Tak sobie ostatnio myślałam o różnych przesądach i wiecie trochę mi się sprawdziło. Pisałam Wam, że czekaliśmy na maleństwo prawie 3 lata i właściwie byliśmy już strasznie zrezygnowani. W zeszłym roku byliśmy na wczasach w Egipcie i pojechaliśmy na wycieczkę do Luksoru. W świątyni w Karnaku jest taki hieroglif boga płodności. Przewodniczka mówiła, że kto dotknie jego członka w przeciągu roku zostanie obdarzony potomstwem. A potem jeszcze na placu przed świątynią jest posąg skarabeusza. Trzeba go okrążyć 3 razy to przynosi bogactwo, a 7 razy bogactwo i potomstwo. No więc lataliśmy naokoło jak wariaci ( nie tylko my zresztą
) I udało się. Ja wiem, że człowiek chwyta się czasami dziwnych pomysłów ale może w niektórych coś jest 
reklama
to raczej była taka bardziej wróżba niż przesąd
,a ja nie lubię czytać o przesądach bo ostatnio coś mi wpadło do głowy i się wkurzam po co takie rzeczy czytam,wiadomo nie wierzę w nie ale człowiek ma coś takiego że jednak trochę się obawia.
dzięki przesądommojej rodzinki moge zapomniec o wózku i wieli rzeczach dla mojej dziewczynki..nic mi nie pozwlaja kupowac twierdząc ze jest jescze czas.. musze to robic w tajemnicy zeby nie wysłuchiwac histoiryjek znajomych mojej mamy ..
A słyszałyście o takim przesądzie, że nie wolno nosić niczego na szyi bo dziecko owinie się pępowiną? Ależ te babcie kiedyś nawymyślały bajek
Ja kiedy słyszę coś podobnego po prostu zaczynam się śmiać i w ogóle się tym nie przejmuję.
Anulka59
Fanka BB :)
Tez sie staram nie brac do siebie przesadow.Przypomnialy mi sie slowa kolezanki( jak przeczytalam to ze EG starala sie o dzidziusia 3lata i juz byli zalamani) gdy opowiedzialam jej ze jak gin mi powiedzial po zrobieniu USG ze "mam dzis i jutro podzialac" to po tym naszym dzialaniu sie poplakalam ze z tego i tak nic nie bedzie to ona na to "No wlasnie jeszcze zes sie nie przewrocila a juz lezysz".(wiem ze nie na temat przesadow ale cos w tym bylo bo przeciez UDALO SIE)
albo ze jak się oparzysz to nie dotykaj brzucha bo dzidzia bedzie miała myszkę..hehe
moja sasiadka zabroniłami sie kąpać od 6 miesiaca tylko prysznic..ona tak robiła..
druga sasiadka z powaga twierdziła ze ma zgage bo dziecku włosy rosną..
obie obraziły sie na mnie jak je wysmiałam ze wierza w zabobony rodem z 19to wiecznej wsi na wschodniej granicy..
aha..zaznaczam ze to dziewczyny w okolicavch 30tki..
moja sasiadka zabroniłami sie kąpać od 6 miesiaca tylko prysznic..ona tak robiła..
druga sasiadka z powaga twierdziła ze ma zgage bo dziecku włosy rosną..
obie obraziły sie na mnie jak je wysmiałam ze wierza w zabobony rodem z 19to wiecznej wsi na wschodniej granicy..
aha..zaznaczam ze to dziewczyny w okolicavch 30tki..
Cytat z mojego ulubionego bloga, którego autorka również zaciążona
:
Z serii moje ulubione :
Nie patrz przez dziurkę od klucza, bo dziecko będzie miało zeza.
W ciąży nie wolno wyciskać wągrów, bo się w ten sposób poddusza dziecko.
W ciazy sie nie wolno kąpać bo sie dziecko utopi.
Nie dotykać psów ani kotów, bo się matka zapatrzy i urodzi dziecko z czterema sutkami.
Jeśli nosisz wysokie obcasy, dziecko urodzi się zezowate.
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!
I MOJE NAJULUBIENSZE!!!!
NA LODOWKE Z NIM!!!!
NA TRANSPARENT !!!!!
Mówi się, że gdy kobieta w ciąży jest, to wszystko co wypowie lub jakąś klątwę rzuci, to spełni się. Dlatego wszyscy mieszkańcy wsi tak dzielnie znoszą humory ciężarnej kobiety, o mężu już nie wspominając.
Z serii moje ulubione :
Nie patrz przez dziurkę od klucza, bo dziecko będzie miało zeza.
W ciąży nie wolno wyciskać wągrów, bo się w ten sposób poddusza dziecko.
W ciazy sie nie wolno kąpać bo sie dziecko utopi.
Nie dotykać psów ani kotów, bo się matka zapatrzy i urodzi dziecko z czterema sutkami.
Jeśli nosisz wysokie obcasy, dziecko urodzi się zezowate.
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!
I MOJE NAJULUBIENSZE!!!!
NA LODOWKE Z NIM!!!!
NA TRANSPARENT !!!!!
Mówi się, że gdy kobieta w ciąży jest, to wszystko co wypowie lub jakąś klątwę rzuci, to spełni się. Dlatego wszyscy mieszkańcy wsi tak dzielnie znoszą humory ciężarnej kobiety, o mężu już nie wspominając.
Mnie się najbardziej podobają takie:
Nie wolno przechodzić nad kałużą, bo dziecko będzie miało wodogłowie.
W czasie ciąży nie wolno patrzeć na pedałów, bo dziecko też będzie pedałem
Trzeba w ciąży jeść ziarna kawy, to dziecko będzie miało ładną cerę.
Nie wolno się opalać, bo dziecko będzie mulatem.
I z forum gazety: Można jeść boczniak w ciąży? mój mąż i teściowa stwierdzili że na pewno down sie urodzi co o tym sądzicie? mam taka ochote jadłybyście czy nie?
nie nalezy współzyc w ciaży, bo dziecko będzie miało zatkany nos
nie wolno jeść cytryny, bo dziecko będzie miało kwaśną minę;
nie można lizać lizaka, bo dziecko będzie łyse.
No i nie wolno przechodzić pod rozwieszonym praniem, bo dziecko się okręci pępowiną.
Nie wolno przechodzić nad kałużą, bo dziecko będzie miało wodogłowie.
W czasie ciąży nie wolno patrzeć na pedałów, bo dziecko też będzie pedałem
Trzeba w ciąży jeść ziarna kawy, to dziecko będzie miało ładną cerę.
Nie wolno się opalać, bo dziecko będzie mulatem.
I z forum gazety: Można jeść boczniak w ciąży? mój mąż i teściowa stwierdzili że na pewno down sie urodzi co o tym sądzicie? mam taka ochote jadłybyście czy nie?
nie nalezy współzyc w ciaży, bo dziecko będzie miało zatkany nos
nie wolno jeść cytryny, bo dziecko będzie miało kwaśną minę;
nie można lizać lizaka, bo dziecko będzie łyse.
No i nie wolno przechodzić pod rozwieszonym praniem, bo dziecko się okręci pępowiną.
reklama
Podziel się: