reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Sierpień 2013

reklama
Madziula ja też mam dawkowanie 3x1. Lekarka powiedziała 3xdziennie więc biorę o 10, 16 i 22. Czy Tobie lekarz zalecił brać np regularnie co 8h? Nie chce mi się w nocy wstawać ;)

Ewirut a to nie są właśnie te badania miedzy 11 a 13tc? Sorry Dziewczyny jeśli się zbłaźniłam :-D

Witam i ja dziś,
nareszcie przespałam noc od dłuższego czasu i nie było propblemu z zaśnięciem.:happy:
Od rana bawię się z synkiem, klocki, gry, ksiązeczki...
No chce mnie zamęczyć dosłownie, od jakiegoś czasu całuje mnie non stop, p
rzytula się jakby coś przeczuwał,
choć nie chcę mu nic mówić do końca I trymestru.
Teraz poszedł na trochę do babci, więc mam czas dla siebie.

Ja z mdłościami to tak delikatnie, ale dzisiaj akurat to wszystko mnie odrzuca,
na nic nie mam ochoty...bleee.
Piszecie o sałatkach, soczkach, corn flakes...ja nic nie mogę dla siebie znależć,
nawet chleb mi nie smakuje.:baffled:

Co do Żelaznej ja mam bardzo dobre zdanie, rodziłam tam w 2008
i poród i opieka była fantastyczna. Najważniejsze, że to położna się dostosowywała do Twojej pozycji,
nacierała oliwkami i była naprawdę bardzo fachowo przygotowana.
Moja siostra urodziła tam 2 dzieci i też ma takie samo zdanie.

Ewirut, Margo, ja znalazłam w internecie teraz, że badania prenatalne i usg genetyczne to to samo (czyli badania pozwalające sprawdzić wady wrodzone płodu, np rozszczepienie podniebienia, zespół Downa itp.
Ale nie jestem w 100% pewna, bo na wikipedii to i ja mogę napisać co mi się podoba;)

Napisano tam m.in:

"Istnieją dwie grupy badań prenatalnych − inwazyjne i nieinwazyjne. Metody inwazyjne wymagają pobrania np. płynu owodniowego (amniopunkcja), natomiast metody nieinwazyjne opierają się o ultrasonografię lub testy krwi (poziom alfa fetoproteiny, β-hCG, estriolu oraz h-hCG) i pozwalają jedynie na oszacowanie ryzyka wystąpienia danej wady. Od niedawna istnieje też metoda oparta o analizę poziomów DNA we krwi[SUP][1][/SUP]." [http://pl.wikipedia.org/wiki/Badania_prenatalne 10.01.13, 14:10]

Ostatnia edycja:
Dziewczyny mi mój lekarz powiedział właśnie to samo co napisała Agata_K i takie badanie robi się w 12-13 tyg
;-)
Margo25
, a z jakiego powodu przyjmujesz duphaston??? Wiesz czytałam, że powinno się przyjmować co 8 godzin ale jak byłam w szpitalu to podawali mi o 7,13 i 21 teraz też tak biorę. Nie na rękę mi jest ta 7 bo codziennie mam przymusowe wstawanie na tabletkę :-( Do którego tygodnia będziesz przyjmować duphaston?

Madziula, ja też zażywałam Duphaston (3x dziennie po 2 tabl) i lekarz nic mi nie mówił, że mam o jakichś konkretnych godzinach to robić - po prostu rano, wczesnym popołudniem i wieczorem.

Może dopytaj raz jeszcze, bo szkoda, żebyś specjalnie wstawała po tabletkę, jeśli to nie jest konieczne.

odnośnie porodu na Żelaznej w Warszawie, to 3 dni temu rodziła tam moja siostra i mówiła, że warunki fantastyczne, sala porodowa ma wszystkie luksusy, położne zachęcały ją do aktywnego porodu, do chodzenia, ćwiczenia na piłkach, drążkach itp., w końcu rodziła na czworakach i powiedziała, że było rewelacyjnie. Położne wspaniałe i ogólnie super.
a wcześniej rodziła na Karowej i miała ciężki poród, i nie wszystko było jak należy.

także to nie ma reguły

Agata k- no własnie mi chodzi o te badania gdzie wykruwa sie wady wrodzone i to badanie robi sie po 10tyg , ale z tego co przeczytałam to musza robic to osoby po35 roku życia i ktore pierwszy raz sa w ciazy w tym wieku. Wiec nie wiem, to sa badania dosc kosztowne , ale we wtorek zapytam lekarza

reklama
Agata_K, a w jakich godzinach Ty przyjmujesz i z jakiego powodu musisz przyjmować?? Jeszcze 3x2 tab a ja myślałam, że mam dużą dawkę. Strasznie męczące jest wstawanie o 7 :-( mąż wstaje codziennie rano do pracy więc mnie budzi ale najgorsze są weekendy lub kiedy ma służbę i specjalnie budzik nastawiam. Wizytę mam za dwa tygodnie więc na pewno zapytam.
dorkazz, masz rację nie ma reguły co do szpitala. Mam nadzieję, że na Inflanckiej jest ok

Do góry