reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Otyłość w ciąży

Zuza wczoraj biegał do 22 po placu zabaw ;) on myślał ze beziemy tu tydzień tak jak nad morzem ;) a tu niestety dziś odjazd.... ja trochę odpoczelam ale też się nalazilam i wieczorkiem bolał brzuch i kręgosłup.
1497246787-aaaaaa.jpeg

hchy43r8h8l5x99d.png

reklama
Cześć dziewczyny. Pamiętacie mnie? Jakiś czas temu do Was dolaczylam ale ostatnio długo nie pisałam. Straciłam kolejną ciążę [emoji24] tym razem w 7 tygodniu. Stąd moje milczenie bo musiałam się pozbierać. Na razie pauzuje że staraniami. Muszę odpocząć i schudnąć. A Wam życzę spokojnych ciąż i lekkich porodów. Buziaki [emoji11]

Napisane na SM-G925F w aplikacji Forum BabyBoom
Trzymaj się :(

hchy43r8h8l5x99d.png

Cześć dziewczyny. Pamiętacie mnie? Jakiś czas temu do Was dolaczylam ale ostatnio długo nie pisałam. Straciłam kolejną ciążę [emoji24] tym razem w 7 tygodniu. Stąd moje milczenie bo musiałam się pozbierać. Na razie pauzuje że staraniami. Muszę odpocząć i schudnąć. A Wam życzę spokojnych ciąż i lekkich porodów. Buziaki [emoji11]

Napisane na SM-G925F w aplikacji Forum BabyBoom
Bardzo mi przykro, współczuję [emoji17]

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Hej, natknelam sie dzisiaj na takie cos: byl tu temat o wit. K i D a ja totalnie o tym nie wiedzialam i postanowilam sie doedukowac :)

4. W trakcie pobytu w szpitalu dziecko dostanie jeszcze:

A. Witaminę K– to profilaktyka groźnych dla zdrowia i życia krwawień: ze skóry, pępka, przewodu pokarmowego, błon śluzowych i innych.

Według aktualnych zaleceń donoszony, zdrowy noworodek otrzymuje jednorazową dawkę witaminy K w zastrzyku domięśniowym (0,5 mg) lub 2 mg doustnie. Noworodki z grupy ryzyka dostają tylko zastrzyk.

Ważne. Noworodki i niemowlęta, karmione piersią wychodzą ze szpitala do domu z zaleceniem kontynuacji suplementacji witaminy K w ilości 25mcg na dobę od 8 doby do ukończenia 3 mca życia. Wynika to z faktu, że mleko mamy zawiera wit K w ilości nie wystarczającej do tego aby w całości pokryć dzienne zapotrzebowanie i zapobiec krwawieniom z niedoborów wit K. Dzieci karmione piersią, ale też dzieci z chorobami wątroby i cholestazą należą do grupy ryzyka wystąpienia późnej postaci choroby występującej najczęściej między 2-12 tygodniem życia. Krwawienie w tym okresie jest bardzo niebezpieczne i obarczone duża śmiertelnością.

B. Będzie miał wykonaną profilaktykę zakażenia przedniego odcinka oka.
Czyli dostanie do oka maść erytrocynową lub kropelki 1% azotanu srebra.

C. Będzie zaszczepiony (odrębne przepisy).

D. Dostanie immunoglobulinę antyHBS jeśli mama jest HBS (+).

E. W szpitalu też rozpocznie się profilaktyka krzywicy, czyli suplementacja witaminy D3.
Według obowiązujących zaleceń noworodki karmione piersią powinny przyjmować 400j.m witaminy/dobę. Jeżeli dziecko jest karmione sztucznie i łączna dawka witaminy D3 z mieszanki mlecznej wynosi zalecane 400 jednostek to suplementacja nie jest konieczna.

Napisane na SM-T585 w aplikacji Forum BabyBoom

No ja o tych witaminach wiem od znajomej mamy, że trzeba suplementowac, dlatego kupiłam. Idę dzisiaj na usg, ciekawe czy moja córeczka to córeczka i ile waży :)

Wysłane z mojego Le X820 przy użyciu Tapatalka

Mimi bezpiecznej podróży:* Ciekawe jak Paulinie minął weekend:)
Asia jeśli nas czytasz to daj znać co u Was:)
Madagos właśnie...Nie przeraża Was to dziewczyny jak chcą nafaszerowaćnasze dzieci zaraz po urodzeniu?Wit.K wystarczało podawać w kroplach w domu,a jak karmilo się MM to tylko d3 a teraz podają domięśniowo...A te krople?Sprawdźcie sobie w google zabieg Credego bo to o to chodzi.I ma to coś wspólnego z rzeżączką a skoro jej nie mam to dlaczego chcą je zakroplić mojemu dziecku?Wiem że jest wielu zwolenników szczepień sama kiedyś byłam ale po tym jak nam przytrafił się NOP zaczęłam czytać i okazuje się,że jest całe mnóstwo dzieci z powikłaniami poszczepiennymi.To jest jak loteria...:( Prawda jest taka że dzieci powinny być przebadane zanim cokolwiek się im poda,ale dla koncernów farmaceutycznych nasze dzieci nie są ważne tylko to żeby kasa się zgadzała:(
Parampampam pochwal się po wizycie:*

Zuza akurat witaminy są bardzo przydatne . A zalecenia co do podawania witamin w domu powinni podać w wypisie.
My już w domku ;)

hchy43r8h8l5x99d.png

reklama
Do góry