hej :-)
widze, ze mikt mi nie odpisal, ale zebralam pare informacji, moze sie przydadza:
PO 1 - ZMIANY DOTYCZACE BORNEPENGE (dodatku na dziecko):
Teraz pelne swiadczenie dostaje sie dopiero po 2 latach legalnego pobytu w Danii, nie musi byc 2 lata pod rzad, ale lacznie. Prawdo do czesciowego dodatku uzyskuje sie po 6 miesiacach pobytu (zdaje sie, ze po 6 mies dostaje sie 25%, po roku 50%, po 1,5 roku 75%, al etego nie jestem calkiem pewna). Prawo to weszlo dopiero od nowego roku, wiec dotyczty tych osob, ktore przyjechaly w 2012 roku.
PO 2 - DODATEK MIESZKANIOWY:
nazywa sie to boligstotte. Mozna sobie obliczyc szacunkowo, czy sie nalezy. Trzeba si ezalogowac za pomoca NemID na stronie swojej komuny i wypelnic formularz, podanie o przyznanie tego dodatku rowniez sklada sie przez internet, ale kazda osoba zameldowana w mieszkaniu musi sie zalogowac za pomoca swojego NemID. Nie wiem, czy mnie zbyli, ale w ratuszu w borgerservice powiedziano mi, ze na miejscu nie da sie tego zalatwic, tylko przez internet.
Tutaj jest strona z przetlumaczonym formularzem do obliczania szacunkowego wysokosci dodatku:
Dania - dodatek mieszkaniowy
no, to tyle, moze sie komus przyda