reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Małogłowie?

reklama
2500 i 3120 g. Czyli wcale nie o wiele więcej. Nie piszę o rozwoju starszej, bo niestety nie dane jej było zostać na tym świecie, ale lekarze mówili, że jest zdrowa. Przy pobieraniu krwi na fenyleketonurię została zarażona gronkowcem i zmarła na sepsę :-( Ale o małogłowiu nic nie słyszałam ani u jednej, ani u drugiej, serio. Zresztą przy sekcji zwłok też by pewnie coś o tym napisano, a wszystko było w porządku i prawidłowo rozwinięte.

Moja dwójka dzieci miała obwód głowy i klatki po 32cm a trzeci 31cm a klatka 28cm i nigdy żaden lekarz nie mówił nic o małogłowiu. Skoro miałaś USG mózgu już i wyszło ok to możesz być spokojna :)

Annka bardzo Ci współczuję.. to co Cię spotkało jest tak okropnie niesprawiedliwe że nawet nie wiem co napisać ..:( biedna kruszynka..

Waga 2800 i hipotrofia ? Serio? Urodziłam w terminie z wagą 3 kg i nikt o żadnej hipotrofii nie mówił... Jak to w końcu jest ?

No właśnie 2800g wydaje mi się dobrą waga. Moje drugie dziecko ważyło 2700g i nikt o hipotrofi nie mówił (w ciąży straszyli) za to trzeci 2200g i tu już hipotrofia.

Ja leżałam na sali z dziewczyną ktora urodziła 3 dni przed terminem i dziecko ważyło 100g więcej niż mój wcześniak ( 2700) i też nie przypominam sobie żeby ktoś tej dziewczynie mówił o hipotrofii. Wszyscy mówili tylko że drobinka.

To może ta lekarka chuchala na zimne, co wypis robiła, bo dostałam skierowanie do poradni neurologicznej na kontrolę no i na wypisie jest napisane, że dziecko ma hipotrofia.

Córka 33 cm główka i klatka waga 3040. Syn 34 cm główka i klatka waga 3450. Wszystko z nimi ok. O maloglowiu nikt nie wspominał. Teraz mają śliczne kształtne główki. Nie za małe ani nie za duże :)

reklama
@Nalia91 To tylko się cieszyć, że skierowanie dostałaś. Wg mnie powinna to być rutyna (USG głowy i brzucha), bo wiele nieprawidłowości można wychwycić. U mojej córki też była stwierdzona hipotrofia (urodziła się 37t1d z wagą 2660g) - i dzięki temu mogłam skorzystać z wizyt lekarskich (u nas była jeszcze poradnia neonatologiczna, neurologiczna, okulistyczna i kardiologiczna). Przynajmniej spałam spokojnie, że wszystko jest w porządku. Mniejszy obwód głowy może być zwiastunem problemów i trzeba kontrolować jej wzrost (stąd pewnie skierowanie) - jeśli się nie mylę, to norma jest pomiędzy 33cm a 38cm (a u Ciebie był tylko cm mniej).

Do góry