reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

L u t y 2 0 1 1 - nasz wątek codzienny

Vickigus wow no to niezła transakcja Ci się trafiła :-)

Margoz ile je Twoja Lenka i co ile?

Wprowadziłam 2 karmienia bebilonem na razie, niech młody się przyzwyczai do tego, moja laktacja też niech się dopasuje (dziś musiałam trochę ściągnąć z jednego cycka, bo myślałam, że mi pęknie. Zjada mi tak po 100 ml, z tym, że na piersi był co 2-2,5h więc a automatu je mniej a częściej.
A tak w ogóle to spał mi dziś od 8 do 10.30, potem od 12.30 do 14.30 a potem jeszcze po 15.30 do prawie 16.30 i teraz też oczy trze. Taki senny dzień. A ja od 6 na nogach.

Qrde, jutro muszę jechać po rumua i zaświadczenie o zgłoszeniu młodego do ubezpieczenia, bo na 15 idę do lekarza po receptę na mleko

reklama
U nas też dziś fajowski chłodek :-) trochę deszczu, ale spacer zaliczony :-) a Młody śpi już od 2godz, co mu się w domu nie zdarza :szok:

Mam pytanko dotyczące karmienia - czy Wasze dzieciaczki mają ustalone mniej więcej pory karmienia? Bo do nas przyszła dziś paczka reklamowa z hippa i m.in. był dołączony schemat rozszerzania diety... i tak sobie nad nim pogdybałam, bo u nas jedno z karmień wypada między 4-5 rano, bez względu na to, ile i o której Gabryś zje wieczorny posiłek... powoli chcę tą godzinę przesunąć na 6-7, ale boję się, że wtedy jedno karmienie nam wypadnie. Teraz Gabryś pierwszy posiłek je 8.30-9.30, w zależności, o której się obudzi.

Rety, już 19, a on śpi... a tu zaraz czas na kąpiel...

Ostatnia edycja:
a jak juz pojawił się temat odmiennych zaleceń w zależności od kraju - napiszcie proszę jakie są zalecenia w kraju , w którym mieszkacie odnośnie szczepień:confused:

rozpisalam sie i wcielo mi posta , mam nadzieje ze teraz mi sie uda

A wiec w Irlandii obowiazuje nastepujacy kalendarz

po urodzeniu B.C.G

2 miesiące 6 w 1 + PCV

4 miesiące 6 w 1 + Men C

6 miesięcy 6 w 1 + Men C + PCV

12 miesięcy MMR + PCV

13 miesięcy Men C + Hib

4-5 lat 4 w 1 + MMR

12-13 lat HPV (tylko dziewczyny)

11 - 14 lat Td

BCG -Bacille Calmette-Guerin (TB - szczepionki przeciwko gruźlicy)

6 w 1 szczepionka skojarzona przeciwko: błonicy, tężcowi, krztuścowi
(acelularna), polio, Hib, wzw B

PCV -Szczepionka przeciw pneumokokom

Men C -Szczepionka przeciw meningokokom z grupy C

MMR -szczepionka skojarzona przeciwko odrze, śwince i różyczce

Hib -szczepionka przeciwko Hib (Haemophilus influenzae typu b)

4 w 1 - szczepionka skojarzona przeciwko: błonicy, tężcowi, krztuścowi,polio

HPV -szczepionka na Wirus brodawczaka ludzkiego
Td -szczepionka przeciwko tężcowi, błonicy niskie dawki

Ostatnia edycja:
a ja dokonalam juz przegladu szafy mojej meza i dziewczyn teraz tylko zrobic wielkie pranie i od poniedzialku prasowac i odkladac na polke w komodzie a pozniej bach do torby i mozemy ruszac

GosiaLew moja ma mniej więcej ustalone pory posiłków, no mogą się różnic ociupinkę, bo raz wstanie o 6 a raz o 7, ale mniej więcej jest to 6 karmień, pierwsze po wstaniu jest niewielkie bo nie ma rano apetytu i zje około 70-90 ml, następne w przerwach 2,5-3 godziny, z tym że przeważ nie są 3 h....i tu na jeden posiłek zje 80-130 ml, ostatnie jest przed ósmą po kąpieli i zjada 100-130 ml mleka razem z 2 łyżeczkami kleiku, także bardziej sycące jest i wytrzymuje całą noc
w ogóle to moja córcia nie płacze nigdy jak jest głodna, zassie palucha albo zaśnie hehehe, także sama muszę domyślać się czy jaśnie panienka zechce już jeść czy nie :)))

