• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Kwiecień 2013

• Starter tematu Starter tematu krolewnazmarcepana
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Hej dziewczyny!
Ja jakoś w ogóle ostatnio nie mam ochoty na siedzenie przy laptopie..więc jest mnie troszkę mniej z wami.

ankzoc ja identycznie. W pierwszej ciąży wprost wiedział że będzie chłopczyk. Info lekarza utwierdziło mnie w tym. A teraz..niby ma być drugi chłopczyk....zobaczymy. Ja przeczucia nie mam.

a co do soku z marchewki to ja uwielbiałam ten jednodniowy jak byłam z Filipem w ciąży. Buteleczkę dziennie musiałam wypić ;-)

Miłego dnia :-)

reklama
Ha, a Wy uwierzycie że do mnie jeszcze nie dotarło że w ciąży jestem? :confused2: Niby jestem, ale jakoś tak to takie odległe jest. A tu już tuż tuż połowa ciąży.

Ja czuje sie identycznie...Na dodatek w chwilach gdy dociera do mnie to, ze jestem w ciazy, mysle ze to tylko etap, ktory musze ptrzetrwac, a jakos srednio potrafie sobie siebie wyobrazic z dzieckiem.../Oczywiscie, bardzo sie ciesze, ale wydaje mi sie to wszystko jakies niemozliwe :szok:

ja w 1 ciąży nie wyobrażałam sobie siebie z dzieckiem, teraz nie wyobrażam sobie siebie z 2 dzieci :-D
u mnie jakby okazał się synuś to mamy imię a jak dziewczynka to jedyny pomysł na imię dała Maja

czesc dziewuszki :-)
co do wartobki i innych "zakazanych" w ciazy, to bez przesady, nie ma co sie zwariowac, w sumie to kazda rzecz moze zle wplywac na ciaze, dziecko, na nasz organizm, bo tak : cytrusy - uczulaja, mleko i pochodne - skaza bialkowa, surowe mieso, suszone kielbasy - toxo, listerioza, kawa, kofeina, gazowane - poronienie, przedwczesny porod niska waga urodzeniowa, slodycze, ciastka - powt. niska waga urodzeniowa, szkodliwosc na budowe mozgu, orzeszki - moze powodowac alergie u dziecka, wedzone ryby i wedliny - sa rakotworcze, niektore ryby - wysoki poziom rteci, fastfoody - lepiej nie mowic, sama chemia, sery plesniowe - listerioza, infekcja noworodka, uszkodzenia neurologiczne, konserwy, majonez, dzem i inne - zawieraja benzoesan sodu dla dziecka alergia, proszek do pieczenia ktory jest w ciastach i podobnych i cola zawieraja fosforan sodu - anemia nie wchlanianie zelaza, glutaminian sodu - zupki, sosy, konserwy, paszteciki i inne - znowu alergia, aspartam ktory jest wszedzie - gumy do zucia, slodziki, mentosy, cukierki, moze wywolac zmiany plodu, jajka - salmonella, sol - nadcisnienie, wspomniana watrobka, - rany jak mozna !
takim oto sposobem wyeliminowalam wszystko z naszej codziennej dziety ;-)

dodam ze ja jesm i pije wszystko na co mam ochote, z wiki w ciazy pilam litrami cole, popijalam mlekiem bo mialam zgage od pomidorow, objadalam sie surowym miesem i watrobka i wki jakos niskiej wagi ur. nie miala, do tej pory jest pow. 97 centyla, nigdy nie chorowala, nie ma alergii, ani anemi, wiec nie ma co wariowac ;-)

zreszta kazda robi jak uwaza :-)

shy, co do tortu to fajne sa z masy cukrowej, sama robilam na roczek wiki, fajny torcik jest tez teczowy (w google wpisz teczowy tort - rewelacja) :-)
a co do operacji wiki to czekamy na 5.12 (dla niewtajemniczonych - migladlki) na razie zdrowa, wiec wszystko na dobrej drodze :-)

Ostatnia edycja:
Dzień dobry Foremki.
Witam po średniej nocy..mała mi popłakiwała i wstawałąm do niej kilka razy..nie wime co jej znów się śniło czy co..

Dorotka-
jak wizyta dzisiajsza???

Dominiczka
- Z wątróbką niestety masz rtację, a mięcho...też masz rację choć ja drobiowa jestem..nwet nie wiem jak tę wołowinę przyrządzić:eek: Warzywa mają żelazo niehemowe które wchłania się tylko w jkiś tam 10% więc trochę kicha. Ja tam wolałabym jakiś helafer czy cuś a lekarak póki co kaząła dietę zmienić...i tak wiem, że na suplemencie się skończy bo skoro już hemoglobina spada to potem będzie tylko gorzej i raczej się nie podniesie:sorry:

Shy-
M mi kupił wczoraj buraczki i szpinak i do pop

Bishopka.
..przytulam...że też takie sytuacje maja miejsce w 21 wieku...zeby dzieci zdrowe odchodziły... dla Twojego aniołka
[*]

Notka- zdrówka dla synka.

Teva
- byłas w tym szpitalu?? Mam nadzieję , że Wszystko ok? A na usg w sobote dotarłaś czy nie?

