reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Mniam mniam :)

Edysiek bardzo fajna ta stronka z przepisami,a tego shreka zrobie juz w Polsce,ale smaka zrobilas mi tym ciastem(a tu nie mam dobrej kuchenki do pieczenia ciasta)juz bym wyprobowala,skladniki w sumie mam wszystkie,ale coz...
 
reklama
Zaintrygowało mnie zdjęcie tej potrawy :-) --- > http://i39.tinypic.com/wehj.jpg
ale hmm czy to ma szanse obronić się smakowo ?

Galareta z dorsza pod majonezem:

2 filety z dorsza
1 puszka groszku
2 ugotowane marchewki
3/4 l wywaru warzywnego
1 słoik majonezu
3 łyżki żelatyny
sól
pieprz
sok z cytryny
natka

Filety ugotować w wywarze, wyjąć, wywar połączyć z 3/4 rozpuszczonej żelatyny
Resztę żelatyny wymieszać z majonezem, wyłożyć dno i boki foremki, zastudzić
Ułożyć warstwami warzywa i rybę, zalać wywarem z żelatyną
Zastudzić.. Wyjąć i udekorować .
 
Zaintrygowało mnie zdjęcie tej potrawy :-) --- > http://i39.tinypic.com/wehj.jpg
ale hmm czy to ma szanse obronić się smakowo ?

Galareta z dorsza pod majonezem:

2 filety z dorsza
1 puszka groszku
2 ugotowane marchewki
3/4 l wywaru warzywnego
1 słoik majonezu
3 łyżki żelatyny
sól
pieprz
sok z cytryny
natka

Filety ugotować w wywarze, wyjąć, wywar połączyć z 3/4 rozpuszczonej żelatyny
Resztę żelatyny wymieszać z majonezem, wyłożyć dno i boki foremki, zastudzić
Ułożyć warstwami warzywa i rybę, zalać wywarem z żelatyną
Zastudzić.. Wyjąć i udekorować .

hmm,bardzo ciekawa potrawa...
na zdjeciu wyglada przepieknie,ale czy ja tak potrafie:eek:
 
Felidae pięknie to wygląda :tak: Może warto by zrobić, tylko chyba ja bym zrezygnowała z tego majonezu i zamiast niego dałabym bulin ( nawet taki rosołek z kostki ).

Ja będę robić rybę po grecku

RYBA PO GRECKU

5 filetów z dorsza ( lub innej ryby)
4 marchewki
4 cebule
2 pietruszki
1 por
mały seler
4 łyżki koncentratu
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
mąka
sok z cytryny
sól
pieprz
vegeta
olej do smażenia

Filety skropić sokiem z cytyny, przyprawić solą i pieprzem, wstawić na 30 minut do lodówki. Rybę opanierować w mące, usmażyć. Por, cebulę posiekać, pokroić w talarki, pozostałe warzywa zetrzeć na tarce w paski. Na 2 łyżkach oleju zeszklić cebulę i por, dodać resztę warzyw, podsmażyć chwilę. Podlać wodą. Dusić, tak aby warzywa były aldente, dodać przyprawy, a następnie koncentrat, na końcu pieprz. Usmażone filety przełożyć warzywami.
 
co do shreka :) to znam ten przepis ale pod nazwą delicja :) i nie z zieloną galaretką :) pewnie dlatego shrek.
ciasto pycha polecam delicje pomarańczowe z milki są bardzo delikatne .
 
mamuska24 pisze:
przepis na dużą blaszkę (tzn moja ma 35X25cm) ale tu chyba bardziej chodzi o wysokośc blaszki żeby po dodaniu masy zostało miejsce na galeretkę)

BISZKOPT
6jaj
1 szkl mąki tortowej
2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40gram)
1 szkl cukru
1 łyzka octu
1 łyzeczka proszku do pieczenia

oddzielic żółtka od białek. Białka ubic na sztywno ,wsypać cukier i dalej ubijac aż piana bedzie lśniąca a cukier się rozpusci.
Do żółtek dodac proszek do pieczenia i ocet-wymieszac(najlepiej trzepac widelcem) żeby się spieniły i wyszła puszysta masa.
dodać żółtka do białek i wymieszać. na koniec dodac mąkę przesianą z budyniami i delikatnie wymieszać. piec w 180 st ok 30 min(mó się piekł 20min)

krem do karpatki ja robiłam z opakowania.

PRZEŁOZENIE PLACKA
biszkopt nasaczony oranżada- masa karpatkowa-banany pokrojone w talarki-galaretka
SMACZNEGO!!!
mamuska24 przepis wkleilam tu;-)
coby nie zaginala nam;-)
 
właśnie Zytko zobaczyłam że został utworzony nowy watek, bardzo fajnie że mozemy się wymienic przepisami(sprawdzonymi)
co do ciasta Shrek -robiłam i jest pyszny ale jak to u mnie zawsze bywa galaretka mi uciekła .

Felidae pytałaś o ciasto na pierogi, ja zawsze dodaję ciepłą wodę-wtedy ciasto jest mięciutkie. moja tesciowa natomiast po zrobieniu ciasta przykrywa je ciepłym talerzem i efekt jest że ciasto dobrze się klei i po ugotowaniu nie jest twarde-tylko że ona nigdy nie zostawia pierogów na talerzu po ugotowaniu bo wtedy twarnieją i się wysuszaja- zawsze maści skwarkami-pychotka.
 
Ostatnia edycja:
dzisiaj wypróbowałam nowy przepis i wygląda smakowicie, ja nie przepadam za zapiekankami ale Julci smakowało wiec wam podaję może i waszym pociechom posmakuje.

nalesniki zapiekane

usmazyć nalesniki wg własnego przepisu(najlepiej)

farsz: mięso mielone 0,5kg, 1 papryka czerwona,ok pół pora i pół cebuli,jajko,sól,pieprz do smaku.

do mięsa mielonego dodać cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę ,pora (przekrojony na pół i w drobne paseczki) i jajko- wszystko wymieszać i doprawić.
zawijać w rulon, farsz najlepiej formowac na ręku w rulon ii potem kłaść na nalesnika.
naleśniki układac w żaroodpornym naczyniu.

sos:2 łyzki masła, łyżka mąki pszennej, jajko ,szkl śmietany, ser starty na tarce ok 25dag.

rozpuścić masło i dodać mąkę,nastęonie wlać smietanę i wbić jajko wszystko mieszać. dodac starty ser i jeszcze troszkę podgrzać. sosem zalać nalesniki i piec w 180 stopniach aż sos zrobi się złocisty. smacznego.
 
salatka z makaronu
makaron(kokardki)
szynka
por(w zaleznosci od wielkosci,ale dozo nie dodawac,wiec maly lub polowa dozego)
kukurydza(0,5 puszki)
ogorek swiezy(trzy napewno)
jogurt naturalny(maly,mieszany z majonezem,tak zeby salatka nie byla za sucha)
majonez(dwie,trzy lyzki)
wykonanie
makaron gotujemy al dente
szynka,por,ogorek kroimy w paseczki lub jak kto woli
dodajemy kukurydze
jogurt mieszamy z odrobina majonezu(tez tu wedlug swojego uznania,tak jak i proporcje produktow,ja zawsze 0,5kg makaronu,i wszystkiego dodaje zeby bylo czuc kazdego skladnika dobrze,ale glowny skladni ma byc makaron,a ogorka jak wiecej dodam to jest taka hm smakowa,kurcze nie wiem jak to wyrazic,ale jak zrobicie raz i sprobujecie to zauwazycie,ze ogorek bardzo fajnie smakuje w tej salatce...)
smacznego!!!
 
reklama
Zapiekanka z makaronem ( moja własna wersja)

Pomysł na zapiekankę z makaronem i szynką Winiary
makaron rurki - pół paczki
pół kilo cienkiej kiełbasy
cebula
2-3 ząbki czosnku
pół puszki kukurydzy
30 dag sera żółtego

Makaron ugotować al dente. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć z cebulą i czosnkiem.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę makaronu, następnie dać kiełbasę z cebulą, posypać kukurydzą. Wyłożyć pozostały makaron.
Całość zalać zrobionym wg przepisu z torebki Pomysłem na.
Na wierzch zetrzeć ser.
Zapiekać około pół godziny w temperaturze 180 stopni.
Ja piekłam 15 minut z przykryciem i drugie tyle bez.
 
Do góry