reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Listopad 2008

Witam,
Słoneczko świeci i aż energii więcej do pracy;-)

Madzik-głowa do góry:tak:Wszystko będzie dobrze:tak:
nik_i - ja ostatnio mam stresa w pracy bo boję się, że po macierzyńskim będą chcieli mnie zwolnić...Niby szef mówi, że nie ma takiej opcji ale w życiu różnie bywa. A najgorsze jest to, że najchętniej poszłabym już na zwolnienie bo jestem zmęczona tą pracą ale nie mogę zostawić chłopaków samych ( jestem jedyną osobą na całą Polskę). a jak teraz pójdę na zwolnienie, to będą musieli znaleźć kogoś na zastępstwo, przeszkolić i generalnie ja już nie będę im potrzebna:-(Więc pozostaje mi pracować praktycznie do listopada:-(Nie za fajnie to wygląda...A po macierzyńskim do roboty...Chyba, że mnie zwolnią...Mam tylko nadzieję, że rodzice pomogą mi z maleństwem. Przyszło nam żyć w takich czasach, że nie wyobrażam sobie utrzymania rodziny tylko z jednej wypłaty...
To możemy sobie rękę podać:dry: praca do końca, tylko ja się zajmuję tym w firmie, umowa nie określona i teoretycznie prezes mówi że nie ma możliwości żebym nie wrócila- niezależnie od wszystkiego niekture dokumenty w trakcie macierzyńskiego będą mi przywozić do weryfikacji a wdrazać nikogo tak dogłębnie nie chcę i tak to się kręci...:baffled:
Co do spacerków to oby przyszła wiosna szybko;-)
Anetka fajnie tak:tak: aż Wam zazdroszczę:zawstydzona/y:.
Martynaag oj szybko zleci czas do Sierpnia:tak: ja w zasadzie nie farbuję włosów ale dziewczyny już wcześniej pisały że nie mają z tym żadnych problemów, pewnie tylko te delikatniejsze farby wybierają:sorry2:
dombar Martynaag a kiedy będzie ten wyjątkowy dzień???

reklama
hej....
siedzę z olkiem na działce w lesie....odpoczywam....
dzisiaj mój mąż mi normalnie walnoł takim tekstem że szok, powiedział że teraz to juz widac że jestem w ciązy bo na twarzy robie sie brzydka....ale komplement...:szok::szok::szok:

witam. mam pytanie, babeczki czy w 23 tc II stopień dojrzałości łożyska i ułożenie dzidzi w pozycji poziomej miednicowej jest ok? :baffled:
dziś się dowiedziałam że będzie chyba córcia:-))
pozdrawiam

No to zafarbuje wloski skoro tak piszecie :)a jaka farbe polecacie ?
A co do daty slubu to jeszcze dokladnie nie wiem. W piatek odbieramy obraczki i idziemy do urzedu stanu cywilnego zaklepac jakis odpowiedni termin :)

No to zafarbuje wloski skoro tak piszecie :)a jaka farbe polecacie ?
A co do daty slubu to jeszcze dokladnie nie wiem. W piatek odbieramy obraczki i idziemy do urzedu stanu cywilnego zaklepac jakis odpowiedni termin :)

Ja robiłam u fryzjera więc farbowała mi tymi ich specyfikami. Będziesz piękna na ślubie:-), życzę powodzenia w urzędzie :-):-):-);-)

hej...
ja juz od rana piore
mam zamiar dzisiejszy dzien poswięcic mojemu synkowi , ale sterta brudnych rzeczy zmusiła mnie do włączenia frani- niestety ale w lesie nie mamy automatu:no:

maluchy w brzuszku od kilku dni rozszalały sie na maxa, aż mi sie brzuch trzesie...:-):-):-) Olusz tego jest najbardziej zadowolony i mówi że bliźniaki do niego pukaja.....

kurcze przy jednym dziecku w brzuchu było ciężko, a teraz to mi kregosłup tak daje znać ze szok, poza tym rok temu miałąm krakse samochodową i prpblem z prawym bartkiem i teraz gdy za długo pochodze to mnie tak napiernicza ze szok...

Witam, witam z deszczowego Zagłębia:-)

żanetko, no to muszę przyznać, że dają Ci w kość te maluszki:-DNawet nie wiesz ile bym dała, żeby móc wyjechać choć na kilka dni w takie miejsce jak ty...Niestety nie ma takiej opcji bo jak kończy się mój urlop to zaczyna męża...I nigdzie nie pojedziemy...:-(Ale z tego co piszesz to pracy Ci nie brakuje:-)
A jeśli chodzi o sympatyczne komplementy, to ostatnio mój kochany stwierdził, że jestem już taaaka duuuuuża:tak:

Wszytskim życzę miłego dnia:-)

Witam
U mnie straszna duchota, ale na deszczyk trzeba poczekać, na razie nie zapowiadają.
Co sądzicie o znieczuleniach (róznego typu) w trakcie porodu.
Ja byłam u lekarza i u mnie proponują
[FONT=georgia,times new roman,times,serif] 1. Epidural ( znieczulenie zewnatrzoponowe)
[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]Plusy:
-Bezbolesny porod
-umozliwia przeprowadzenie cesarskiego ciecia
-znieczulenie nie usypia dziecka
- bardzo przydatne w przypadku skomplikowanych porodow

Minusy:
-Bole glowy ( tylko niewielki procent kobiet je odczuwa )
-Bole kregoslupa – miejsce w ktorym wykonano naklucie mozesz odczuwac jeszcze kilka dni po porodzie
-Spadek cisnienia krwi ( Niebezpieczne dla dziecka, ktore jest jednak caly czas monitorowane)
- Wymioty
[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]2. Gas and air (podtlenek azotu i tlen[/FONT]
[FONT=georgia,times new roman,times,serif]Plusy:
- Bardzo pomocny w poczatkowej fazie porodu.
- Fakt , ze uzywasz go tylko w czasie skurczy sprawia, ze masz wieksza kotrole nad oddechem.
- Jest szybko wydalany z organizmu, nie wplywa na samopoczucie twojego dziecka.

Minusy:
-Moze byc ci niedobrze
- Wymioty

[/FONT] 3. Pethidine ( syntetyczny ekwiwalent morfiny)
[FONT=georgia,times new roman,times,serif]Plusy:
- Dobrze usmierza bol
- Mozna go stosowac przy porodzie domowym ( przyniesiony przez polozna)
- Efekty uboczne maja zwykle chrakter krotkotrwaly

Minusy:
- Skurcze macicy moga ulec oslabieniu
- Wymioty
- Oddzialuje na dziecko ( moze spowodowac u niego sennosc oraz niekorzystnie wplynoc na jego oddychanie, niezdolnosc do pierwszego krzyku)
- moze miec wplyw na akcje serca dziecka ( lekarz uwaznie ja monitoruje przy podaniu leku)
-Dziala dopier po 10-20minutach.

[/FONT]4. Naturalne sposoby radzenia sobie z bolem:
[FONT=georgia,times new roman,times,serif]Akupunktura[/FONT]– zastosowanie nakluc moze zmniejszyc potrzebe stosowania innych srodkow przeciwbolowych.

Hipnoza- zastosowana podczas porodu , sklania do kontroli nieprzyjemnych doznan oraz prowadzi do uczucia zrelaksowania i stopniowej eliminacji bolo. Ostatnio bardzo popularna metoda i powszechni akceptowana w srodowiskach lekarskich.

Tens - maszyna do stymulacji wlokien nerwowych, tlumienie implulsow bolowych.

Masaz – majacy wplyw na wydzialanie sie endorfiny i zmniejszenie bolu. O masaz popros polozna, lub osobe towarzyczaca przy porodzie,

Oddychanie– prawidlowe oddychanie, dostosowane do rytmu skurczy znacznie zmniejsza nasilenie boli porodowych,

Ciepla woda – kapiel relaksuje, sprawia ze Twoje cialo sie rozluznia a Ty stajesz sie spokojniejsza. Dzieki temu macica moze efektywniej pracowac.

Powiedzcie co o tym sądzicie, bo ja jestem pelna obaw przed porodem bardzo boją sie bólu.:-(

Ostatnia edycja:
reklama
Tajchi, ja muszę przyznać, że panicznie boję się porodu i bólu:zawstydzona/y:Ale jak to mówi moja mama - To jest do przejścia;-)jeszcze nie zastanawiałam się nad tym wszystkim. Może warto już o tym pomyśleć...

Do góry