reklama

Lutowa mama u lekarza

martyna gratulacje córeczki:tak:i dbaj o siebie (i córcie oczywiście), co by wyniki się polepszyły

vani co u Ciebie wyszło ???

ja dziś po wizycie u endokrynologa, TSH 1.5, przy dziennej dawce 100 mg eltroxinu, lekarz stwierdził, ze jest ok i kolejna wizyta tuż przed porodem lub chociaż zmierzone TSH dla ginekologa do szpitala, tak inf. dla tych, które również badają tarczycę;-)

reklama
Dziewczyny gratuluję wizyt :)

Ja Wam muszę się wyżalić, zmartwiłam się dzisiaj trochę bo przyjrzałam się pomiarom mojej małej z wczoraj. Wymiary główki wskazywały idealnie na wiek ciążowy, ale już brzucha i nóg o tydzień mniej, a rączek o 2 tygodnie mniej... Nie wiem, co o tym myśleć, lekarz nie skomentował tego w żaden sposób, ale zaczęłam się cholernie martwić, do tej pory rosła w miarę symetrycznie, a teraz wygląda tak jakby to głowa przede wszystkim urosła... zaczęłam czytać o hipotrofii płodu i cholernie się martwię, ja rozumiem kilkudniowe różnice w pomiarach, ale żeby brzuszek i kończyny aż tak były w tyle???

Dziewczyny! Nie panikujcie! Made, skoro lekarz nic nie mówił, to pewnie wszystko jest w normie:-) Każda dzidzia rośnie na swój sposób i w swoim tempie, więc nie ma co się martwić na zapas...przed nami jeszcze praktycznie połowa ciąży, więc wszystko zdąży się wyrównać:tak:Głowa do góry :tak:!!

made jeśli Twój niepokój jest tak duży po prostu zadzwoń do swojego ginekologa, ja powiem szczerze, że sama w ogóle nie analizuję wyników, które dostaje od lekarzy, a mam ich teczkę, biorę za prawdę to co mówi lekarz i koniec nie czytaj for, bo każda ciąża i dzidziuś to inny przypadek i inny człowiek;-)
ja tez się martwię, ale musimy dać radę:tak:

Made, moja propozycja dla Ciebie w drugim wątku - mniej czytania Internetu! Jak lekarz mówi ok, to ok. Przyznamy się że też analizowałam wyniki, ale nie patrzyłam się na potencjalne anomalie. Mój maluch ma np duży brzuszek i podobnej długości kości udową i przedramieniem (lub tą drugą, nie pamiętam która była mierzona ) i te tyg i dni są wszędzie takie plus, minus kilka dni. Ale lekarz mówił, że wszystko w normie. Więc dlaczego nie wierzyć? Głowa do góry :tak:

I jeszcze jedno sobie przypomniałam. Wymiary miałam naniesione na wykresy z zakresami (statystyka). I pomimo, że był jeden pomiar np. -5 dni w stosunku do wieku malucha, to i tak było bliżej środka (choć poniżej średniej) niż wartości brzegowych zakresu.

Ostatnia edycja:
Vanilijka, trzymam kciuki.
mogę tylko powiedzieć o swoim przypadku ku pocieszeniu. Szczepiona byłam bardzo dawno temu ( pewnie z 20 lat minęło) sama nie przechodziłam różyczki. Ale jak przed ciążą robiłam badania to miałam bardzo wysoki poziom przeciwciał (nie wiem czy to indywidualna kwestia czy może raczej standard) Może i u Ciebie się trzymają wysoko i jesteś chroniona. Nie zaszkodzi sprawdzić w klasie IGG (to chyba te mówiące o dawnym kontakcie z wirusem). Czy IGM wyjdą w takim krótkim czasie, nie mam pojęcia. Warto porozmawiać z lekarzem.

Katska, gratuluje polkilowego chlopczyka :) ja jestem ciekawa ile moja mala dziś będzie ważyć, w 18+6 ważyła 300 g, tez cos czuję, że będzie klocek.

Nadal mam okropne problemy z jelitami i zaparciami, lekka dieta nie pomaga, nawet po wypróżnieniu jelita bola i czuję, że są zapchane. Zapytam lekarza dzisiaj czy jakos da się temu zaradzic bo to baaaaardzo niekomfortowe

Dzięki

Obserwuj swoje jelita co Ci służy a co nie. U mnie jest raz lepiej a raz gorzej z zaparciami. Na szczęście kolki trafiły mi się tylko 2 razy (ale ostatnia skończyła się wizytą w IP), wiem co to znaczy ból jelit i nie zazdroszczę.
Ostatnio na przykład jem w małych porcjach, dodatkowo 1-2 jabłka no i mam fazę na owsiankę na śniadanie i jakby lepiej jest. A i nie jem czekolady ostatnio (choć nigdy nie przesadzalam z ilością, tylko kosteczkę lub 1-2 Malagi, ku uciesze maluszka). Uważaj na suszone owoce - nie za dużo na raz, bo pęcznieją. Nic więcej nie poradzę.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry