kachasek
matka-wariatka :)
ku pocieszeniu martwiących się mam - dowiedziałam się, że:
1. zaczęłam sama chodzić jak miałam 10 m-cy (to wiedziałam wcześniej i zupełnie normalna sprawa)
i teraz:
2. nie siadałam (dopiero jak zaczęłam chodzić, to i zaczęłam siadać)
3. nie raczkowałam (dopiero... patrz wyżej)
a z opinii lekarki rozwijałam się dobrze i mama miała tylko czekać (pediatra spytała mamy czy ma mi dać może zakupy do ponoszenia)
teściowa dzisiaj mówiła, że męża siostra też nie siedziała samodzielnie dopóki nie zaczęła chodzić (przewracała się, jak ją posadzili; nie utrzymywała się)
więc - nie ma co porównywać!!! każde dziecko rozwija się indywidualnie, a "normy" są tylko przeciętne (tata tam policzona średnia)
1. zaczęłam sama chodzić jak miałam 10 m-cy (to wiedziałam wcześniej i zupełnie normalna sprawa)
i teraz:
2. nie siadałam (dopiero jak zaczęłam chodzić, to i zaczęłam siadać)
3. nie raczkowałam (dopiero... patrz wyżej)
a z opinii lekarki rozwijałam się dobrze i mama miała tylko czekać (pediatra spytała mamy czy ma mi dać może zakupy do ponoszenia)
teściowa dzisiaj mówiła, że męża siostra też nie siedziała samodzielnie dopóki nie zaczęła chodzić (przewracała się, jak ją posadzili; nie utrzymywała się)
więc - nie ma co porównywać!!! każde dziecko rozwija się indywidualnie, a "normy" są tylko przeciętne (tata tam policzona średnia)
(właśnie zasnęła z marakasem w dłoni). Smoczek jest wyjmowany, oglądany, przechodzi z ręki do ręki i wkładany jest z powrotem do dzioba. Do tego nie mogę jej normalnie ubrać, bo każda zwisająca część zakładanego ubrania jest łapana i szarpana. A ostatnio zaskoczyła mnie dwiema rzeczami. Pierwsza to samodzielne jedzenie - jadła trzymając sobie sama butelkę, bo odkryła, że można nie tylko łapać mamę za palce, ale właśnie objąć łapkami butelkę i trzymać. A druga - wczoraj leżała na leżaczku, łapała za grzechotki na pałąku i podciągała się do siedzenia. Gdyby wpadło jej do głowy złapać grzechotki obiema łapkami, z dwóch stron, to jak nic by usiadła. Kurczę, strach ją już zostawić samą na minutę na tym leżaku.
Jest: wyciągnij-obejrzyj-pogadaj-włóżwoko-wsadźwnos-wkurzsię-wsadźwucho-wrzeszcz-wyrzuć-wrzeszcz-mamawkłada