reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Pierwsze kłopoty z naszymi maluszkami

Żmijka, to mnie pocieszyłaś, też tak podejrzewam że układ trawienny małego jeszcze nie dojrzały, bo wczoraj nic wyskokowego nie jadłam/piłam, a mały miał dziś małe boleści, po czym zrobił tak jak piszesz normalną kupkę-jajecznicę:-) Ale teżnie omieszkam wspomnieć o tym jutro pani doktor;-) My póki co dla złagodzenia podajemy Plantex, ale tylko wtedy gdy dopada go ból.
A u nas z kolei chyba małe odparzenie sie zrobiło:zawstydzona/y: Nie wiem jak bo bardzo dbam o to by często przewijać, daję bardzo duzo maści, a niestety po bokach jąderek, ma jakby peknięty naskórek:baffled: Wczoraj więc nie uzyłam maści tylko zasypki alantan, może pomoże. Chyba moim błędem jest że za mało wietrzę pupinę, bo boję się żeby małego nie przeziębic, a i on się niecierpliwi

reklama
Dziewczyny czy Wasze Maleństwa też co raz mniej śpią w dzień :confused: Marika wczoraj spała w dzień ok 3 godziny tylko a dzisiaj to już w ogóle bije rekordy. Obudziła się po 7, zjadła podrzemała troszkę do 8 potem o 13 zdrzemnęła się ok 30 minut po jedzonku i do teraz nie śpi. Wcale nie wygląda na śpiącą i strasznie sie wkurza jak ją próbuję położyć spac... W nocy śpi całkiem ładnie. Zasypia ok 21 ok 3 budzi się na jedzonko a potem śpi do 7, 8...
Aha no i druga rzecz, strasznie często ma czkawki i to nie tylko po jedzonku. Zal mi jej! :-(

Hej dawno mnie nie było. Teraz Gosia śpi moja słodka córeczka. Dziewczyny mam taki problem, że Gosia czasem dławi się przy jedzeniu, czy któryś z waszych maluszków też tak ma?? Bardzo nas to z mężem stresuje, bo ona wtedy na chwilkę traci oddech i widzę, że się boi. Potem zawsze łapie oddech, ale przez moment wcześniej się dusi. Nie wiem co na to poradzić. Poza tym tak jak i Mariczka ma często czkawki i też się męczy :(. Kupki ma jajecznicowate, ale pojawiło się trochę śluzu, a to podobno niedobrze i podajemy jej acidolac. Czekam na wasze odpowiedzi.

Hej dziewczyny! mój mały też ma często czkawki po jedzeniu lub odbiciu. Ja sobie radzę z tym w ten sposób, że podaje mu z butli parę łyków herbatki ułatwiającej trawienie (hipp) lub podaje mu jeszcze raz na trochę pierś - skutkuje natychmiast.
co do spania w dzień to Nikoś sypia różnie -ale widocznie śpi tyle ile potrzebuje, więc się tym nie przejmuję - np. wczoraj spał w dzień tylko raz 2godziny a poza tym to jak coś to ucinał sobie tylko krótkie drzemki np.10-15min. W nocy śpi róznie -budzi się raz bądź dwa razy, choć i zdarzyło się, że budził się co 2godzinki.
Jeśli chodzi o zachłystywanie się, to też miewamy z tym do czynienia. Zazwyczaj jak mały ssie szybko, lub pokarm spływa szybko a on nienadąrza z łykaniem. Wtedy przerywam karmienie i podnoszę go bardziej do pionu klepiąc delikatnie po pleckach lub zatykam nosek na chwilkę (preferuję tę pierwszą metodę).

Załączniki

• Nikos2.JPG
    Nikos2.JPG
    60,7 KB · Wyświetleń: 79
tak ja pisze Ptyszul na czkawke najlepszy jest cyc.jak maluszek dostanie czkawki to najlepiej jest go na chwilę ponownie przystawić do piersi.

Blubery, moja mała też się czasem ksztusi przy jedzeniu.jeśli karmisz ją piersią to najpierw odciagnij troche pokarmu,bo może być go zbyt dużo i maleństwo nie jest w stanie tak szybko przełykać.a jeśli butelką,to może ją zmień.ja tak zrobiłam i działa.

Blubery, mój Wiktorek tez się parę razy zakrztusił, gdyż ja mam bardzo duzo pokarmu, i mały nie nadaża z połykaniem. Jesli karmisz piersią to tak jak aninaa radzi odciągnij troszkę pokarmu przed karmieniem, poza tym dobrze jest przyjać taka pozycją do karmienia żeby pierś była poniżej dziecka, czyli karmienie na siedząco nie jest wtedy wskazane, ja z reguły karmie Wiktorka na leżąco.
A na czkawki działa albo podanie coś do picia (pierś, herbatka), albo trzymanie w pionie jak do odbicia otulonego w kocyk (żeby było ciepło) do 5 minut i po czkawce;-)

Dziewczyny mam pytanie. Cztałam, ze niektóre z was używają kosmetyków firmy Oilatum. Ja kupiłam mydełko ale na nim nie jest napisane, że jest pzeznaczone dla dzieci i niemowląt (jak np na płynie tej samej firmy). Mimo to pani w aptece twierdziła, że można je stosować od 1 miesiąca. Orientujecie się mże czy tak na pewno jest?

Hej Słonko - ja stosowałam płyn do kąpieli zaraz po urodzeniu maluszka bo miał wypryski od szpitalnych ubranek na całym ciele. Cały pierwszy tydzien używałam, aż wypryski zeszły, juz w szpitalu pielęgniarki w nim kąpały maluszka i nic mu nie zaszkodziło, a wręcz przeciwnie bardzo pomogło.
Pozdrawiam - asia

reklama
a u nas od nowa kolki :wściekła/y: juz bylo dobrze po tym Debridacie, a tera od wczoraj znowu caly dzien mala mecza bole brzucha. dzis nie mogla sobie w dzien pospac przez te bole - ledwie sie zdrzemnela, a juz ja budzilo. i dopiero przed chwileczka ja uspilismy ... biedaczka pewnie jest bardzo zmeczona :baffled: mama nadzieje, ze jeszcze tylko pare tygodni i przejdzie jej, jak skonczy 3 miesiace, bo serce mi sie kraja jak na nia patrze :-(

Do góry