Benfica u mnie mniej więcej są stałe pory posiłków, zależy o której wstanie, ale też potrafi jeden wypaść bo młody śpi dłużej albo po prostu nie jest głodny. No i tak samo w nocy, czasem je 2 razy a czasem 4 - cyca chociaż kilka minut.

Margoz dzięki za info, bo tak właśnie wiem, że Twoja mała to tak niewiele je jednorazowo. Się zastanawiam jak to będzie z moim małym, bo mi właśnie zjada mm po 100 ml a je co 2-2,5h czasem 3. Zastanawiam się czy spróbować go przetrzymać żeby więcej butli zjadł, muszę to przemyśleć.

A w ogóle to młody marudzi mi przy cycku jak ma usnąć wieczorem i rano. Dziś wieczorem prawie usnął sam w łóżeczku ze smokiem i przytulony do poduszki i pieluszki tylko nie dało rady bo był głodnawy, bo nie dojadł z cycka, bo nie chciał, musiałam dać mu się wymarudzić troszkę i dokarmić. I tak się zastanawiam czy nie wprowadzić na noc butelki właśnie. Ale to w przyszłym tygodniu, niech przyzwyczai się do tych dwóch chociaż w dzień.

Lena nawet jak ją próbowałam przetrzymać to i tak nie zjadła więcej, za to łapczywiej rzucała się na butelkę i krztusiła się na początku ssania, ale możesz spróbowac, bo przecież dzieci są różne :)
z zasypianiem wieczornym nie mam w ogóle problemu, tak ma wpojone że jest kąpanie, butla i wędruje do łóżeczka, ze w ogóle nie protestuje, często zaśnie przy butelce ale jak nie zaśnie albo się obudzi to sobie już sama usypia przy lampeczce... zaznaczę że w łóżeczku śpi tylko w nocy, w dzień na kanapie w pokoju żebym mogła ją obserwować, zastawiam tylko krzesłem żeby nie spadła :) i w dzień ma czasem problem z zaśnięciem, nie pośpi długo za to ma kilka drzemek po pół godziny do godziny

ja sobie nie wyobrazam przetrzymywac mojego glodomora. Skonczyloby sie najazdem policji z interwencja z powodu przemocy w rodzinie;-)

Margoz z jakiego smoka podajesz mleczko z kleikiem bo ja mam tt 2 ale jak dodam wiecej kleiku to nie chce leciec.

reklama
Gosia jak my przechodziliśmy na mm, to początkowo też potrafił jeść co 2godz, wciągał wtedy 50-100ml, ale częściej jednak tą mniejszą ilość, z tym, że miał 2mce. Na początku było 7 karmień. I u nas przetrzymywanie pomogło - zaczynałam od malutkich 15min, potem doszło do 30min i tak zaczął jeść nie częściej niż co 3godz. Zeszliśmy dość szybko do 6 karmień. Ale jako, że rośnie i coraz mądrzejszy jest :) to jakoś stopniowo sam zaczął sobie przerwy wydłużać, teraz je co 3-4godz, co 3 to jak ma fazę na jedzenie. Na raz zjada około 150ml zwykle, zdarza się 130-140ml, ale rzadko, a ostatnio to zjada już ponad 150ml, coraz częściej 160-180ml. I mamy 5 karmień. Przerwa nocna to około 8-9godz, je i dosypia.

Margoz mój czasem też nie woła jeść, ale jak mu wkładam smoczek od butelki do buziołka to zasysa i wtedy robię jedzenie - i zjada :) jak nie woła sam, to staram się, żeby przerwa między posiłkami nie była dłuższa niż 4-4,5godz. Potrafi nie być głodny, a za 5-10min być już baaaardzo głodny :)

A ilość ml liczę tyle, ile wlałam wody, a nie ile wychodzi mieszanki.

Ostatnia edycja:
Do góry