reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

przepisy kulinarne :)

kaaala

Mamy lipcowe'06 Zadomowiona(y)
Dołączył(a)
9 Grudzień 2005
Postów
335
Miasto
Gdynia
hejka , zakładam nowy wątek na sprawdzone dania, mam w czwartek gości podpowiedzcie co upichcić jest jedno ale, mam zepsuty piekarnik :( czyli musi być coś do "garnka" podam super przepis na obiad, jest naprawede rewelacyjny ale potrzebny piekarnik:
- na blaszce posmarowanej olejem układamy ziemniaki w talarkach, posypujemt wegeta
- na to kładziemy pokrojona w plastry karkówke rozbita i posolona, popieprzona
- na to posypujemy cebulke w piórkach
- na wierzch smarujemy majonezem
- posypujemy serem zóltym tartym
do piekarnika ok 180 st na ok godzinke, nazywa sie to mięso po francusku do tego tylko suróweczka i obiiad gotowy, aha moja siostra posypuje ser na końcu ale ja daje od razu, można podować z ketchupem albo sosem czosnkowym :)
smacznego
 
reklama

mag007

Fanka BB :)
Dołączył(a)
27 Lipiec 2009
Postów
2 824
Miasto
Strzelin
bez piekarnika mówisz....

ja lubię robić danie jednogarnkowe:
mięsko (najlepiej świnkowe lub wołowinkę) pokrojone w kostkę podsmażamy w garnku
a potem do gara wrzucamy co nam popadnie:
marchewkę w talarki, seler naciowy, paprykę, pieczarki, cukinię (co chcesz)
zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i duużo przypraw (majeranek, pieprz, sól, curry, listek laurowy i koniecznie ze 2 ząbki czosnku)

dusimy do miękkości, na koniec możesz dodać trochę rozpuszczonego sou pieczeniowego z torebki

do tego dobre sa grzanki, ale jak chesz, to pod koniec gotowania wsyp drobny makaron, albo jesli wolisz,dodaj wczesniej ziemniaki pokrojone w kostkę;-)

ja tam uwielbiam to danie
 
Dołączył(a)
16 Lipiec 2007
Postów
768
Miasto
Warszawa
nie ukrywam, że nie przepadam za gotowaniem
ale co zrobić, jak jeść trzeba... na szczęście mój mążulek lubi gotować =)
my z moim M wczoraj mieliśmy gości
zrobiliśmy taki bardziej tradycyjny obiad, tzn.
1. mój M zrobił piersi kurczaka smażone w panierce z kokosa
2. ja zrobiłam sos pieczarkowo-serowy na makaron i mięsko (smażone pieczarki+sosik z serków topionych)
3. razem zrobiliśmy surówkę: marchewka tarta, jabłko, ananas w kostkę, seler ze słoika
4. makaron do tego gotowany
smakowało wszystkim =)
więc polecam
i bez piekarnika
 

ionka

Fanka BB :)
Dołączył(a)
20 Lipiec 2009
Postów
5 109
ja mam dobre ale do piekarnika :-)
potrzebujemy piersi z kurczaka ja je zawsze przekrajam i lekko tłukę
sól, pieprz, natkę pietuszki i inne zielone ziółka do wyboru
ser mozarella
wykałaczki
trochę oleju do posmarowania foremki
foremka lub inne naczynie żaroodporne :tak:

kurczka na plastry i potłuc lekko
posypać z jednej strony wszystkimi przyprawami
zawinąć w roladki i spiąć wykałaczkami, coby się nie rozwaliły
wstawić w do piekarnika w posmarowanym naczyniu
piec około 20- 25 minut
pokroić mozarellę w plastry
położyć na każdej roladce i zapiekać przez kolejne 5 minut

powinno być smaczne i soczyste :-)
 

mirosia

Fanka BB :)
Dołączył(a)
10 Lipiec 2009
Postów
2 808
Miasto
Lublin
Dostałam od kumpeli przepis na mega szybką sałatkę. Juz ją robiłam i bardzo mi smakowała.
składniki
puszka kukurydzy
pół słoika selera ciętego
dwa duże plastry kiełbasy salami
starty żółty ser (ilość dowolna, ja lubię dużo:-))
majonez
sól, pieprz

salami pokroić w kosteczkę i wymieszać wszystko ze sobą. I gotowe:-)
 

Agniesiak85

Fanka BB :)
Dołączył(a)
4 Kwiecień 2008
Postów
6 436
Miasto
woj. mazowieckie
Dostałam od kumpeli przepis na mega szybką sałatkę. Juz ją robiłam i bardzo mi smakowała.
składniki
puszka kukurydzy
pół słoika selera ciętego
dwa duże plastry kiełbasy salami
starty żółty ser (ilość dowolna, ja lubię dużo:-))
majonez
sól, pieprz

salami pokroić w kosteczkę i wymieszać wszystko ze sobą. I gotowe:-)
Ja mam podobną ale jeszcze por do tego dochodzi:tak: Wkleję przepis jak znajdę w tych moich dokumentach w kompie:-)
 

kaaala

Mamy lipcowe'06 Zadomowiona(y)
Dołączył(a)
9 Grudzień 2005
Postów
335
Miasto
Gdynia
też robie taka tylkodaje caly seler ze słoika, jak daje cała kukurydze, aha i ja daje jakas szynke zamiast salami, kupuje w plastrach tyle samo plastrów szynki i tyle samo plastrów sera, i kroje to w paseczki, bardzo szybko sie robi, chyba lepiej niz tarkowac ser, aha i tych plasterków to nie daje 2 tylko tak z 10tego i 10tego
 

effaa

Fanka BB :)
Dołączył(a)
1 Wrzesień 2009
Postów
385
Miasto
DK
A ja polecam lasagne (niestety piekarnik).
Nie podam proporcji, bo zawsze robię "na oko". Jeśli ktoś chce, może zerknąć do jakiegoś przepisu.
Jednak to co najlepsze w tym daniu, to to, ze zawsze można dodać do mięska (oprócz podstawowych składników) coś innego np.: paprykę, pieczarki etc. komu co "wpadnie do głowy" albo co ma w lodówce :-) Dzięki temu lasagne za każdym razem będzie inaczej smakowała.
Smacznego!!!!
 
reklama

effaa

Fanka BB :)
Dołączył(a)
1 Wrzesień 2009
Postów
385
Miasto
DK
Dziewczyny!!!! Dlaczego używacie selera ze słoików???!!!
Zdrowszy jest świeży!!! Wiem, niełatwe jest tarcie (ale od czego mamy Facetów! :-) ) ale na prawdę warto!
Bardzo fajna, jak dla mnie, jest surówka ze startego selera i kukurydzy. Robimy sos z majonezu, kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego (ja polecam pół na pół majonez z jogurtem); dodajemy sól, pieprz, cukier, troche cytryny - mieszamy.
 
Do góry