Trudno tak powiedziec od razu co i jak , bo podajesz mało szczegółów. Ile lat ma dziecko, bo może jest akurat w takim wieku gdzie "trzymanie się" maminej spódnicy jest wyjątkowo silne. Może wydarzyło się coś w domu co spowodowało ze dziecko tak nagle do ciebie przylgnęło (zostawiłaś je nagle z kimś obcym, albo wyszłas z domu i nie wracałaś długo). Może nie lubi obcych osób, albo zachowuję sie tak tylko przy konkretnej osobie. Trudno to tak dokładnie określić jaka jest tego przyczyna.
A jak zwalczyć. Hm. Są dwa sposoby: dla cierpliwych, to spokojnie z dzieckiem rozmawiać, tłumaczyć mu jak powinien się zachowywać. Może pozwolić dziecku przywyczaić się do faktu że ktoś przyszedł i jak już oswoi się z daną osobą to zaproponowaćjakąs zabawę, albo że dziecko pokaże swoje rysunki czy ksiażeczki.
Drugi sposób: drastyczny (nie polecam) stanowczo dziecko odsuwac od siebie ale nie wydaje mi się zeby to była dobra metoda.
Może wiecej szczegółów rozjaśni sytuację
A widzisz a ja bym chciała zeby moje dziecko sie nie rzucało na wszystkich z takim entuzjazmem jak przychodza do mnie goście

i tak źle i tak nie dobrze