reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Prezent na komunię

ZielonaMamma

Fanka BB :)
Potrzebuję porady, co kupić dziewczynce na komunię. Ostatnio byłam chyba na swojej, w ogóle nie jestem na czasie. Czy nic nie kupować, ale dać pieniądze? Jeśli tak, to ile?
Impreza jest duża, na 90 osób, w świetlicy. Dziewczynki prawie nie znam, jest to kuzynka męża. Spotykamy się z jej rodziną na imprezach rodzinnych typu wesela.

Z jednej strony dalibyśmy pieniądze, ale to raczej nie będzie prezent dla dziecka. Z drugiej zupełnie nie wiem, czym się mała interesuje. W dodatku jesteśmy niewierzący, więc nie chcę dawać prezentów związanych z wiarą. Może jacyś rodzice dzieci komunijnych podpowiedzą, co by się sprawdziło?

reklama
Nie jestem rodzicem dziecka komunijnego, ale przy tak dużej imprezie (wielkości mojego własnego wesela) to myślę, że rodzice oczekują zwrotu talerzyka + % dla dziecka.

Najlepiej zapytać rodziców. Czasem jest tak, że dziecko zbiera pieniądze na jakąś konkretną rzecz. A czasem rodzice wola prezenty i żeby nie dawać pieniędzy. Spotkałam też się z tym, że rodzice nie chcieli ani pieniędzy ani prezentów.
Najbezpieczniej według mnie pieniądze, bo nie wiesz co ta dziewczynka już ma, a czego nie ma.

Ja w takich sytuacjach kupuję jakąś złotą biżuterię. Kolczyki, bransoletka. Nawet jeśli dziecko nie będzie nosić, to można spieniężyć.

Myślę, że rodzice nie zapraszają dla kasy. W rodzinie męża jest popularne zrobienie imprezy dla całej rodziny, z jakiegokolwiek powodu. Żeby się spotkać, bo tych okazji do spotkań mimo wszystko nie ma dużo na co dzień. Każdy zabiegany. Tym razem komunia. Impreza w świetlicy wiejskiej, więc nie sądzę, żeby był wysoki koszt.

Wiem, że dziewczynka biżuterię nosi, więc może faktycznie złote kolczyki to byłby dobry pomysł 🤔

To niech się zajmą inwestycjami a nie oczekują zwrotu talerzyka 🙄 co to za paskudna moda nastała by zapraszać ludzi dla kasy

Czemu paskudna?

Przykładowo, ja idąc na chrzciny pokrywam talerzyk za siebie i za męża kopertą, i dziecko dostaje od nas złotą biżuterię. To dziecko przyjaciół co prawda, nie rodziny, ale imprezy w lokalach są kosztowne.

reklama
Do góry