reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kupa na nocniku

Cześć dziewczyny,
Proszę o wsparcie od kogoś doświadczonego,
Mam córeczkę 2 lata 7 miesięcy.
Odpampersowaliśmy się dwa tygodnie temu, po kilku wpadkach mała bardzo ładnie ogarnęła sikanie, gorzej jest z kupą.
Nie chce robić jej na nocnik/toaletę. Zdarza jej się w majtki zrobić, zazwyczaj jak zacznie to woła, że chce na nocnik i na nocniku już nie kończy.
Często mówi, że boli ją brzuszek i chce kupę ale po zdjęciu majtek nad nocnikiem już nagle zmienia zdanie i nie chce siadać i robić.
Martwi mnie to, nie chcę żeby wstrzymywała kupę, nie chcę żeby bolał ją brzuszek.
Czy u ktoś z was miał też podobne problemy i swojego malucha?

reklama
Cześć dziewczyny,
Odpampersowaliśmy się dwa tygodnie temu, po kilku wpadkach mała bardzo ładnie ogarnęła sikanie, gorzej jest z kupą.
Nie chce robić jej na nocnik/toaletę. Zdarza jej się w majtki zrobić, zazwyczaj jak zacznie to woła, że chce na nocnik i na nocniku już nie kończy.
Często mówi, że boli ją brzuszek i chce kupę ale po zdjęciu majtek nad nocnikiem już nagle zmienia zdanie i nie chce siadać i robić.
Martwi mnie to, nie chcę żeby wstrzymywała kupę, nie chcę żeby bolał ją brzuszek.
Mój syn siku robi do pisuaru, a kupę do pampersa. Nosi pampersa normalnie jeszcze. Moim zdaniem zmuszanie i przekonywanie jest bez sensu. Widać córka nie jest gotowa i za bardzo nie wie co zrobić, nie czuje się komfortowo. Ja bym proponowała pampersa i poczekała.

Mój syn siku robi do pisuaru, a kupę do pampersa. Nosi pampersa normalnie jeszcze. Moim zdaniem zmuszanie i przekonywanie jest bez sensu. Widać córka nie jest gotowa i za bardzo nie wie co zrobić, nie czuje się komfortowo. Ja bym proponowała pampersa i poczekała.
Tylko, że ona nie chce pampersa 🤷🏻‍♀️ na noc nie protestuje jak jej ubieram, ale w ciągu dnia, nawet jak proponuję do kupy to nie zgadza się na ubranie 🤦🏻‍♀️.

Cześć dziewczyny,
Moja sama brała pampersa zakładała, żeby zrobić kupę, czasem nawwt nie mówiąc nikomu, tak czuła się bezpoeczniej, po jakimś czasie zaczęła robić normalnie na sedesie (po ukończeniu 3 roku) ,także spokojnie to samo przyjdzie ...

Cześć dziewczyny,
Trzeba poczekać, nie da rady zmusić dziecko. Niektóre dzieci boją się z jakiegoś powodu, czy to widoku kupy czy może robienia jej w ten sposób...

Może warto oswoić temat robienia kupy książeczkami. Są takie co prawda niby na zaparcia, ale myślę, ze oswoja z kupami na nocnik/nakładkę ("chce mi sie kupę" i inne tego autora, jak myszka chodzi i zaglada zwierzątkom do nocnika).

Tak, trzeba oswoić z widokiem kupy. Jak zrobi kupę to jej ją pokazujesz?
Wiem jak to brzmi ale ja zawsze synowi pokazuje jaką zrobił kupę, ocenia czy dużą czy małą i pozwala wyrzucać 🤣🤣
Książeczki to też super pomysł.
No i bez presji. Jak zrobi gdziekolwiek to też nie reaguj jakby zrobiła coś złego. Żadnego fuj, ble itp.

reklama
Tak, trzeba oswoić z widokiem kupy. Jak zrobi kupę to jej ją pokazujesz?
Wiem jak to brzmi ale ja zawsze synowi pokazuje jaką zrobił kupę, ocenia czy dużą czy małą i pozwala wyrzucać 🤣🤣
Książeczki to też super pomysł.
No i bez presji. Jak zrobi gdziekolwiek to też nie reaguj jakby zrobiła coś złego. Żadnego fuj, ble itp.
Tak, tak, to brzmi dziwnie, ale pokazuję jej kupę ale ona zawsze mówi, że fuj i trzeba wyrzucić 😂 i ją bardzo chwalę jak zrobi, nawet sama mówi "cała rodzina się cieszy"- bo czytamy Jadzię Pętelkę i tam jest taki cytat i kojarzy to.
Wczoraj zrobiła trochę w majtki, trochę na podłogę a trochę na toaletę i widać było, że "boi się" tego robienia na toaletę 🫣. Ale została pochwalona, mówiłam jej, że to bardzo dobrze że zrobiła itp.
Mam nadzieję, że jej to minie i się przyzwyczai 😇

Do góry