Ankzoc- tj napisała Teva- z tymi ruchami to różnie bywa- u mnie tez jest nieregularnie- wczoraj wieczorem jak leżałam to mała spała zamiast kopać jak zwykła była codziennie...za to dziś kopie jak sprzątam w domu, kiedy zazwyczaj spi jak jestem aktywna;-)

Witamina A
w ciązy jest dozwolona w postaci beta- karotenu (marchewka), natomiast w wątróbce jest w postaci bodajże retinolu, który na półd może działać teratogennie (nowotwory) daltego trzeba uważać na wątróbkę. Niemniej nie dajmy się zwariować.;-) Ja mam wit A w preparacie witaminowym więc nie moge pożerać dodatkowo wątróbki na kilogramy, poza tym jestem zdania, że dietą i tak niedoboru żelaza nie naprawię- nie w ciąży. Oczywiście zwrócę na to uwagę przy planach obiadowych, ale pewnie za miesiąc w morfologii znowu spadnie i sprawa będzie jasna;-)
W dodatku wtedy pewnie w pakiecie zacznie mi sie cukrzyca ciężarnych (bo zaczynała się w pierwszej ciąży i ponoc wtedy w kolejnej jest baaaardzo prawdopodobna) i wtedy buraczki odpadną prawie bo mają zbyt wysoki indeks gilkemiczny:sorry: - wiecie co- popieprzone co sie dzieje z naszym organizmem w ciąży:-D:eek::szok:

Myszka- fajnie to napisałaś:-D- czyli generalnie jemy syf popijając syfem i wszystko i tak szkodzi nam i nasyzm dzieciom, ale mamy trzymac zdrową dietę- nic tylko się na koniec świata wynieść gdzie piękne czarnoziemy i uprawiać grzątki i własne warzywka i hodowac własne "mięsko":szok::-D

Mmiłego dzionka!

Czesc wam dziewuszki :)

Miałam wczoraj wizyte no i szykuje sie na 18 grudnia na połowkowe te prenatalne...ale niestety koszt 300zł .niby sie zapisałam ale jak juz przyjdzie mi isc i zapłacic to pojde prywatnie i zapłace a nie do szpitala jak to skierowała mnie pani doktor bo u nas w szpitalu robia tkie usg ale mi atmosfera nie odpowiada . :P.pokazywałam lekarce ze w ostatniej ciazy mialam skierowanie na usg polowkowe do żor i miałam na nfz i niebylo problemu a wysylala mnie lekarz z naszej poradni..to stwierdziła ze mam jej w to niemieszac ona prawa łamać nie zamierza ...

ale zobacze chce zadzwonic do tego lekarza ktory robił 4 lata temu mi polowkowe i zapytam czy jest mozliwosc zrobienia u nich polowkowego na nfz...zobacze co mi powie...

trzymcie sie :)

Cześć. Podczytuję Was ale przez mój ząb tak mi się ciężko skupić na czymkolwiek, bo w nocy nie dosypiam, a w dzień jak ćma.

Ankzoc ja też tak miałam z ruchami, że czułam później dość długo nic, a teraz czasem to aż mi brzuch podskakuje ;)
myszka masz rację z tym jedzeniem, w dzisiejszych czasach niestety ciężko o żywność która nie jest nafaszerowana chemią lub innymi świństwami i generalnie nie da się uniknąć w ciąży wszystkiego co złe.
Shy może taki najprostszy tort śmietanowy, nie ma za dużo pracy, zawsze można urozmaicić owocami, albo konfiturami i z głowy.

Pisałyście o tym, że nie dociera do Was, że jesteście w ciąży, ja mam to samo cieszę się strasznie, ale jeszcze nie wyobrażam sobie jako to się skończy i że będziemy mieli naszą Kruszynkę.
Co do płci u nas lekarka na USG powiedziała, że czasem jest tak, że dziecko się źle ułoży i niby widać odpowiednią część ciała, ale później może się okazać, że coś się podwinęło, schowało, dlatego nam mówiła, że u nas to nie na 100% dziewczynka. No ale wczoraj drugi lekarz potwierdził więc mimo moich przeczuć, rodzinnych zabobonów nie będzie chłopca.

Ja czuje sie identycznie...Na dodatek w chwilach gdy dociera do mnie to, ze jestem w ciazy, mysle ze to tylko etap, ktory musze ptrzetrwac, a jakos srednio potrafie sobie siebie wyobrazic z dzieckiem.../Oczywiscie, bardzo sie ciesze, ale wydaje mi sie to wszystko jakies niemozliwe :szok:

dziewczyny ja mam identycznie. Też się cieszę strasznie i już regularnie czuję ruchy a brzocho rośnie. mimo to dla mnie to jest jaka abstrakcja i coś niewiarygodnego.

reklama
Witam popołudniowo,ja tylko na chwilkę bo zamierzam się zdrzemnąć.
Bishopka zapalę jutro świeczkę dla Szymonka.

Jeśli chodzi o ruchy,to ja w ciąży z Kornelią czułam w tygodniu,później z tydzień nie czułam i później się rozszalała na całego,także spokojnie,jeszcze będziecie prosiły żeby tak nie wierzgało:-)
Dobra idę spać,bo za chwilę to mała się obudzi i doopa z mojej drzemki

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry