reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Łożysko na przedniej ścianie - ruchy

Hej Mamusie! 😊
Według OM jestem w 18 tygodniu ciąży, a według pierwszego badania prenatalnego w 19 tygodniu – to moja pierwsza ciąża.
Łożysko mam na przedniej ścianie i jeszcze nie czuję ruchów maluszka.

Kiedy Mamusie z łożyskiem przednim zaczęły czuć pierwsze kopniaki? 💕
Czekam niecierpliwie na USG w poniedziałek, bo nie widziałam dzidziusia już 3 tygodnie i trochę się martwię, czy wszystko jest w porządku. A przyznam że jestem panikarą. Patrzę na swój brzuch i myślę halo jesteś tam ?

Objawów żadnych nie mam, tylko lekko wystający brzuch.
Będę wdzięczna za każde doświadczenie i wsparcie! 🫶

reklama
Hej Mamusie! 😊
Według OM jestem w 18 tygodniu ciąży, a według pierwszego badania prenatalnego w 19 tygodniu – to moja pierwsza ciąża.

Czekam niecierpliwie na USG w poniedziałek, bo nie widziałam dzidziusia już 3 tygodnie i trochę się martwię, czy wszystko jest w porządku. A przyznam że jestem panikarą. Patrzę na swój brzuch i myślę halo jesteś tam ?

W sumie przez prawie cala ciaze czulam ruchy bardzo slabo,w zasadzie nigdy nie poczulam kopniaka. Czasami widzialam, ze brzuch mi sie rusza, a kompletnie tego nie czulam. Ruchy zaczelam czuc kolo 23-24tygodnia. Ja mialam urzadzenie do sluchania serca dziecka (mialam Angelsounds, sprawdzil sie) i tak sobie wiecej sluchalam, niz czulam ruchy. Pozdrawiam

U mnie dwie ciaze z lozyskiem na przedniej scianie, w obu ruchy czulam po drugich prenatalnych, jakos 21-22 tydzien.

Nie kopniaki ale kręcenie się bardzo wcześnie bo od 17 tygodnia. Teraz jestem w 20 i czuję tak w sumie różnie - codziennie, albo co dwa dni, są dni aktywniejsze i takie gdzie cisza. Ciąża pierwsza, łozysko na przedniej ścianie.
W ciągu dnia jakoś wybitnie nie czuję, najbardziej czuję wieczorami i w nocy, bo ja dużo leżę na plecach.

Jak tak o chcę poczuć w ciągu dnia to trzęsę brzuchem łapiąc za boki jak to mi kiedyś robił lekarz i wtedy się odzywa, bo zwyczajnie się przez to budzi i obraca (tak o jest mega śpiochem). 😜 Jak robię głębokie przysiady to też to wybudza i trochę się zazwyczaj pokręci.

Hej Mamusie! 😊

Ja poczułam w 22 tygodniu 🙂

Też miałam łożysko na przedniej ścianie i w pierwszej ciąży ruchy poczułam w 21tc , w drugiej w 18tc, ale już wiedziałam jak to wygląda. To nie jest tak, że będziesz czuć kopnięcia tylko takie muskanie w brzuchu, co można pomylić z ruchem jelit. Generalnie w pierwszej ciąży później ruchy wyczuwa się później, ale spróbuj zjeść coś słodkiego (o ile możesz) i spróbuj się wtedy skupić na tym co czujesz 🙂

Pierwszy ruch poczułam w 14 albo 15 TC. Było to jednak jednorazowe. Potem się nie powtórzyło długo, bo w okolicy 19-20 TC zaczęłam delikatnie czuć ruchy. Calą ciążę czułam je słabo. Córka była bardzo ruchliwa, bo na każdym USG odstawiała akrobacje, a ja tego nie czułam albo czułam ledwo co 🤷

reklama
Do góry