reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

L4, zasiłki, urlopy wypoczynkowe, wychowawcze , macierzyńskie

No musze jeszcze raz zadzwonić i dokładnie się wszystkiego dowiedzieć, bo w tym kraju to wszystko porąbane jest na maksa
jak sie dowiem to dam znać

reklama
Juz sie dowiedziałam.
Jeśli mój zakład pracy wypłacami świadczenie Zus na macierzyńskim to w mijej własnej firmie musze odprowadzać cały ZUS. Chyba że zawiesze działalnośc wtedy nie płace.

I wiem jakie papiery sa potrzebne do złożenia w ZUSie żeby przysługiwał macierzyński
- akt urodzenia dziecka (oryginał)
- oswiadczenie, które dziecko się urodziło
- i zakład pracy wypełnia druk Z3 i składa w waszym ZUSie

To tyle
Tylko nadal nie wiem jak wygląda sprawa z wychowawczym
pani w ZUSie powiedziała że Oni się tym nie zajmują :confused:
i nie wiem czy automatycznie sie przechodzi czy jakieś papiery sa potrzebne ?

a tak w ogóle, to na wychowawczym dostajemy jakąś kasę, czy nie?

Aludek, skoro Ci się macierzyński w firmie należy, to wychowawczy też! No chyba, że masz umowę na czas określony...

a ja wracam jeszcze do wniosku o zasiłek rehabilitacyjny-dzisaj mi gin wypełnił n-9,a jeszcze na tej stronce co ja wypełniamjest taki punkt 3.jestem-nie jestem uznana za osobe niezdolna do pracy jezeli tak podac grupe lub stopien niezdol.do pracy i nr akt...

i co tam mam zaznaczyc ze jestem czy nie jestem zdolna do pracy-no niby na razie jestem nie zdolna-ale jesli tak co jaki to stopien niezdolnosci?

Nienawidze tych wszystkich papierow i zalatwiania czegokolwiek w urzedach... Mam nadzieje ze jak pojde na L-4 w kwietniu to jakos moja skzola za mnie odwali ta robote... Nie wiem jak to potem z macierzynskim i wychowawcyzm bedzie - fajnie byloby gdyby to wszystko bylo tak automatycznie...:rolleyes:
W sumie to wole pracowac niz zalatwiac te papiery :-D

urlop wychowawczy nalezy sie niezależnie od dochodów na 100%!! Moze miałaś na myśli kasę przysługującą na wychowawczym?

zyrafa, nie masz póki co stwierzonej niezdolności do pracy, więc skreslasz "jestem" - ja w każdym razie tak zrobiam :tak:

reklama
Do góry