reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Problem z karmieniem 4 dniowego dziecka.

Michalina1993

Fanka BB :)
Mam problem z karmieniem mojego dziecka. Karmie piersią ,przykładam pierś karmie przez 10 min i mały wypluwa sutek i niechce już ssać ,masuje plecki żeby się odbiło i on na nowo szuka nerwowo piersi . Sytuacja powtarza się kilka razy.Po porodzie mówili mi że w którejś dobie dziecko powinno stracić ok.6% swojej urodzeniowej wagi a moje dziecko straciło 1% więc wątpie że jest niedokarmiony. Czy to jest normalne z tym karmieniem czy raczej powinnam się gdzieś z tym zgłosić? Dziecko ma 4 dni.

reklama
reklama
Ale to zdanie nie ma nic wspólnego z tym postem. Bo autorka postu nie pytała o niczyje zdanie czy karmić czy nie i czy ktoś by karmil czy nie tylko o zupełnie coś innego :)
Wystarczy się nauczyć czytać ze zrozumieniem :) i udzielać się tam gdzie ma się coś konkretnego do powiedzenia :)
Twoja uwaga tez nic nie wniosła do posta i nie była na temat a jednak napociłas się żeby udowodnić swoje „racje”.

@Mamaona Wyobraź sobie, że karmisz swoje 4-dniowe dziecko butelką i po każdym karmieniu ono chlusta mlekiem. Pytasz na forum, czy tak ma być, więc inne mamy radzą: a to kontakt z pediatrą, a to zmianę mleka, a to zmianę smoczka. I ktoś wylatuje Ci z tekstem, że właśnie dlatego nigdy nie będzie karmić mlekiem modyfikowanym. Miło by Ci było?

@Mamaona Wyobraź sobie, że karmisz swoje 4-dniowe dziecko butelką i po każdym karmieniu ono chlusta mlekiem. Pytasz na forum, czy tak ma być, więc inne mamy radzą: a to kontakt z pediatrą, a to zmianę mleka, a to zmianę smoczka. I ktoś wylatuje Ci z tekstem, że właśnie dlatego nigdy nie będzie karmić mlekiem modyfikowanym. Miło by Ci było?
I w rzeczy samej. Nawet nie chodzi o to czy miło czy nie. Tylko o to że nie pytalo się o niczyje zdanie :) a o coś zupełnie innego.
Na forach wiecznie spotykam się z tym że nie dziewczyny nie potrafią czytać ze zrozumieniem i odpowiadać konkretnie na dane pytanie. Tylko piszą nie na temat..
A kobiecie która dopiero zaczyna przygodę z karmieniem, a początki nigdy nie są proste tym bardziej takie odpowiedzi do niczego nie są potrzebne. Bo szuka wsparcia i rady, a nie przekonywania że KP to coś beznadziejnego.

@Mamaona jeszcze na dodatek jeśli jesteś przeciwniczka kp tym bardziej nie rozumiem po co wypowiadasz się pod postem tego dotyczącym. Idź pod posty gdzie dziewczyny pytają o sprawy związane z mm. Tam będziesz mogła pomóc. Bo tu nic nie wnosisz.
Ja jeśli widzę że jest jakiś temat który mnie nie dotyczy czy nie mam nic ciekawego do napisania na temat to po prostu się nie wypowiadam i omijam takie posty.

Witam, moj synek przez pierwsze 3 miesiace bardzo duzo czasu spedzal przy piersi. Nie uzywalam smoczka. Szczerze mowiac cale dnie tulilam synka, on spal na mnie i jadl. Potrzebowal bardzo duzo bliskosci. Jesli Twoje dziecko przybiera na wadze, moczy pieluszki to raczej nie ma problemow z laktacja. Moze warto spotkac sie z polozna. Karmie syna juz 13 miesiecy i przez ten czas wielokrotnie zastanawialam sie, czy syn sie najada. W glowach mam kp jest stach, czy wykarmia swoje dziecko. Tym bardziej, ze w opinii wielu osob, czesto lekarzy mm jest lekiem na cale zlo. Polecam ksiazke "Moje dziecko nie chce jesc". Sporo informacji o kp, przybieraniu na wadze itp.
Pozdrawiam.

Wiadomo, że noworodek wisi na piersi. To normalne. Myślę, że autorce postu bardziej zależy na odpowiedzi na pytanie dlaczego dziecko przerywa karmienie po 10 minutach, mimo że za chwile chce dalej jesc. np moja corka jadla 15-45 minut aż sie najadla, zasneła itp. I za godzinke np znow piers.

Może synek potrzebuje krotkiej przerwy w czasie karmienia.
A może robi tak dlatego, że po tym czasie mleko leci coraz wolniej i sie denerwuje. Moze pomoze przystawienie do drugiej piersi?
Myslę, że dziecko wie co robi. Ssaniem pobudza laktację, a 4 dzień to naprawde poczatki i musi tyle ssać zeby mleko sie nakręciło. Potem możesz podać smoczek, ale jak laktacja sie ustabilizuje

reklama
Do góry