reklama

Sierpniowe mamy 2015

Cinamona bo Hiszpanom bliżej do pomarańczy niż Polakom :) a to jest tak ze żyjąc w danym kraju organizm jest przyzwyczajony do miejscowych potraw itp. Dlatego najlepiej jest jeść sezonowe warzywa i owoce. Dlatego tez meksykanki karmiąc jedza chili i dzieciom nic nie jest a polowa polek jakby zjadła to by razem z dzieckiem odchorowala.
Mój Igi mial okropne kolki i brzuszkowe problemy. Wyszla nam nietolerancje laktozy i byliśmy pod opieka genialnego gastroenterologa który przy moim dziecku w końcu tez rozlozyl ręce bo nawet zmiana na bezlaktozowy okropny Nutramigen poprawila sytuację tylko troche. Igor urodził sie w 35t4d i poprostu mial tak mocno niedojrzaly układ trawienny. Za to to co nam bardzo pomoglo to rozszerzenie diety juz w 3 m-cu zycia. Wszyscy mówili w okolo ze to za wcześnie ale dobrze ze posluchalam sie lekarza. Młody zaczal dostawać sok marchewkowy i buraczkowy do mleka na pobudzenie pracy jelit a potem od razu zupki jarzynowe z 3 i wiecej składników i nic go nie uczulalo. Wg mojej lekarza jak dziecko dostanie kilka składników na raz to organizm nie jest w stanie wyszczególnić alergenu ibw końcu nie lapie alergii na konkretna rzecz. A kolki przeszly u nas z dnia nadzien w 6 mcu zycia i wtedy tez się okazalo ze jogurty i mleko jest tez ok.

reklama
Natka Hm nie znam sie na tym kompletnie ale jakieś to dziwne :) ale moze tak faktycznie jest.. Ale miałaś takie przerwy długie ze to mogłoby byc to? Czy jak..

Ruda bo tok godojo :d
Albo mowia ze jak wypijesz zimne to bedzie zimne mleko..jak gazowane to bedzie z bombelkami :D.. albo zeby zawija cieplo cycki bo przewieje hehe. I inne takie zabobony ;) z dziada pradziada ;)

Cinamona ja po porodzie dostalam sok pomaranczowy fasolke po bretonsku ichniejsza i inne wzdymajace typu brokuly groch itd. ;)

Natka a moze Tobie minie alergia a malej nic nie byc. Ja bym raz ze trzy truskawki zjadla i popatrzyla 3 dni czy cos wyskoczy jak nie to hulaj dusza ;)

Natka ciesze sie ze z Polcia ok i gotowa do porodu hehe.ale niech jeszcze posiedzi troszku u mamusi ;)

Kopfer dziwne z tym rozszerzeniem diety w 3 miesiacu..i dlugo te kolki sie was trzymaly.
A alergia jak ma sie pokazac na dany produkt to sie pokaze bo u nas np wyszlo po 2 latach ze Alex ma alergie na orzechy..
To jest na zasadzie szklanki z woda dopuki sie leje woda a miejsce w szklance jest to nic sie nie dzieje..ale jak sie przeleje to jest reakcja..
Co najsmieszniejsze ani z krwi ani z badan skurnych nie potwierdzila sie alergia na orzechy..za to prowokacja z orzechem w szpitalu pokazala ze matka czyli ja nie opowiada glupot lekarzom..nikt mi nie wierzyl hehe.

M na nocke do pracy a ja z dzieciorkami w domku ..eszyscy juz w lozkach wiec ja popijam mietowa herbatke.
Swoja droga ja od kilku dni mam rozwolnienie tzn nie jakies tragiczne ale jest. Juz nie wiem co to.

Wczoraj byl open day dla rodzicow w szkole tzn w sumie tylko godz ktora musialam podzielic na Alexa i Victorka i poogladalam ich foldery z pracami jak sobie radza. Obydwoje byli mega sczesliwi ze przyszlam ;)

Coz jeszcze mialam pisac. Nie wiem ;*
Ide cos wszamac bo glodnam ;)

Natka Hm nie znam sie na tym kompletnie ale jakieś to dziwne :) ale moze tak faktycznie jest.. Ale miałaś takie przerwy długie ze to mogłoby byc to? Czy jak..

ja ogolnie dosyc malo jem bo niestety nadal nie mam apetytu - ale to od poczatku ciazy tak mam...

znalazlam madry cytat w necie o o tu chodzi i jak mowila lekarka:

"Związki ketonowe w moczu wskazują że organizm jest głodzony lub występuje niedobór insuliny. Związki ketonowe mogą wystąpić podczas różnego typu infekcji z gorączką lub gdy stężenie glukozy we krwi jest wyższe niż 200 mg/dl przez dłuższy czas albo gdy występuję niedobór insuliny (ból brzucha, wymioty, nudności) oraz w ciąży. Ketony głodowe występują gdy poziom glukozy jest niski oraz stężenie glukozy w moczu jest również niskie. Komórkom brakuje glukozy przez co są głodzone. Objawy te występują gdy za mało zjemy lub mamy problemy z żołądkiem (wymioty). Aceton w moczu ma zazwyczaj miejsce po nocy kiedy wystąpiła w godzinach nocnych hipoglikemia (obecność ketonów) oraz zjawisko odbicia świadczy o pojawieniu się glukozy. Innym przykładem wystąpienia acetonu w moczu jest utrzymujący się przez całą noc wysoki poziom glukozy a komórki są głodne z powodu małej ilości insuliny."

Natka najważniejsze,że to nic poważnego. Jakis jogurcik na noc i bedzie git ;))

Ja własnie wcinam koktajl truskawkowy - 3 dziś ^^

Akuku, super sa takie otwarte dni w szkołach, jesli ktos nie ma czasu pilnować wyników swoich dzieci na codzień, to wówczas jest okazja nadrobic

Lilija całkiem niedawno byla wywiadowka.. mi sie wydaje ze to jest bardziej pod katem dzieci zeby potrafily opowiedziec rodzivom co jest na danej pracy ktora zrobila..

Tak to prawda. Tutaj wywiadowki wygladaja troszke inaczej bo twarza w twrqz z nauczycielem i wlasnie nauczycirlka daje nam te foldery do obejrzenia itd.. a ten open day to tak ze rodzic siada ze swoim dzieckiem i pikazuje co zrobil ..czyta liczy itd ;) bardzo fajny system ;)

reklama
Akuku kolki i problemy z brzuszkiem to u nas to byla masakra. Zaczelo sie jak Igi skończył 3 tyg i nie były to typowe kolki na noc tylko caly dzień. Zaczynalo sie mega placzem od 4 rano i tak do wieczora. Odstawienie laktozy pomoglo troche ale wlasnie jak młody mial 2,5 mca zaczelam dodawac do mleka kilka kropli soku z marchwi i buraka stopniowo zwiekszajac tak ze jak skonczyl 3 miechy to ok 50 ml soku wypijal. zamawialam warzywa na wsi i sama robiłam świeży sok. I to pomoglo na tyle ze z kupa nie bylo problemów. Kolki zostały ale juz mniejsze no i tak do 6 miesiąca. Potem to juz tylko jakies jednorazowe przypadki sie trafialy. Teraz modle sie żeby to sie nie powtorzylo choc w kolkach jestem juz ekspertem i przetestowalam wszystkie możliwe sposoby.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry