reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwas foliowy

julcia7777

Zaangażowana w BB
Witam, proszę o poradę. Z zalecenia lekarza, ponieważ jestem w ciąży, biorę witaminy Pregna Start oraz Pregna DHA. Zrobiłam wyniki i mam za wysoki poziom kwasu foliowego. Norma jest do 18, ja mam 28. Przestałam brać witaminy, czekam na termin wizyty u lekarza. Mam też zbyt niską ferrytynę. Czy te wyniki oznaczają, że powinnam zmienić witaminy czy też chodzi o coś poważniejszego? Czy ktoś miał podobne wyniki po przyjmowaniu witamin? Z góry dziękuję za pomoc

reklama
Ale dlaczego przestalas brać witaminy? Kwasu foliowego nie da się przedawkować bo tak samo jak witamina C jego nadmiar jest wydalany z moczem.
Gorszy jest niedobór więc wróć do witamin. Niska ferrytyna może świadczyć o anemii co w ciąży jest całkiem normalne.

Ale dlaczego przestalas brać witaminy? Kwasu foliowego nie da się przedawkować bo tak samo jak witamina C jego nadmiar jest wydalany z moczem.
Gorszy jest niedobór więc wróć do witamin. Niska ferrytyna może świadczyć o anemii co w ciąży jest całkiem normalne.
Dziękuję za odpowiedź. Leki odstawiłam bo przeczytałam, że nadmiar kwasu foliowego szkodzi dziecku. Jutro zadzwonię do lekarza i zapytam, już sama nie wiem co robić:)

Jak jesteś w ciąży to wg najnowszych rekomendacji powinnaś przejść na pregnę plus (albo inny preparat dla kobiet w ciąży), która nie ma kwasu foliowego tylko sam folian. Ale ponieważ masz jeszcze niska ferrytyne, to skonsultuj się z lekarzem zanim zaczniesz kupować kolejne suplementy, bo może jeszcze trzeba dorobić badania żelaza, B12, homocysteine i na podstawie wyników dobrać dawki witamin/żelaza.

Do góry