reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Picie mleka.....

Wiem, ze dziecko się szybko przestawia, bo jak pisałam fakt odstawinia butelki wieczornej przeszedł bez echa :tak: Tylko mleka juz nie chce !!!

A swoją drogą uważam, że obecne nagonki na nas matki z każdej strony typu: butla tylko do 1 roku zycia, smoczek do 2 roku zycia, pieluszki do 2 lat itp itd są chore. Przecież każde dziecko jest inne......Rozumiem, że 3 latek ze smokiem (a są i takie ) w buzi to trochę przesada, także ta butla już powinna w tym czasie zniknąć ale nie dajmy się zwariować......
Bo co zaproponować 10 miesięcznemu jesli odstawimy butelkę :baffled: Wieczorne mleko z niekapka, tak na siedząco czy na leżąco ?? Koleżanka stomatolog od wad zgryzu mówiła mi że te niekapki gorsze od butelek są dla zgryzów właśnie - najlepszy zwykły kubek. A butla zabrana po wypiciu ( nie mymlana przez 30 minut) i higiena ząbków jest ok.
Sama piłam z butli 3 lata potem niedługo urodziła mi się siostra i jeszcze po niej spijałam :-D bedzie w sumie z 6 lat :szok: A zęby proste, równe.....żadnej wady zgryzu.....ale dentysta nigdy nie był mi straszny nawet jak miałam 6 lat i rwałam mleczaki:baffled:
Zęby się dziedziczy i o zęby trzeba dbać bo bez dbania nawet picie z kubka nic nie da.

reklama
JJ zgadzam sie z Twoja wypowiedzia :tak:
moja strasza corka pije z kubka mleko od nie dawna,ma proste zeby i zdrowe
stomatolog nam powiedziala,ze wazne by dziecko po wypiciu mleka/kakao umylo zabki
my myjemy zawsze
mlodsza corka ma roczek i nie zamierzam od butelki jej oduczac,dlatego,ze z kubka niekapka,bidonow pic nie chce,a na normalny kubek jest za mala,pozatym nie widze nic zlego w butelce poniewaz wypicie 210ml mleka nie zajmuje jej nawet 3 minut

a z tym smoczkiem to gdzie ty wyczytalas ze do 2 lat mozna?? :-D:-D
kochana ostatnio w programie dzieciowym fizjoterapeuta (!?) mowil,ze dziecko trzeba oduczac smoczka od...1 meisiaca zycia!!! :szok: :-D

mi mama (i pewnie wszystkich tu zszokuje) mleko w butelce przynosila do czasu pierwszej komuni swietej:rofl2: po komuni powiedzialam NIE butelce i sie skonczylo
zeby mam proste,zadnych wad wymowy itp. zeby oczywiscie zdrowe,bo od dziecka mama kladla nacisk na ich chigiene
dlatego nie dajmy sie zwariowac

JJ a co do tematu,to tak jak ktos ci juz pisal,mleko mozna zastapic innymi produktami
w plasterku sera zoltego znajduje sie zapotrzebowanie calodzinne na wapn:tak:
takze nie martw sie

pozdrawiam

ta najlepiej jak sama mamusia jest zywym smoczkiem;-):-p

lilka ja twoim sposobem Helenie podalam mleko przez slomke, efekt?

wypila 300ml:-D

u Hani nie przeszlo ale to jest specyficzny przypadek

Ja też już wyczaiłam te smakowe :tak: też zrobię podejście przez słomkę - ale za często chyba nie mozna tez bo jak poczytałam opakowanie to tam sama chemia :baffled: ale za to jaka dobra w smaku :-D.

JJ te smakowe to zależy od firmy, jedne są bardziej dozwolone a inne nie powinno się dawać dzieciom. Ja się spytam na innym wątku bo koleżanka mi kiedyś mówiła czego unikać w tych mlekach.

Mój Kacper dostaje mleko raz dziennie z płatkami.I tylko wtedy kiedy nie je żadnego innego nabiału albo kiedy się tego bardzo domaga. Ponieważ do niedawna walczyliśmy ze skazą białkową więc w grę wchodził tylko Bebilon pepti.Od mca jemy normalne mleczko 0,5 %.,jogurt i serki smakowe,ziarniste. Ser żółty niestety nie,bo Kacper go nie lubi ale to i dobrze,bo wyszła nam alergia na pleśń i lekarz zabronił żółtego sera :-:)-:)-(.
Myślę,że małe dziecko jedzące inne produkty mleczne wcale nie musi pić mleka.Wystarczą serki i jogurciki,maślanka.

Mlekovity mleko smakowe zawiera dwutlenek tytanu do niedawna zakazany w żywności lepiej, żeby dzieci nie spożywały za dużo mleka z tym składnikiem.

Moja niunia w lutym skonczy 3 latka. Nadal pije mleko z butelki w dodatku modyfikowane bebiko 4 i ja jej w cale tego nie bronie. Maja pije mleko i od razu po wypiciu odstawia butelke i idzie spac a wieczorkiem jeszcze myje zabki zeby robaczki nie zaatakowaly. To prawda ze zeby sie dziedziczy. Ja w dziecinstwie pilam malo mleka i mam okropne zeby a maz pil duzo i to z butelki i ma zabki pierwsza klasa. Ja malej nigdy nie pozwalalam na trzymanie butelki w buzi po wypiciu mleczka. Teraz mala ma piekne zdrowe proste zabki i nadal wypija hektolitry mleka modyfikowanego bo na normalne ma uczulenie i rozstuj zoladka.
pozdrawiam

... Bo co zaproponować 10 miesięcznemu jesli odstawimy butelkę :baffled: Wieczorne mleko z niekapka, tak na siedząco czy na leżąco ??

Po odstawieniu butelki i smoczków WeroNisie karmiliśmy łyżeczką (mleko na miseczke i podawalismy łyżeczką). Bez ptoblemu zjadała.

reklama
Moja córka piła mleko do 9 roku zycia z butelki na zmiane kasze manne;]:-)nie mogła sie ozdwyczaic teraz ma 13 lat daje jej witaminy specjalne dla dzieci pudelko 200 zł:tak:troche drogie do tego je owoce warzywa ;-)pije duzo soków i mleko tez pije nieraz kakao:-pbardzo lubi miete;]dzieki temu wcale mi nie choruje wiec uwierzcie mi na slowo ze wasze dziecko mając 3 lata jak najbardziej powiinoo pic mleko z butelki:tak:nie ma sie tu czemu dziwic naprawde :-)dodam jeszcze ze mam malego syna i z nim jest to samo mięte piliby litrami nieraz córka je te kaszki dla dzieci;p nie mam jednym słowiem sie tu niczym martwic;p pamietam jeszcze jak wypluwała jak byla mala, deserki z bobovity a teraz jadla by je tonami pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Do góry