reklama

L4 ciążowe a obrona na studiach

to niedobrze. może nie będę brała tego L4 i będę się męczyć w robocie do czerwca.
przeczytałam, że korzystając z L4 nie można być nawet na indywidualnym toku studiów, ani bronić dyplomu. musiałabym wziąć urlop i zdawać za rok.
Ale czemu Ty masz się tam męczyć? To dobry moment na postawienie granic i przestanie robiebia wszystkiego za wszystkich. Masz prawo do przerwy co godzinę, korzystaj. Spaceruj po biurze.

Generalnie te dolegliwości, które opisujesz dą normalne we wczesnej ciązy. Szaleją hormony organizm się musi nauczyc funkcjonować. Do tego macica już się powoli szykuje do rozciągania, więc ten ból wcale nie musi być od adrenaliny czy stresu.

reklama
Pracodawca jak się dowie to powinnaś mieć lżej generalnie bo sama ciąża nie jest wskazaniem do wzięcia L4. Co innego jak ciąża jest zagrożona- wtedy nawet musowo a co innego jak to są dolegliwości. Prawie każda kobieta je ma i jakoś żyć z tym musi i pracować.

Stres na studiach i przy obronie jest większy jak na codzien w pracy więc odpuść sobie. Zawsze można wziąć dziekankę na rok( korzystałam z tego) a późniejszy rok z córką idealne wpasował się w zakończenie studiów i obronę. Ba początku dzieciątko dużo śpi i leży z Tobą. Można leżeć i czytać notatki, uczuć się na egzaminy.

Ja w sumie miałam trochę podobnie.
Podchodziłam do obrony jakoś w 8/9 tyg ciąży, na L4 nie byłam - praca full etat + studia w trybie zaocznym.
Z tego co mi wiadomo, nie bardzo można wziąć dziekankę na ostatnim semetrze. Indywidualny tok raczej też.
Aczkolwiek, no szczerze... mam znajome, które w naprawdę wysokich ciążach podchodziły do obrony normalnie i zdrowym, fizjologicznym ciążom to wcale nie zagraża.

Ja w sumie miałam trochę podobnie.
Podchodziłam do obrony jakoś w 8/9 tyg ciąży, na L4 nie byłam - praca full etat + studia w trybie zaocznym.
Z tego co mi wiadomo, nie bardzo można wziąć dziekankę na ostatnim semetrze. Indywidualny tok raczej też.
Aczkolwiek, no szczerze... mam znajome, które w naprawdę wysokich ciążach podchodziły do obrony normalnie i zdrowym, fizjologicznym ciążom to wcale nie zagraża.
Masz rację, nie można ale mi panie w dziekanacie poleciły abym dobrowolnie spisała się o rok niżej że względu na sprawy osobiste, oceny zostały mi przepisane i tylko różnice programowa musiałam zaliczyć (jeden przedmiot) przed samą obrona. Dla mnie to nadal ,,dziekanka" ale faktycznie, inaczej na papierze wyglądała.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry