reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Nadmierne pocenie główki u niemowlaka

Kasia0109

Początkująca w BB
Córce (7 miesięcy) od kilku dni strasznie się poci na głowce tylko podczas snu. Kilka dni temu przy okazji szczepienia doktorka stwierdziła, że to nic takiego ale w internecie znalazłam, że to może być nawet objaw nowotworu. Teraz bardzo się martwię o nią. Spotkałyscie się z czymś takim u swoich dzieci?

reklama
Rozwiązanie
Dziś idę jeszcze do pani neonatolog zobaczę co ona nam doradzi. Morfologię mała miała zrobioną miesiąc temu, wyszły odchylenia ale dwóch lekarzy uważało, że niby ok.
Córce (7 miesięcy) od kilku dni strasznie się poci na głowce tylko podczas snu. Kilka dni temu przy okazji szczepienia doktorka stwierdziła, że to nic takiego ale w internecie znalazłam, że to może być nawet objaw nowotworu. Teraz bardzo się martwię o nią. Spotkałyscie się z czymś takim u swoich dzieci?
Wiem, że to może być ciężkie, ale... nie czytaj internetów! :)
Poza tym... jeśli nie ufasz lekarzowi, u którego byliście, udajcie się do innego.

Hej mój mały też tak ma przy usypianiu, usypia przy cycusiu i wtedy cała buźka pracuje mały tak pompuje, cała główka spocona aż tak można powiedzieć że śmierdzi hehe, ale z 20min i przestaje, myślę że to od wysiłku jakim jest ssanie, myślę że to normalne,

Mój też tak ma. Zwłaszcza jak zasypia przy cycu. To wysiłek jednak jest. Nie martwimy się tym. Wierz pediatrze, nie internetowi. Może za ciepło ją ubierasz do spania? Zacznijmy od banalnych przyczyn, a nie nowotworu. Ewentualnie spytaj przy następnej wizycie jeśli będzie Cię dalej niepokoić czy jest sens oznaczyć poziom witaminy D3, przy niedoborach może być takie pocenie się główki.

Córka wysiłku nie ma przed snem, już przy piersi nie zasypia. Czasem się wierci za nim zaśnie ale czy się wierci czy nie to i tak jest mokra.
W domu mamy 22 stopnie a mała śpi na krótki rękaw i długie spodnie, nie przykrywam niczym. A co do witaminy D3 to już od około 2 miesięcy małej daję 2 kropelki vigantolu tak zalecił ortopeda. Pytałam pediatry czy dawkę zwiększyć ale mowiła, że że względu na ciemiączko nie można bo za szybko zarasta

Warto sprawdzić poziom Wit D bo to może być niedobór lub nadmiar. Moja córka tak się pociła tylko podczas snu. Można też morfologię zrobić.

Dziś idę jeszcze do pani neonatolog zobaczę co ona nam doradzi. Morfologię mała miała zrobioną miesiąc temu, wyszły odchylenia ale dwóch lekarzy uważało, że niby ok.

Rozwiązanie
reklama
Podnoszę.

Czy ktoś robił badanie D3 noworodkowi lub małemu niemowlęciu i lekarz interpretowal wynik jako wiarygodny?

Lekarz rodzinny na pewno mi nie da skierowania na badanie na NFZ, mogłabym zrobić prywatnie, ale mam wątpliwości kto to zinterpretuje.

reklama
Podnoszę.

Czy ktoś robił badanie D3 noworodkowi lub małemu niemowlęciu i lekarz interpretowal wynik jako wiarygodny?

Lekarz rodzinny na pewno mi nie da skierowania na badanie na NFZ, mogłabym zrobić prywatnie, ale mam wątpliwości kto to zinterpretuje.
O skierowaniu na NFZ zapomnij bo witamina D3 jest nierefundowane. Ja robiłam synowi. Nie miał jeszcze roku na pewno. Ale dokładnie nie pamiętam ile miesięcy miał. Coś koło 8 chyba. Lekarz nie mówił, że to badanie jest niemiarodajne.

Do góry