reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy kulinarne dla karmiącej mamy oraz dania dla maluszków - obiadki, deserki...

Ribi

Fanka BB :)
Dołączył(a)
20 Czerwiec 2010
Postów
3 088
Miasto
Wrocław
Dziewczyny zakładam nowy wątek, bo jak każda z nas wie ciężko jest ugotować coś dobrego i jednocześnie dietetycznego. Proszę wpisujcie tutaj swoje przepisy kulinarne. Proszę o nie komentować. To ma być dla nas kompendium przepisów kulinarnych:-)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
wprawdzie jeszcze nie karmię ale znalazłam kilka ciekawych przepisów :)

Risotto z mięsem


Składniki:
wołowina bez kości lub ugotowany kurczak-50g
włoszczyzna bez kapusty-50g,
ryż,
olej sojowy,
sól,
zielona pietruszka
sól
Wykonanie:
Mięso opłukać,zalać małą ilością gorącej wody,pogotować.Dodaćwłoszczyznę,posolić,ugotować.Mięso wyjąć z wywaru,ostudzić.Pokroić w kostkę.Jarzyny z wywaru pokroić w kostkę.Ryż ugotować na sypko,połączyć z mięsem i jarzynami,dodać olej i posiekaną natkę pietruszki.


Pierś kurczaka w sosie szpinakowym


Składniki:
1 filet z kurczaka
Średnia marchewka
Kucharek albo ziarenka smaku
Maggi
Szpinak (ja preferuję mrożony,mniej roboty)
Wykonanie:
Pierś z kurczaka ugotować z marchewką,gdy będzie miękka wyjąć i pokroić w kosteczkę.Do gotującego się wywaru wrzucić szpinak i pogotować,na koniec wrzucić pokrojoną pierś i pogotować jeszcze chwilę.Można podać z ryżem lub makaronem.Mnie osobiście bardziej smakuje z ryżem.


Omlet z szynką


Składniki:
jaja-2szt.,mąka pszenna-2łyżki,szynka-1duży plaster,mleko 1,5%tłuszczu-1łyżeczka,oliwa z oliwek-1łyżeczka,kielki soczewicy,natka pietruszki-2łyżki
Wykonanie:
Do ubitych białek dodać wymieszane z mąką i mlekiem żółtka.Dodać pokrojoną w cienkie paski szynkę i kiełki,natkę pietruszki lub inne świeże przyprawy(bazylię,oregano).Omlet przygotować w małej ilości oleju,gdy zetnie się po jednej stronie,delikatnie przewrócić na drugą.Nie przypalać.


Cukinia faszerowana


Składniki:
cukinia-1mała,pomidor-1średni,mielone mięso z indyka-8łyżek,kasza jęczmienna ugotowana na sypko-4łyżki,żółty ser-4łyżki,natka pietruszki-1łyżka,olej rzepakowy-2łyżeczki
Wykonanie:
Cukinię umyć,przekroić i wykroić gniazda nasienne.Sparzonego i pozbawionego skórki pomidora pokroić i poddusić z małą ilością oleju,dodać mięso i pokrojoną natkę pietruszki,ugotowaną na sypko kaszę.Przygotowaną masę nałożyć do wydrążonej cukinii i umieścić w żaroodpornym naczyniu z niewielką iloscią wody i tłuszczu.Wstawić do piekarnika.Po ok.15min.posypać startym żółtym serem i krótko zapiec.


Potrawka z kurczaka


Składniki i wykonanie:
Pierś kurczaka pokroić w kostkę,posolić,lekko podsmażyć na oleju.Marchew i białą część pora pokroić i wrzucić do kurczaka,zalać wodą,doprawić i dusić aż marchew będzie miękka.Później odparować trochę wody i wrzucić ugotowany ryż.


Ciasteczka z mąki kukurydzianej


Składniki:
2,5 szkl. mąki kukurydzianej
3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
kostka margaryny bezmlecznej
Wykonanie:
Zagnieść wszystkie składniki i uformować z nich wałki o średnicy 5-6cm,schłodzić w zamrażarce przez pół godziny.Kroić w plasterki o grubości ok.0,5 cm i piec w temp. ok 180 st.aż spód zacznie lekko brązowieć.Smakują znakomicie z powidłami śliwkowymi lub wiśniowymi.
Dla mam maluszków ze skazą białkową.
SMACZNEGO!


Duszone ziemniaczki


Składniki:
5 średnich ziemniaczków,1 marchewka, pół piersi z kurczaka(czy mały kawałek innego mięska).
Wykonanie:
Kroję wszystko w kostkę (marchewka ciut drobniej niż ziemniaczki).
Wrzucam wszystko do garnka i zalewam wodą tak,żeby wszystko się schowała i gotuję na małym ogniu póki ziemniaczki się odrobinę nie rozgotują,a cała woda wsiąknie.Sól, pieprz w ziarenkach,liść laurowy,ziele angielskie i masełko do smaku.


Warzywa z…


Warzywa z:-porcja dla 4 osób
makaronem ( lubella - łazanki 1/2 opakowania)
lub ryżem ( 2 woreczki )
lub kaszą jęczmienną ( 2 woreczki )
lub 2 piersiami z kurczaka
lub piersią z indyka
Warzywa:
brokuły (nie wzdymają w przeciwieństwie do kalafiora )
marchewka (rzadko uczula )-2 szt.
kukurydza Pudliszki (śmiało mogą jeść mamy u których dzieci nie tolerują glutenu )
Wykonanie:
brokuły podzielic na drobne rózyczki,marchewkę pokroić na talarki,
wrzucic na patelnię lub garka razem z kukurydzą i makaronem lub ryżem (torebki rozciąc i wsypać ryż na patelnie lub do garka ).Zalać wodą tak aby wszystkie składniki dokładnie przykryć i dodać łyzkę oliwy lub innego tłuszczu (mamy u których dzieci nie mają skazy moga dać łyżke masła ).Wszystko dusic na małym ogniu bez przykrycia aż makaron czy ryż czy kasza z warzywami zmiękną i odparuje ewentualny nadmiar wody.Doprawic do smaku wg. uznania.
W przypadku warzyw z piersiami pokroic w kostke i chwilke podsmazyć,dodac warzywa zalać niewielka ilością wody i niech sie dusi aż mięsko i warzywa będa miekkie.


Delikatny gulasz


Składniki i wykonanie:
Mięso obtoczyć w mące z przyprawami(nie przesadzić z nimi),wrzucić na wrzątek i dusić.


Delikatna rybka


Składniki i wykonanie:
ryba(delikatnie przyprawiona + trochę soku z cytryny),na to zielony ogórek w plasterkach(ze skórką),na to żółty ser-wszystko zapiec w naczyniu żaroodpornym.


Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą


Składniki na 2 porcje
• torebka ryżu- lepiej dziki-ma cenne mikroelementy i szczyptę szaleństwa (ja ugotowałam brązowy)
• puszka kukurydzy
• puszka tuńczyka w oleju (białko i oliwa to ważne składniki budulcowe)
• mały słoiczek majonezu
• szczypiorek (tylko z działki,nie pryskane chemią nowalijki!)
• sól do smaku
Etapy przygotowania
1. Ugotować na sypko ryż w osolonej wodzie,wystudzić.
2. w tym czasie odcedzić “zapuszkowane” produkty i posiekać szczypiorek.
3. wymieszać wszystkie składniki z majonezem,po schłodzeniu smaczny,zdrowy i prosty posiłek dla mamy karmiącej gotowy!


Sałatka z gotowanego indyka


Składniki i wykonanie:
woreczek ryżu,na to gotowany indyk posypany słodką papryką,na to jabłko posypane cynamonem i na to pokrojony banan.Wszystko zapiec w żaroodpornym naczyniu.Można udekorować bitą śmietaną.
 
A teraz coś na słodko :)

Bananowiec
– przepis dla matek karmiących dzieci alergiczne
Składniki:
- 20 dag biszkoptów bezglutenowych
- pół szklanki śmietany kremówki
- pół szklanki cukru
- żółtko (lub 2 żółtka przepiórcze)
- galaretka owocowa
- 3 banany
- mleko
- 4 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
Biszkopty namoczyć w rozpuszczonej galaretce i ułożyć w formie. Śmietanę utrzeć z cukrem i żółtkiem. Źelatynę rozpuścić w odrobinie gorącego mleka. Utartą masę połączyć z utartymi na tarce bananami, dodać żelatynę i wymieszać. Następnie część porcji masy położyć na biszkopty, a gdy stężeje, wyłożyć resztę.


Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Składniki:
– 1 szklanka ryżu,
– 1 łyżka masła,
– 50 g cukru,
– 4 jabłka, ew. rodzynki - łyżka,
– ćwierć łyżeczki cynamonu,
– kilka łyżek cukru, konfitury
Sposób przygotowania:
Ryż wrzuć do wrzącej wody z łyżką masła (2 szklanki wody na szklankę ryżu). Ugotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż woda się wchłonie. Możesz również ugotować po prostu dwie torebki ryżu do szybkiego gotowania. Jabłka umyj, obierz, wyjmij gniazda nasienne i ugotuj w wodzie, ale nie całkiem na miękko. Napełnij konfiturą lub rodzynkami z cukrem i cynamonem. Foremkę posmaruj masłem. Nałóż połowę ryżu, następnie jabłka i całość przykryj ryżem. Można też pokroić jabłka na plasterki i przekładać warstwy ryżu jabłkami, posypując każdą warstwę cukrem i cynamonem, dokładając po kilka rodzynek i kawałku masła. Ryż włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na pół godziny.



Naleśniki bez mleka
Składniki:
– 4 jajka
– szklanka mąki
– łyżka oleju
– szklanka wody
Sposób przygotowania:
Zmiksuj składniki, odstaw ciasto na pół godziny. Usmaż naleśniki na wysmarowanej olejem patelni. Podaj z owocami, nadzieniem ze sparzonego szpinaku albo gotowanego i zmielonego mięsa przyprawionego pieprzem i odrobiną cebulki.





Kluski z mięsem
Ciasto jak na zwykłe śląskie kluski, do środka zmielone gotowane mięsko z łyżką oliwy. Oczywiście nie polewamy skwarkami
Składniki (jak na kluski śląskie):
– 1 kg ziemniaków,
– 25 dag mąki ziemniaczanej,
– sól.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować i zemleć. Dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulki i włożyć do osolonego wrzątku. Gotować do wypłynięcia. Kluski takie można też nadziewać, np. gotowanym mielonym mięsem lub owocami.


Ryba zapiekana z marchewką
– filet z ryby ugotuj, potem włóż do żaroodpornego naczynia, obłóż startą marchewką i zapiecz

Łosoś prosto z pieca
Składniki:
– porcja filetu z łososia
– sok z cytryny
– sól
– masło
– koperek
Sposób przygotowania:
Łososia umyj, skrop sokiem z cytryny, lekko posól i posyp posiekanym koperkiem. Połóż na wierzchu kilka wiórków masła i zawiń w folię aluminiową. W 200 st. Celsjusza piecz rybę około 15 minut.

Mięsne kotleciki bez mąki
Składniki:
– 50 dkg mielonego mięsa z indyka
– 3 łyżki wody
– 2 czubate łyżki kleiku kukurydzianego
– sól do smaku
– 2-3 łyżki kleiku do obtoczenia kotletów
Sposób przygotowania:
Mięso, wodę i sól starannie wymieszaj, do masy dodaj kleik i jeszcze raz wymieszaj. Na talerzyk wsyp kleik, obtocz w nim kotlety, smaż na oleju po obu stronach na złoty kolor. Z tego samego mięsa możesz upiec również klops.

Duszone żołądki drobiowe
Składniki:
– 50 dag żołądków drobiowych,
– duża porcja włoszczyzny,
– łyżka mąki,
– pół szklanki śmietany 12-proc.,
– sól, pieprz, łyżka posiekanego koperku,
– łyżka oleju.
Sposób przygotowania:
Żołądki oczyścić z tłuszczu, dokładnie umyć, zalać wrzącą wodą i obgotować. Wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć do rondla ze stopionym tłuszczem i obrumienić. Podlać wodą, dodać umyte, obrane, opłukane i pokrojone w plastry warzywa, osolić, przykryć i dusić do miękkości. Podprawić potrawę śmietaną wymieszaną z mąką, dodać pieprz i zagotować. Odstawić z ognia i wsypać koper. Podawać z dowolną kaszą ugotowaną na sypko i surówką.



Gołąbki rybne dla mam
Składniki
duża sałata
1/2 kg fileta z ryby
1 szklanka ryżu
1 duża marchew
1 niewielka pietruszka
kawałek selera
1 srednia cebula
smalec
kostka rosołowa
sól i pieprz do smaku

Przepis dla mam karmiących piersią
Ryż zaparzyć w 2 szklankach wody z kostką rosołową.
Rybkę pokroić na malutkie kawałki.
Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce jarzynowej.
Cebulę drobniutko pokroić.
Wszystkie składniki wymieszać w garnku.
Dosolić i popieprzyć do smaku. ( dać mało pieprzu jezeli chodzi o mamusie karmiące)
Sałatkę oddzielnie każdy listek zamoczyć w słonym wrzątku, by zmiekł i nie łamał się podczas zwijania. Taki listek położyć na talerzu i palcem zmiekczyć nerw główny. Następnie wyłożyć na nim farsz i delikatnie zwinąć.
Przełożyć do garnka, w którym będą gołąbki duszone.
Na wierzch przykryć listkami sałaty i położyć trochę smalcu.
Zalać 3/4 szklanki ciepłej wody.
Dusić w piekarniku pod przykryciem ok godziny.



P.S DAJĘ PRZEPISY NIE WYPRÓBOWANE TYLKO ZNALEZIONE NA NECIE :) Testować bede później jak już Michalinka zdecyduje się wyjść :D:D
 
Nie wiem czy tutaj jest dobre miejsce na to pytanie, ale podrzućcie mi jakiś przepis na coś bezmięsnego i bez czosnkowego ze szpinakiem.
 


Naleśniki ze szpinakiem
ciasto naleśnikowe:
1 szklanka maki
1,5 szklanki mleka
3 łyżki oleju
1 jajko
szczypta soli
farsz:
500 g szpinaku
ok. 270 g sera feta
sól i pieprz (pieprz polecam grubo mielony)

Na patelni podsmażam szpinak, jeśli to szpinak mrożony to kładę na patelni i on tam się spokojnie rozpuści, nadmiar wody wytopi i wtedy go chwilkę podgrzewam. Doprawiam solą i pieprzem.Ser feta kroje na mniejsze kawałki, dodaję do szpinaku i mieszam.
 
mogłabyś mi napisać (na odpowiednim wątku żeby tu nie zaśmiecać) jak robisz zupkę owocową i gulasz?? i jakie warzywa bierzesz do ryżu z warzywami??
a płatki Kangus z czym jesz??
Zupke owocową to taką zwykłą robie, gotuje wode, wrzucam mrozone wiśnie,żurawine, maliny (co tam lubisz),dodaje cukru. Gotuje w drugim garnku makaron. i na talerzyku zalewam kompocikiem.
Kangusy jem same. JA akurat lubie suche platki także nie ma tragedii. Tam niby jest napisane ze MOŻE zawierac sladowe ilosci orzechow i mleka. Ale ja nie przesadzam az tak bo tak to prawie na wszystkim pisze, a ze to i tak jeszcze przechodzi przez moj organizm to watpie zeby cokolwiek trafiło do mleka.
Ważywa do ryżu biore z mieszanki tez mrożonej "warzywa na patelnie" tylko takie co nie mają kalafiora, cukinii. Ja kupuje hortexu w tesco. One są z jakąś włoską przyprawą i jej odrobine dodaje tez. Wrzucam ważywka na patelnie, dolewam odrobine oleju z pestek winogron, w garnku wlewam ok 0,7l wody, wrzucam kostke rosołową i poł łyżeczki soli i na tym wywarze gotuje ryż. Tylko taki żeby sie nie kleil, taki odrobine niedogotowany. Dorzucam ryż do warzyw i chwile podsmażam. Możesz do tego dodać też podpieczoną pierś kurczaka. albo jako dodatek do pieczonej rybki.
A gulasz to kroje pierś na malutkie kawałki posypuje wegetą, podsmażam odrobine na oleju z pestek winogron. tak żeby kawałki były cale białe i potem jeszcze ze 3 min. W garnku gotuje wode z kostką mięsną ok. 0.5l z zielem angielskim i lisciem laurowym, dorzucam podsmażonego kurczaczkai gotuje jakies 15-20 min (trzeba próbować). W poł szklanki wody roztrzepuje jakies ze 4 czubate łyżeczki mąki i dolewam żeby zagęścić sos. Sosu jak Ci póżniej zostanie to sie zawsze przyda. Bo jak pieczesz np pierś to wiadomo że jest sucha. możesz sobie taki sosik też zamrozić w małych pojemniczkach. Powodzenia :)
 
Wrzucę wam wyszukane w necie przepisy ze szpinakiem;)

Muszle ze szpinakiem

15 makaronowych muszelek
1 łyżka i 1 łyżeczka oliwy extra vergine
150 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
listki bazylii, posiekane
80 g mozzarelli w kulce, posiekanej lub poszarpanej
100 g sera koziego pleśniowego (lub fety), rozdrobnionego

Piekarnik nagrzać do 190 stopni (grzanie góra i dół). Dno naczynia żaroodpornego natrzeć oliwą extra vergine.
Makaron muszelki wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mają być lekko twarde - al dente. Odcedzić i skropić 1 łyżeczką oliwy extra vergine, delikatnie wymieszać, odstawić.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy extra vergine. Dodać szpinak i mieszać smażąc na małym ogniu przez 1 - 2 minuty aż zwiędnie (mrożony szpinak wcześniej rozmrozić na sitku i odcisnąć z wody). Posiekać, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z bazylią.
Wymieszać wszystkie rodzaje sera w miseczce, doprawić solą i pieprzem.
Wybrać 12 muszli (niektóre mogą się naderwać podczas gotowania) i włożyć w nie farsz ze szpinaku oraz bazylii. Muszle dopełnić mieszanką serów i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut, następnie przełączyć piekarnik na funkcję grilla i piec jeszcze przez 5 minut. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem

Makaron ze szpinakowym pesto

4 łyżka oliwy z oliwek
200 g świeżego szpinaku
3 łyżki obranych pestek dyni
150 g makaronu Pappardelle
2 jajka
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 szklanki tartego Parmezanu

Szpinak opłukać, oderwać twarde łodyżki i dokładnie osuszyć. Na patelnię włożyć osuszony szpinak i mieszać przez około 1 minutę, aż zmięknie. Przełożyć do pojemnika blendera wraz z powstałym sokiem (nie więcej niż 2 - 3 łyżki).
Na patelnię włożyć pestki dyni i zrumienić, dodać do składników w blenderze, dolać oliwy z oliwek, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, zmiksować na gładkie pesto. Odstawić.
Jajka ugotować na twardo (5 minut od zagotowania się wody). Odcedzić, obrać i pokroić w kosteczkę, delikatnie oprószyć solą.
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, dodać gorące pesto szpinakowe i tylko delikatnie wymieszać. Rozłożyć na talerze, posypać tartym Parmezanem i pokrojonym jajkiem. Doprawić

Zupa brokułowo - szpinakowa

1 łyżka oliwy z oliwek
kawałeczek pora (opcjonalnie)
250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
3 szklanki wody mineralnej (niegazowanej) lub bulionu z jarzyn
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
250 g różyczek brokuła
250 g szpinaku, opłukanego (można użyć mrożonego)
2 łyżki mascarpone

W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać pokrojonego pora i podsmażyć na małym ogniu przez minutę, dodać ziemniaki, oprószyć solą, przykryć i smażyć przez 3 minuty na małym ogniu, od czasu do czasu zamieszać.
Wlać wodę lub bulion i zwiększyć ogień, zagotować. Wlać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać brokuły, szpinak, ponownie zagotować i przykryć.
Zmniejszyć ogień i gotować przez około 8 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodać mascarpone i zmiksować na gładki krem.
 
znalazłam coś takiego

5 – 6 mc

Ziemniak
Marchew
Dynia
Brokuły
Pietruszka
Kalafior
Ryż

7 mc

Burak
Kalarepa
Por
Seler
Cukinia
Fasola szparagowa
Groszek
Kapaczek

8 – 9 mc

Szparagi
Szpinak
Cebula
Szczaw

10 mc

Bakłażan
Papryka
Pomidor
Sałata
Szczypiorek
Kasze

11 mc

Rzepa
Cykoria

Nie wiem od czego to zależy bo na kilku stronach było trochę inaczej pokazane :) a zaraz zamieszczę pare przepisów bo znalazłam fajne
 
W przepisach jest kleik ryżowy ale można dodać kaszę mannę. Przepisy znalazłam nie sa moje;)
[FONT=&quot][/FONT]
1.MARCHEWKA

- marchew (kilka małych lub 2-3 średnie)
- kleik ryżowy
-1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
-woda
Ugotować obraną marchew w niewielkiej ilości wody, zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Dodać kleik(tyle by uzyskać pożądaną konsystencję), wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwę.

2.BROKUŁY-kilka różyczek brokuła
-woda
- kleik ryżowy
Ugotować brokuły do miękkości, zmiksować(można dodać wodę z gotowania) i dodać kleik ryżowy.

3 ZUPKA JARZYNOWA 1 (podstawa)-ziemniak
-marchewka
- pietruszka(kawałeczek)
- por
-seler(ostrożnie- może uczulać)
-masło lub oliwa z oliwek
-kleik ryżowy lub kukurydziany
Ugotować wyszorowany ziemniak w łupince, a osobno ugotować marchew, por wraz z selerem i pietruszką. Zmiksować jarzyny wraz z wodą z gotowania i obranym ziemniakiem, w razie potrzeby zagęścić kleikiem(niekoniecznie) dodać oliwę lub masło i podgrzać mieszając by składniki dobrze się połączyły.

4.ZUPA ZIEMNIACZANKA- 2 ziemniaki
-2 szklanki wywaru z warzyw(por, marchew, pietruszka, seler)
Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i ugotować w wywarze z jarzyn. Zmiksować.

5.ZUPA BROKUŁOWA
-1 marchewka
-100gram brokuła
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka kaszki ryżowej
Ugotować marchew marchew i brokuła(osobno z dodatkiem oliwy) zmiksować, dodać kaszkę, wymieszać.

6.MUS JABŁKOWY- 1 duże słodko-kwaśne jabłko
- sok jabłkowy klarowny
- kleik ryżowy
Jabłko obrać, pokroić w kawałeczki, ugotować w niewielkiej ilości wody by zmiękły, zmiksować, dodać kleik ryżowy i sok klarowny do smaku.

7.ZUPKA JARZYNOWA Z BURACZKIEM-1/2 buraka
-marchewka
-1/2 ziemniaka
-1/4 pietruszki
- 1łyżeczka masła(lub oliwa z oliwek)
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego
Ugotować warzywa, zmiksować z dodatkiem wywaru z gotowania (ale nie z ziemniaka), podgrzać i dodać tłuszcz. Jeśli trzeba dodać kleik dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.

8.ZUPA JARZYNOWA Z KALAFIOREM I BROKUŁEM
- marchew
- kalafior
- brokuł
- oliwa z oliwek
- kleik ryżowy
Gotujemy marchew, brokuła i kalafior. Miksujemy wraz z wodą z gotowania, dodajemy oliwę i w razie potrzeby zagęszczamy kleikiem ryżowym.
 
reklama
warto gotowac koloramii, poniewaz wtedy zupy
maja wyrazisty kolor i dziecku sie podobaja:
1. zupy pomaranczowe - dynia, marchewka (ale nie za duzo), batat;
2. zupy zielone - brokul, fasolka cienka zielona i groszek cukrowy
(nie maja po nich wzdec), cukina, por; do tego albo ziemniak albo
kleik kukurydziany;
3. zupy biale - ziemniak, kalafior, pietruszka, seler (te dwa
ostatnie podawane od siodmego miesiaca w malych ilosciach).
 
Do góry