reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Kupa w żłobku

Witam.Bardzo proszę o poradę ,bo już nie wiem totalnie co mam robić.Synek 26 miesięcy,od 24 chodzi bez pieluszki .Kupkę zawsze komunikował i sam robi na nocniczek,siusiu również ale zdarza się że czasem popuści.Zaczal drugi tydzień w żłobku .Wczoraj i przedwczoraj zrobił kupę w majtki.Pani w żłobku zła że musiała przebierać 3 razy bo + 2x siusiu .Poinformowały mnie że będę musiała dawać mu Pampersy do żłobka ,ponieważ to jest nie higieniczne żeby tyle razy przebierać .Uważam że to jest zły pomysł ,znów się cofać do pampersów.Prosze o poradę bo odchodzę od zmysłów.

reklama
Żłobek jest dla malucha sytuacja stresująca, stąd wpadki. Możliwe, że Panie mają dzieci z pampersami, więc tak nie pilnują czy dziecku chce się siku lub kupkę. Kolejna rzecz, że dopiero ok 3 roku życia dziecko świadomie panuje nad zwieraczami. Dlatego wcale nie trzeba spieszyć się z odpieluchowanie dziecka. Trudno tu coś poradzić. Może warto porozmawiać z Paniami jak one to widzą, jak ty to widzisz i wspólnie dojść do jakiegoś zadawalakacego rozwiązania.

Czy to będzie cofanie się, skoro synek i tak nie komunikuje? On się już cofnął. Jak w domu ciągle będzie wołał to może wtedy ściągnąć mu pieluchę też w żłobku, w którym nie ma tyle uwagi co w domu?

Moim zdaniem to też wygoda dla pań w żłobku , żeby zakładać pieluchę , to mniejszy kłopot dla nich , ja bym się trzymała żeby już nie korzystać z pieluch . Z opowieści mojej mamy wiem tyle że jak miałam ok 3 lat i gdzieś jechali ze mną to mini że już wolałam za potrzebą to tak w razie czego założyli i pieluchę i potem był problem bo znów musieli mnie uczuć na nocnik - taka anegdotka.

@Magdalena2511 To jego pierwsze dni w żłobku? Ja bym porozmawiała z paniami i poprosiła, by pytały dzieci co godzinę czy ktoś potrzebuje pójść do toalety. Bo w ferworze zabaw i różnych zajęć twój synek może nie pamiętać o tak przyziemnych sprawach. A od przypominania o tym w żłobku są właśnie panie.

Czy to będzie cofanie się, skoro synek i tak nie komunikuje? On się już cofnął. Jak w domu ciągle będzie wołał to może wtedy ściągnąć mu pieluchę też w żłobku, w którym nie ma tyle uwagi co w domu?
On w domu woła
@Magdalena2511 To jego pierwsze dni w żłobku? Ja bym porozmawiała z paniami i poprosiła, by pytały dzieci co godzinę czy ktoś potrzebuje pójść do toalety. Bo w ferworze zabaw i różnych zajęć twój synek może nie pamiętać o tak przyziemnych sprawach. A od przypominania o tym w żłobku są właśnie panie.
Podobno pytają co 10 min i odpowiada że nie chce .W tamtym tygodniu miał adaptacje ,a w tym już pełny wymiar.W poniedziałek i wtorek wołał a środę się nie .

On w domu woła
Podobno pytają co 10 min i odpowiada że nie chce .W tamtym tygodniu miał adaptacje ,a w tym już pełny wymiar.W poniedziałek i wtorek wołał a środę się nie

Nie znam żadnej opiekunki, która woli u 2-3 latka zmieniać pieluchę z kupą od wyjścia do łazienki i pomocy w wytarciu pupy i spuszczeniu wody. Niestety może być tak, że dziecko w domu sygnalizuje, ale w żłobku tego jeszcze nie zrobi i może być również tak, że opiekunki pytają, a nawet wysadzają a i tak nie przyniesie to efektów. Niestety to jest nowa sytuacja i dopóki dziecko tej nowej sytuacji nie oswoi i przy pomocy opiekunek nie przyswoi załatwiania potrzeb w nowym miejscu, to albo będzie robiło w majtki albo w pampersa. Myślę, że jednak lepiej w pampersa przy założeniu i umówieniu się z opiekunkami, że pampers wraca tylko na okres adaptacji.

Nie znam żadnej opiekunki, która woli u 2-3 latka zmieniać pieluchę z kupą od wyjścia do łazienki i pomocy w wytarciu pupy i spuszczeniu wody. Niestety może być tak, że dziecko w domu sygnalizuje, ale w żłobku tego jeszcze nie zrobi i może być również tak, że opiekunki pytają, a nawet wysadzają a i tak nie przyniesie to efektów. Niestety to jest nowa sytuacja i dopóki dziecko tej nowej sytuacji nie oswoi i przy pomocy opiekunek nie przyswoi załatwiania potrzeb w nowym miejscu, to albo będzie robiło w majtki albo w pampersa. Myślę, że jednak lepiej w pampersa przy założeniu i umówieniu się z opiekunkami, że pampers wraca tylko na okres adaptacji.
Adaptacje już miał ,cały tydzień i wszystko było ok .Latał sam i wołał .Teraz poniedziałek było ok a od wtorku, codziennie kupa w majtki.Dzis go odebrałam w pampersie ....

reklama
Ja bym nie zgadzała się na powrót do pampersa 🤷‍♀️ Poprosiłabym jeszcze o nieco czasu.
Niestety może być tak, że synek widzi inne dzieci w pampersie i chce tak samo 🤷‍♀️
No i zapytaj synka czy pani pytała, czy chce do toalety. Nie wierzę w to, że panie co 10 minut pytały.

Do góry