reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Rozejście mięśnia

reklama
Hej, czy któraś z Was zmagała się z rozejściem mięśnia na brzuchu?
Jeżeli rozejście jest niewielkie wystarczy ćwiczyć z fizjoterapeuta uroginekologicznym plus tejpy. Jeżeli Natomiast masz przepuklinę to najpewniej chirurg i zabieg wstawienia siatki.

Tak czy inaczej, najlepiej zacząć od wizyty u fizjo. I dobrze żeby miał u siebie sprzęt do USG, bo to podstawa.

Jeżeli rozejście jest niewielkie wystarczy ćwiczyć z fizjoterapeuta uroginekologicznym plus tejpy. Jeżeli Natomiast masz przepuklinę to najpewniej chirurg i zabieg wstawienia siatki.

Tak czy inaczej, najlepiej zacząć od wizyty u fizjo. I dobrze żeby miał u siebie sprzęt do USG, bo to podstawa.
Podczas porodu się dowiedziałam że mi się rozeszły mięśnie, ale Pani dr powiedziała że wszystko jest do wycwiczenia . No zobaczymy

Podczas porodu się dowiedziałam że mi się rozeszły mięśnie, ale Pani dr powiedziała że wszystko jest do wycwiczenia . No zobaczymy
Rozejście można sprawdzić. Połóż się na plecach na płasko na ziemi i unieś głowę zadzierając głowę do klatki piersiowej i napinając na chwilę mięśnie górne brzucha, pośrodku przyłóż palce równolegle do mięśni. Dziura może być na jeden, dwa, trzy palce, zwykle to jest na tyle i rzadko zdarza się, żeby po ciąży nie było w ogóle rozejścia. Na jeden-dwa palce często samo się schodzi, ale warto jak najszybciej po porodzie włączyć ćwiczenia wzmacniające mięśnie głębokie brzucha, tzw. "vacuum" czyli zasysanie brzucha do kręgosłupa na wydechu.

Możesz próbować ćwiczeń z internetu. Jednak z własnego doświadczenia powiem, że lepiej iść do fizjo. Po pierwszym porodzie ćwiczyłam sama, bo w moim mieście nie było specjalisty. Jak urodziłam drugie, to miałam możliwość. Kobieta nie dość pokazała ćwiczenia i technikę, złożyła tejpy to w czasie USG okazało się, że z jednej strony mam bardziej zwinięte mięśnie niż z drugiej (faktycznie przez sporą część ciąży dziecko układało się z jednej strony brzucha) i ona mi te mięśnie rozluźniła palpacyjnie.

Możesz próbować ćwiczeń z internetu. Jednak z własnego doświadczenia powiem, że lepiej iść do fizjo. Po pierwszym porodzie ćwiczyłam sama, bo w moim mieście nie było specjalisty. Jak urodziłam drugie, to miałam możliwość. Kobieta nie dość pokazała ćwiczenia i technikę, złożyła tejpy to w czasie USG okazało się, że z jednej strony mam bardziej zwinięte mięśnie niż z drugiej (faktycznie przez sporą część ciąży dziecko układało się z jednej strony brzucha) i ona mi te mięśnie rozluźniła palpacyjnie.
Dobrze wiedzieć. A długo trzeba odczekać od porodu, żeby móc zacząć ćwiczyć?

Przyklejanie brzucha do kręgosłupa możesz robić już spokojnie od 7 doby po porodzie jeśli był siłami natury i bez komplikacji... Nie jestem fizjo, ale prowadzę m.in. zajęcia ruchowe dla kobiet po ciąży i współpracuję z fizjoterapeutami uro-gin. Im szybciej zaczniesz wzmacniać mięśnie, tym lepiej. Tylko pamiętaj, żeby na razie nie pchać się w żadne poważniejsze ćwiczenia, a już Broń Panie Boże brzuszki. 🙈 Wygoogluj sobie ćwiczenia w połogu i powinny się pojawić odpowiednie wyniki. Mam gdzieś spoko rozpiskę, która dostałam od fizjo, dotycząca właśnie ćwiczeń - od której doby, co, ile powtórzeń itp. jak znajdę mogę udostępnić na priv.

Przyklejanie brzucha do kręgosłupa możesz robić już spokojnie od 7 doby po porodzie jeśli był siłami natury i bez komplikacji... Nie jestem fizjo, ale prowadzę m.in. zajęcia ruchowe dla kobiet po ciąży i współpracuję z fizjoterapeutami uro-gin. Im szybciej zaczniesz wzmacniać mięśnie, tym lepiej. Tylko pamiętaj, żeby na razie nie pchać się w żadne poważniejsze ćwiczenia, a już Broń Panie Boże brzuszki. 🙈 Wygoogluj sobie ćwiczenia w połogu i powinny się pojawić odpowiednie wyniki. Mam gdzieś spoko rozpiskę, która dostałam od fizjo, dotycząca właśnie ćwiczeń - od której doby, co, ile powtórzeń itp. jak znajdę mogę udostępnić na priv.
Super! Będę ogromnie wdzięczna 😊

reklama
Ja trochę odswieze wątek :) dzisiaj z rana zgielam nogi w kolanach, przykleiłem brodę do klatki i jak sprawdzałam to taka szparka nad pepkiem mi się zrobiła może na półtora palca, max dwa palce. Zastanawiam się czy to ok bo sprawdziłam z ciekawości bo siostra która urodziła ma na 4 palce, ale ona była w ciąży bliźniaczej. Teraz jestem sama w 25tc (No od jutra) i zastanawiam się czy tak może już się to lekkie rozejście robić?

Do góry