reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Macierzynski i rodzicielski

malheureux

Zaciekawiona BB
Witajcie. Bylam dzisiaj w zusie załatwić macierzyński. Zlozylam papiery ale zapomniałam powiedzieć ze chce 100 i 60% bo na wniosku nie bylo żeby to napisać lub zaznaczyć. Umowę mialam do porodu na 9/10 etatu. Pani tez nie zapytala sie mnie tego w zusie, ogólnie to troche niezbyt mila byla. Teraz zus juz zamknięty, dopiero jutro mogłabym tam iść. Czy ktos miał taka sytuacje? Jak się "stwierdza" ten podział procentowy całego zasilku?

reklama
Wniosek do ZUS składa pracodawca, a nie ty.
Ty do pracodawcy zanosisz wniosek i akt urodzenia dziecka - a on musi wypełnić dokumenty dotyczące m.in. Twoich zarobków - i na tej podstawie ZUS wylicza Ci zasiłek.

Nie bo miałam umowę do dnia porodu i juz nie jestem pracownikiem wiec zakład tego nie robi a poza tym moje pytanie bylo inne, bo wniosek wszystkie papiery mam juz złożone i jest wszystko ok tylko nie powiedziałam o tych procentach. Czytałam w Internecie ze jak się ubiega o od razu jeden i drugi zasilek to z góry ma sie 80% ale czy to prawda?

Bylam w zusie dzisiaj i dali rade podzielić, macierzyński 100% i rodzicielski 60%. W moim przypadku 60% to bedzie 800 cos zl i przysluguje mi podwyższenie do 1000 zl. Taki wniosek o to pozdwyzszenie trzeba złożyć w zusie przed wyplacaniem tego drugiego polrocza?

reklama
Też miałam taką umowę i zakład pracy pisał do mnie abym wysłała akt urodzenia i prośbę o macierzyński, nr pesel małego... Nie wiem skąd to wzielas że ty, ale jak wolisz i jak przyjęli.
Rodzicielskiego nie dostajesz no to dla osób które mają nadal umowę o pracę. My dostajemy zapomogę do utrzymania dziecka o wysokości 1000 zł.
Np studentka która nigdy nie pracowała a urodzi to przysługuje jej 1000 zł aby mogła wyżyć dziecko

Napisane na HTC Desire 820G PLUS dual sim w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry