Hej mamusie czy wiecie coś na temat bezpieczeństwa łykania rutinoscorbinu w ciąży, niestety mam anemię i lekarz przypisał mi żelazo ale żeby lepiej się wchłaniało to mam łykać z wit. C, gdy byłam w aptece to myślałam że mam w domu wit. C a okazało sie że mam tylko rutinoscorbin mogę go łykać zamiast czystej wit. C? Czy lepiej nie?
Niestety do apteki mam daleko a obecnie poruszanie to dla mnie nie lada wyczyn
Niestety do apteki mam daleko a obecnie poruszanie to dla mnie nie lada wyczyn

m a także nic temu podobne (typu Cerutin, Rutinacea itd.) wolno go brać tylko i wyłącznie jeśli zezwoli na to lekarz!!! lepiej więc zjedz jabłko, wypij sok z cytryną itp. ogólnie dieta bogata w żelazo to głównie wątróbka, ryby, jajka, szpinak, suszone morele - na anemię polecam ci także bardzo gorąco truskawki!!! bardzo szybko podnoszą poziom hemoglobiny ;-) nie pij też herbaty czarnej bo blokuje wchłanianie żelaza ;-)
... na szczęście przeczytałam ulotkę i pobiegłam z nią do pani pediatry, kto wie jak mogło się to skończyć :-( w ciąży z każdymi lekami trzeba uważać nawet (a może tym bardziej) jeśli nie są na receptę, nawet na opakowaniu macie informację aby zasięgnąć opinii lekarza ... wolałabym jeść cytrynę i w naturalny sposób dostarczyć wit C jeżeli nie masz jej pod ręką ... są też preparaty z żelazem które w składzie już mają wit C (zalecane dla kobiet w ciąży więc można brać bez obaw)