reklama

przepisy kulinarne :)

Temat na forum 'Dzieci urodzone w marcu 2010' rozpoczęty przez kaaala, 18 Sierpień 2009.

  1. kaaala

    kaaala Mamy lipcowe'06 Zadomowiona(y)

    hejka , zakładam nowy wątek na sprawdzone dania, mam w czwartek gości podpowiedzcie co upichcić jest jedno ale, mam zepsuty piekarnik :( czyli musi być coś do "garnka" podam super przepis na obiad, jest naprawede rewelacyjny ale potrzebny piekarnik:
    - na blaszce posmarowanej olejem układamy ziemniaki w talarkach, posypujemt wegeta
    - na to kładziemy pokrojona w plastry karkówke rozbita i posolona, popieprzona
    - na to posypujemy cebulke w piórkach
    - na wierzch smarujemy majonezem
    - posypujemy serem zóltym tartym
    do piekarnika ok 180 st na ok godzinke, nazywa sie to mięso po francusku do tego tylko suróweczka i obiiad gotowy, aha moja siostra posypuje ser na końcu ale ja daje od razu, można podować z ketchupem albo sosem czosnkowym :)
    smacznego
     
  2. mag007

    mag007 Fanka BB :)

    bez piekarnika mówisz....

    ja lubię robić danie jednogarnkowe:
    mięsko (najlepiej świnkowe lub wołowinkę) pokrojone w kostkę podsmażamy w garnku
    a potem do gara wrzucamy co nam popadnie:
    marchewkę w talarki, seler naciowy, paprykę, pieczarki, cukinię (co chcesz)
    zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i duużo przypraw (majeranek, pieprz, sól, curry, listek laurowy i koniecznie ze 2 ząbki czosnku)

    dusimy do miękkości, na koniec możesz dodać trochę rozpuszczonego sou pieczeniowego z torebki

    do tego dobre sa grzanki, ale jak chesz, to pod koniec gotowania wsyp drobny makaron, albo jesli wolisz,dodaj wczesniej ziemniaki pokrojone w kostkę;-)

    ja tam uwielbiam to danie
     
  3. reklama
  4. nie ukrywam, że nie przepadam za gotowaniem
    ale co zrobić, jak jeść trzeba... na szczęście mój mążulek lubi gotować =)
    my z moim M wczoraj mieliśmy gości
    zrobiliśmy taki bardziej tradycyjny obiad, tzn.
    1. mój M zrobił piersi kurczaka smażone w panierce z kokosa
    2. ja zrobiłam sos pieczarkowo-serowy na makaron i mięsko (smażone pieczarki+sosik z serków topionych)
    3. razem zrobiliśmy surówkę: marchewka tarta, jabłko, ananas w kostkę, seler ze słoika
    4. makaron do tego gotowany
    smakowało wszystkim =)
    więc polecam
    i bez piekarnika
     
  5. kaaala

    kaaala Mamy lipcowe'06 Zadomowiona(y)

    dzieki dziewczyny na pewno coś wybiore :*
     
  6. ionka

    ionka Fanka BB :)

    ja mam dobre ale do piekarnika :-)
    potrzebujemy piersi z kurczaka ja je zawsze przekrajam i lekko tłukę
    sól, pieprz, natkę pietuszki i inne zielone ziółka do wyboru
    ser mozarella
    wykałaczki
    trochę oleju do posmarowania foremki
    foremka lub inne naczynie żaroodporne :tak:

    kurczka na plastry i potłuc lekko
    posypać z jednej strony wszystkimi przyprawami
    zawinąć w roladki i spiąć wykałaczkami, coby się nie rozwaliły
    wstawić w do piekarnika w posmarowanym naczyniu
    piec około 20- 25 minut
    pokroić mozarellę w plastry
    położyć na każdej roladce i zapiekać przez kolejne 5 minut

    powinno być smaczne i soczyste :-)
     
  7. mirosia

    mirosia Fanka BB :)

    Dostałam od kumpeli przepis na mega szybką sałatkę. Juz ją robiłam i bardzo mi smakowała.
    składniki
    puszka kukurydzy
    pół słoika selera ciętego
    dwa duże plastry kiełbasy salami
    starty żółty ser (ilość dowolna, ja lubię dużo:-))
    majonez
    sól, pieprz

    salami pokroić w kosteczkę i wymieszać wszystko ze sobą. I gotowe:-)
     
  8. Agniesiak85

    Agniesiak85 Fanka BB :)

    Ja mam podobną ale jeszcze por do tego dochodzi:tak: Wkleję przepis jak znajdę w tych moich dokumentach w kompie:-)
     
  9. kaaala

    kaaala Mamy lipcowe'06 Zadomowiona(y)

    też robie taka tylkodaje caly seler ze słoika, jak daje cała kukurydze, aha i ja daje jakas szynke zamiast salami, kupuje w plastrach tyle samo plastrów szynki i tyle samo plastrów sera, i kroje to w paseczki, bardzo szybko sie robi, chyba lepiej niz tarkowac ser, aha i tych plasterków to nie daje 2 tylko tak z 10tego i 10tego
     
  10. reklama
  11. effaa

    effaa Fanka BB :)

    A ja polecam lasagne (niestety piekarnik).
    Nie podam proporcji, bo zawsze robię "na oko". Jeśli ktoś chce, może zerknąć do jakiegoś przepisu.
    Jednak to co najlepsze w tym daniu, to to, ze zawsze można dodać do mięska (oprócz podstawowych składników) coś innego np.: paprykę, pieczarki etc. komu co "wpadnie do głowy" albo co ma w lodówce :-) Dzięki temu lasagne za każdym razem będzie inaczej smakowała.
    Smacznego!!!!
     
  12. effaa

    effaa Fanka BB :)

    Dziewczyny!!!! Dlaczego używacie selera ze słoików???!!!
    Zdrowszy jest świeży!!! Wiem, niełatwe jest tarcie (ale od czego mamy Facetów! :-) ) ale na prawdę warto!
    Bardzo fajna, jak dla mnie, jest surówka ze startego selera i kukurydzy. Robimy sos z majonezu, kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego (ja polecam pół na pół majonez z jogurtem); dodajemy sól, pieprz, cukier, troche cytryny - mieszamy.
     

Poleć forum