reklama

Niemowlę u okulisty

Mamaona

Fanka BB :)
Cześć! Mała ma 9mc i czeka ją wizyta u okulisty. Proszę mamy które były z niemowlakami na badaniu o opisanie jak to wygląda. Nie wyobrażam sobie jak takie dziecko miałoby współpracować z lekarzem, wyobrażam sobie wrzask i trzymanie na siłę w 5osob żeby zajrzeć do oczek. Dzięki za odp

reklama
Rozwiązanie
U
Ja byłam z synkiem jak miał około 2 miesiące i trzeba go było trzymać ale on miał badanie dna oka może dlatego? I długo to trwało bo trzeba było dwa razy kropić , czekać badać i sporo czasu spędziliśmy w przychodni..
Z synem (ok 6 m-cy) zapisałam się do poradni w szpitalu dziecięcym (bo takie miałam zalecenie, bo mały był wcześniakiem) i to była masakra. Najpierw wszystkim dzieciom po kolei zapuszczali atropinę, a dopiero później wszyscy po kolei wchodzili na badanie, które trwało może z 5 minut. Także jak o 10 zaczęli zapuszczać, to skończyli jakoś przed 12... A potem nas gdzieś o 13 przyjęli... Dodam, że czekaliśmy tam od 8.30, bo o tej miał się pojawić lekarz...
A dwa lata wcześniej byłam z córką (zalecenie ze względu na hipotrofię) w zwykłej poradni okulistycznej dla dzieci. Miło i przyjemnie. Wizyta na godzinę, zapuścili atropinę, zajrzeli w oczka i po wszystkim.

Jakoś z żadnej wizyty nie przypominam sobie, żeby jakieś dziecko trzeba było na siłę trzymać. Badanie nie jest bolesne. Dasz radę :) Nie wiem co masz na myśli pisząc o współpracy z lekarzem. Lekarz po prostu zajrzy jak wygląda budowa oka. Dziecko nic robić nie musi.

Ja z moją córka byłam jak miała 4 miesiące u okulisty, dobre podejście lekarki i wszystko do zrobienia. Kropienie atropina niezbyt komfortowe,bo chwilę dziecko nic nie widzi i Może być zdenerwowana,najważniejsze jest nasze dobre nastawienie żeby dziecko czulo się bezpiecznie. Krzywda się dziać na pewno nie bedzie

Ja byłam z synkiem jak miał około 2 miesiące i trzeba go było trzymać ale on miał badanie dna oka może dlatego? I długo to trwało bo trzeba było dwa razy kropić , czekać badać i sporo czasu spędziliśmy w przychodni..

Rozwiązanie

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry