reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Lipcowe mamy 2026 ❤️

nie mogę ogarnąć tego, że tam oddzielnie są wizyty u lekarza i oddzielnie się jeździ na usg. Jak to logistycznie wygląda?
Dziwne. Ja prowadziłam w medi w Gdańsku.
Normalnie zapisywałam się w aplikacji na: prowadzenie ciąży, wizyta wyglądała normalnie. Na każdej pogadanka, omówienie wyników, usg, badanie szyjki, recepty, zwolnienia, skierowanie na kolejne badania.
Przed wizyta wołała położna i ona uzupełniała kartę ciąży, wage, ciśnienie itp.

Do innego lekarza chodziłam na prenatalne bo lekarz musi mieć jakiś certyfikat by to robić i mało lekarzy było od prenatalnych. Wtedy mój wystawiał skierowanie i się zapisywałam na prenatalne jaki termin był wolny 😃

reklama
Dziwne. Ja prowadziłam w medi w Gdańsku.
Normalnie zapisywałam się w aplikacji na: prowadzenie ciąży, wizyta wyglądała normalnie. Na każdej pogadanka, omówienie wyników, usg, badanie szyjki, recepty, zwolnienia, skierowanie na kolejne badania.
Przed wizyta wołała położna i ona uzupełniała kartę ciąży, wage, ciśnienie itp.

Do innego lekarza chodziłam na prenatalne bo lekarz musi mieć jakiś certyfikat by to robić i mało lekarzy było od prenatalnych. Wtedy mój wystawiał skierowanie i się zapisywałam na prenatalne jaki termin był wolny 😃
sama nie wiem co teraz mam zrobić z tym. Normalnie mam umówioną wizytę na prowadzenie ciąży, ale oddzielnie mam skierowanie od położnej na USG przed 10 tyg i mogę się zapisać. Nie wiem zupełnie jak mam to rozwiązać. 17.11 idę na wizytę do kliniki i nie wiem czy zobacze tam serce, bo jakbym już widziała to sobie bym mogła się bawić z tym medicoverem. A tak to ryzykować pójście tam i że mi nawet USG nie zrobią to trochę sraka.

nie mogę ogarnąć tego, że tam oddzielnie są wizyty u lekarza i oddzielnie się jeździ na usg. Jak to logistycznie wygląda?
Mój lekarz był starej daty i mało robił usg, ale normalnie jak trzeba było, to miałam na wizycie (na tych pierwszych miałam za każdym razem, potem na prenatalne mnie kierował gdzie indziej, a potem już tylko ktg mi podpinali przed wizytą w 3 trymestrze). Ale nic takiego nie było, że musiałam gdzieś indziej usg robić 😅

Za to teraz na nfz nie ma usg w gabinecie, więc jeżdżę osobno prywatnie 😆 Umówiłam sobie usg na wtorek, bo w środę mam wizytę i będę mogła pokazać, co już widać 💁🏻‍♀️

sama nie wiem co teraz mam zrobić z tym. Normalnie mam umówioną wizytę na prowadzenie ciąży, ale oddzielnie mam skierowanie od położnej na USG przed 10 tyg i mogę się zapisać. Nie wiem zupełnie jak mam to rozwiązać. 17.11 idę na wizytę do kliniki i nie wiem czy zobacze tam serce, bo jakbym już widziała to sobie bym mogła się bawić z tym medicoverem. A tak to ryzykować pójście tam i że mi nawet USG nie zrobią to trochę sraka.
Hmm może idź na tą wizytę i zobaczysz co i jak. Na NFZ to słyszałam że przysługują ze trzy usg w trakcie całej ciąży i w gabinetach potrafi nie być aparatu usg (chore dla mnie) ale w takich placówkach jak medi to wątpię

Idź na wizytę bo może to działa tak jak u mnie, też miałam od razu razem ze umówieniem wizyty na prowadzenie ciąży skierowanie na usg właśnie przed 10 tygodniem ciąży, tak się nazywało.

Cześć,
Chwilę was już podczytuję i dziś po usg stwierdziłam, że się ujawnię. :) Przeżyłam niemały szok, bo ciąża okazała się bliźniaczą. Póki co 7 tydz i 2 bijące serca.
Czy któraś z Was też może jest w bliźniaczej? Albo ma już bliźniaki w domu?
Ja mam córkę z grudnia 22’ i jestem przerażona jak to będzie…

Termin mam na początek lipca bo mam długie cykle i tak mi wyliczyło, aczkolwiek wszystko się pewnie okaże po USG w przyszłym tyg czy ciaza nie jest młodsza lub starsza.. Serce/a w każdym razie są.

rośnie, przyrosty są w normie, tylko no ja mam wrażenie na tym etapie co Wy mam dużo niższe wartości.
Słuchaj, Ty na 5+0 masz 12k, ja miałam 1330 😅 no tylko ja też jestem po IVF, więc nie wiem czy to jest porównywalne. No nic, przyrosty są prawidłowe, więc nie chcę się nakręcać.
Porównując moją betę a przyjaciółki po IV wartości są inne, więc wizyta jest tu bardziej miarodajna w Twoim przypadku. Jeśli przyrosty są w porządku to nie ma co się martwić ☺️

Wszystkie badacie przyrost bety? Szczerze powiedziawszy to w pierwszej ciazy zbadalam ja tylko raz, w 6 tc dopiero, przed wizyta u lekarza. Beta wtedy wyszla az 33000 a na usg nadal nie bylo widac zarodka, trzeba bylo jeszcze tydzien poczekac, wiec teraz jakos wszystko na spokojnie i chlodno biore.. mysle by zrobic bete w przyszlym tyg, i od razu tsh bo mam hashimoto, ale czy te przyrosty sa konieczne 🤔
Sprawdzam bo uspokaja to moją głowę. Jestem po poronieniu i w ciąży donoszonej sprawdzałam na potęgę przyrosty, bo bałam się iść do lekarza by tylko nie usłyszeć od niego ponownie „nie widzę akcji serca”…
Także tylko dla siebie sprawdzam ☺️

reklama
Cześć,
Chwilę was już podczytuję i dziś po usg stwierdziłam, że się ujawnię. :) Przeżyłam niemały szok, bo ciąża okazała się bliźniaczą. Póki co 7 tydz i 2 bijące serca.
Czy któraś z Was też może jest w bliźniaczej? Albo ma już bliźniaki w domu?
Ja mam córkę z grudnia 22’ i jestem przerażona jak to będzie…

Termin mam na początek lipca bo mam długie cykle i tak mi wyliczyło, aczkolwiek wszystko się pewnie okaże po USG w przyszłym tyg czy ciaza nie jest młodsza lub starsza.. Serce/a w każdym razie są.
U mnie jest taka szansa na bliźniaki i trochę się tego „obawiam” bo nie wiem jak mój kręgosłup to zniesie. Zobaczymy na wizycie 🫣

Do góry