kompletnie nic, nadciśnienia i cukrzycy też nie mam 💁
A tego badania PIGF nie miałam robionego, nikt mi go nie zlecił więc nawet nie wiem jakie tam miałam wartości

U mnie nifty też wykazuje niskie ryzyka, a z pappy ryzyko wyszło mi 1:74, a ryzyko zahamowania wzrostu plodu 1:13. Ja nie wiem jak te wyniki są liczone..

Ja też nie wiem jak to jest liczone bo ja miałam ryzyko ZD 1:115 a ryzyko zahamowania wzrostu płodu przed 37 ciąży 1:195. U Ciebie jest niższa pappa to może dlatego te ryzyka są większe. Ale skoro u Ciebie nifty pro wykazało niskie ryzyko to ja bym się na Twoim miejscu nie martwiła już o ZD tylko kontrolowała wzrost płodu i łożysko

Pewnie tak, pappa była niższa i to podbiło ryzyka. Dziękuję za Pani komentarz, mam nadzieję, że moja historia potoczy się tak samo :)

Czy lekarze tłumaczyli skąd u Pani niska pappa?

reklama
Pewnie tak, pappa była niższa i to podbiło ryzyka. Dziękuję za Pani komentarz, mam nadzieję, że moja historia potoczy się tak samo :)

Czy lekarze tłumaczyli skąd u Pani niska pappa?
Nie, bo tak naprawdę nie wiadomo skąd taka niska pappa 💁 nie miałam żadnych objawów niskiej pappy.
Tydzień temu urodziłam zdrowego syna. Także teraz mogę już napisać że w moim przypadku niska pappa nie oznaczała nic i tylko spowodowała duży stres.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry