reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Sierpień 2010

Baaa ;) Z partymi tak jest ;) "Ale ja się wstydzę" hehe bo masz uczucie,że zamiast urodzić dziecko zrobisz coś innego :p W sumie chciałabym by drugi poród był taki sam jak pierwszy albo i lżejszy. Najbardziej obawiam się złego cięcia i "fałszywych alarmów" (tak jak w Twoim przypadku). A powiedz jeszcze...jak odczuwałaś skurcze? Jako ból brzucha/ Jakieś napinanie? Myślałam,że to będzie coś w stylu bolsnego "stawiania się" brzucha,które odczuwałam przez kilka tygodni a tu niespodzianka - łamiemy kręgosłup ;)

ja miałam typowo skurczowe bóle w dole brzucha... coś jak przy @ tylko regularne. Gdy jeszcze liczyłam to było około minuty skurczu i 7 minut odpoczynku - bez bólu kompletnie... później podczas tego słynnego kryzysu 8 centymetra bolało mnie baaaardzo mocno - ale do zniesienia no i czas odpoczynku był - tak mi się wydaje krótki w porównaniu do bólu choć mniemam, że realnie był to stosunek 1:1 Położna nakazała mi absolutnie nie dotykać brzucha, gdy już nie była w stanie ustać na nogach kazala leżeć na boku (przy czym wygodniejsza i mniej boląca była pozycja na plecach) i przy 8-9 cm masowała mi szyjkę - bolało jak skurczybyk ale wiem, że tylko dzięki temu poszło tak szybciutko.... Ja przyjechałam do szpitala o 8 rano, około 12 zgłosiłam że mam te skurcze mocniejsze, zanim przyjechał mój m., zanim lewatywa, badanie, jeszcze ostatnie ktg to na porodówce byłam o 15... o 18 Olek był po drugiej stronie brzuszka..

reklama
Cześć dziewuszki,
marc biegiem do lekarza,
ja całą noc jakoś spać nie mogłam bo bolał mnie brzuchol i kręgosłup, ogólnie czuję się bardzo rozbita...siusiam co chwilkę...
buziaki kochane i miłego dnia

dziewczyny wiecie jak to jest z tym zaświadczeniem do becikowego? czy ja muszę specjalnie po to do lekarza biegać, czy wystarczy jeśli mu powiem, żeby mi to napisał w dowolnym momencie ciąży? Bo ja powiem Wam tego w ogóle nie rozumiem... Ok, chcieli, żeby kobiety podały się opiece ginekologa - ale to jakiś absurd jest z tym zaświadczeniem... nie dość że żyjemy w jednym z krajów które najmniej dotują rodziny z dziećmi to jeszcze jakieś papierologie wymyślają... :no:

dziewczyny wiecie jak to jest z tym zaświadczeniem do becikowego? czy ja muszę specjalnie po to do lekarza biegać, czy wystarczy jeśli mu powiem, żeby mi to napisał w dowolnym momencie ciąży? Bo ja powiem Wam tego w ogóle nie rozumiem... Ok, chcieli, żeby kobiety podały się opiece ginekologa - ale to jakiś absurd jest z tym zaświadczeniem... nie dość że żyjemy w jednym z krajów które najmniej dotują rodziny z dziećmi to jeszcze jakieś papierologie wymyślają... :no:

Marulka z tego co ja kojarze to musisz byc u lekarza przed upływem 10 tc wtedy lekarz wystawia Ci zaświadczenie pod koniec ciąży, że od tego czasu cvhodziłas. Poza tym masz karte ciąży ja tam mam napisaną w którym tc byłam na ierwszej wizycie.

jagodka - pomieszało mi się. Myślałam,że to ty pytałaś o poród :)

Czyli jednak te moje skurcze były inne niż normalnie. Taie potworne łamanie w krzyżu. Mąż musiał ciągle masować ;)

Co do położnych - ja miałam taką,którą polecił mi mój ginekolog. Zapłaciłam 500zł ale położna przyjechała od razu po telefonie (pomimo,że miała wcześniej dyżur i właśnie wróciła do domu). Czułam się najważniejsza na tym oddziale dzięki niej i niczego się ni bałam. Grunt to całkowicie zaufać. Kochana osoba, anioł poprostu i mam nadzieję,że nadal pracuje na tym oddziale :)

a to znalazłam co do becikowego

Do wniosku o becikowe dołączamy następujące dokumenty:
<LI style="PADDING-LEFT: 20px; MARGIN-LEFT: 30px">dokument stwierdzający tożsamość osoby ubiegającej się o becikowe <LI style="PADDING-LEFT: 20px; MARGIN-LEFT: 30px">skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urzędowy potwierdzający datę urodzenia dziecka; <LI style="PADDING-LEFT: 20px; MARGIN-LEFT: 30px">pisemne oświadczenie, że na dziecko nie zostało wcześniej pobrane becikowe np. przez drugiego z rodziców). <LI style="PADDING-LEFT: 20px; MARGIN-LEFT: 30px">zaświadczenie lekarskie o opiece medycznej od 10 tygodnia ciąży
Becikowe przysługuje wszystkim, niezależnie od uprawnień do dodatku z tytułu urodzenia dziecka oraz od dochodu rodziny, w wysokości 1000 zł na dziecko. Wprowadzone ustawą z dnia 29 grudnia 2005 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. Nr 12, poz. 67). ,
Pisemny wniosek o becikowe można złożyć w urzędzie gminy lub w ośrodku pomocy społecznej (w miejscu, gdzie wypłacane są świadczenia rodzinne) w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka (zmiana wprowadzona w czerwcu 2007 roku, wcześniej obowiązywal termin 3 miesięcy). Wniosek złożony po terminie będzie pozostawiony bez rozpoznania.

Zaświadczenie lekarskie

Od listopada 2009 do otrzymania becikowego wymagane jest przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o pozostawaniu pod opieką medyczną przez okres co najmniej od 10 tygodnia ciąży - do porodu.
Zaświadczenie potwierdza fakt odbycia co najmniej trzech wizyt u ginekologa - w każdym trymestrze ciąży. Musi zostać wypisane na specjalnym formularzu określonym w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2009 r. "w sprawie formy opieki medycznej nad kobietą w ciąży, uprawniającej do dodatku z tytułu urodzenia dziecka".
Wzór zaświadczenia lekarskiego dostępny jest w portalu becikowe.com

Formą opieki medycznej, o której mowa w rozporządzeniu, są świadczenia zdrowotne udzielane w ramach:
  1. podstawowej opieki zdrowotnej;
  2. ambulatoryjnych świadczeń specjalistycznych;
  3. leczenia szpitalnego.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Cześć dziewuszki,
marc ja całą noc jakoś spać nie mogłam bo bolał mnie brzuchol i kręgosłup, ogólnie czuję się bardzo rozbita...siusiam co chwilkę...
Od dwóch nocy mam dokładnie to samo...a cieszyłam się że tak dobrze śpię :-/
Dziewczyny mam uczucie że chce mi się siusi, a jak pędzę do kibelka to okazuje się że wcale mi się nie chce. Czy to musi świadczyć o zapaleniu pęcherza czy też może być normalnym zjawiskiem ? Nie mam przy tym jakiegoś dodatkowego bólu czy pieczenia.
Już za tydzień zobaczę moją dzidzię na usg :-D nie mogę się doczekać :-D

Mysza, może to być zwykły ucisk macicy na pęcherz, warto jednak zrobić badanie ogólne moczu, które rozwieje wszelkie wątpliwości.
Mnie najbardziej martwi ten ból w krzyżu, promieniujący na brzuch, w ogóle czuję się jakbym była chora, ale myślę, że to przejdzie.
Od dzisiaj zaczynam antyb dopochwowo, zobaczymy czy będzie oki po nim.

milusia83 robiłam badanie moczu...podobno generalnie jest ok tylko bakterie mam dość liczne.
Mnie tak kręgosłup ostatnio obolał jak dużo stałam, a teraz, po wczorajszym dniu to chyba od siedzenia :-/ najważniejsze że mdłości przeszły :-)

reklama
dziewczyny ja mam tak, ze jak zbyt długo chodze to mnie brzuch i kręgosłup boli, ale nie wiem czy to z powodu braku ruchu?
Powiedzcie mi czy jak juz jest pępowina to łożysko również jest wytrzorzone? Bo one chyb są ze sobą połączone?

Do góry