reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Słodkości, pyszności :)

Szarlotka z dużą ilością jabłek Δ WYPRÓBOWANY

Jabłka:
2 kg jabłek szara reneta
1/2 szklanki rodzynek
10 łyżek brązowego cukru lub do smaku
3 łyżeczki cynamonu
1 opakowanie cukru waniliowego

Ciasto:
250 g mąki pszennej krupczatki
125 g masła roślinnego
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
1 łyżka śmietany



Przygotowanie jabłek:
Jabłka obrać, wykroić środki i pokroić w plasterki (najlepiej przy użyciu krajalnicy lub miksera z odpowiednią końcówką). Surowe jabłka układać warstwami na cieście (przepis poniżej), posypując brązowym cukrem, cynamonem, cukrem waniliowym oraz rodzynkami.

Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki razem posiekać, szybko zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć ciastem wysoką formę 30/20 cm, zostawiając 1/3 ilości ciasta na wierzch. Podgrzać piekarnik do 150℃. Ułożyć na surowym cieście wszystkie jabłka z rodzynkami i cukrem, zetrzeć na tarce resztę ciasta. Wstawić do podgrzanego piekarnika i podnieść temperaturę do 180℃. Piec około 45 minut, aż ciasto się zrumieni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
wol_error.gif
Kliknij, żeby zobaczyć obrazek w pełnej wielkości.
page82_8.jpg


Tradycyjna szarlotka domowa Δ

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki drobnego cukru do pieczenia
1 cukier waniliowy
250 g masła roślinnego (może być masło lub margaryna)
3 żółtka
1 całe jajko

Jabłka:

2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
około 12 łyżeczek cukru
1 cukier waniliowy
5 -10 dag rodzynek
1 łyżeczka cynamonu



  • Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.
  • Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części.
  • Jedną część rozwałkować i położyć na blaszce (formie). Wyłożyć jabłka. Na jabłka położyć ubite na sztywno białka z trzech jaj z dodatkiem 1/4 szklanki cukru. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę w temperaturze 175 - 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

 
Ostatnia edycja:
reklama
Szarlotka z bezą
0

Pieczenie: ok. 1 godziny
0

Trudność: trochę trudny
0

0

Składniki
0

0
Ciasto:

0
0
3 szklanki mąki

0
0
3 łyżki cukru pudru

0
0
1 margaryna

0
0
5 żółtek

0
0
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0
0
cukier waniliowy

0
0
Nadzienie:

0
0
1-2 kg jabłek

0
0
szczypta cynamonu

0
0
Beza:

0
0
5 białek

0
0
1 szkalnka cukru

0
0
cukier waniliowy

0
0

Etapy przygotowania
0

1.
0
Z podanych składników zagnieść ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować na dno formy. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry. Wyłożyć na kruchym spodzie. Posypać odrobiną cynamonu.



0
2.
0
Na jabłka potarkować pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika na około 20 minut (200 st.C).



0
3.
0
Ubić sztywną pianę z białek. Dalej ubijająć dodawać porcjami cukier i wanilię. Gdy piana będzie bardzo sztywna wyłożyć na podpieczonym cieście i dalej wstawić do piekarnika na około 15 minut.



0
4.
0
Następnie zmniejszyć minimalnie dopływ ciepła i lekko uchylić drzwiczki piekarnika (w celu ujścia pary). Tak pozostawić do całkowitego wysuszenia bezy - około 20 minut.



0
5.
0
Gdy beza zacznie się za bardzo rumienić, wyłączyć dopływ ciepła, ale formę pozostawić w piekarniku. Należy pamiętać o uchyleniu drzwi.



0
0
24b8fc12e620154fa12f40f7b13defb6,5,12.jpg
 
ROGALIKI DROŻDŻOWE WYPRÓBOWANE WSZYSTKO

4 szkl. mąki i palmę wrzucić do miski
i wlać podrośnięty zaczyn ( 5dog drożdży
0,25l kwaśnej śmietany
1-2 łyżki cukru
2 żółtka
szczypta soli)
Ja w zasadzie najpierw drożdże posypuję cukrem wtedy ładnie się rozpuszczą,a dopiero dodaję resztę.
Wszystko razem zagnieść i podzielić na części. Każdą rozwałkować na okrągły placek, rozciąć jak pizzę i na szeroką część nałożyć dżem, marmoladę, czekoladę lub masę, którą podam niżej. Zwijamy do środka, czyli od szerokiej części do końca. I do piekarnika. W temp. 175-180,a czasowo chyba aż się zarumienią, można też patyczkie sprawdzić. O ile dobrze pamiętam to ok. 15 minut.

MASA DO ROGALIKÓW

7dag palmy
20dag cukru (prawie szklanka)
1 szkl. wody
1 szkl. bułki tartej
1 łyżka kakao
olejek migdalowy (troszkę)

wszystko razem gotujemy w garnku. Trzeba mieszać,bo się przypali. Masa ma zaskakujący składnik,ale zapewniam,że jest przepyszna i nikt nie pozna z czego jest zrobiona.

Ciasto na rogaliki można również użyć do zawijanego makowca. Jest idealne.
A skoro jesteśmy przy świętach to mam przepis na pyszne ciasteczka cynamonowe.

CYNAMONKI

4 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku
palma
2 jajka
1,5 szkl. cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki cynamonu
2 łyżki kakao

Wszystko zagnieść, rozwłkować i wycinać jak pierniki. Starsze dzieciaki będą miały frajdę. I pieczemy.
 
Ostatnia edycja:
Ciasteczka z powidłami WYPRÓBOWANE

25 dag mąki
15 dag palmy
1 jajko + żółtko
0,5 szkl. cukru
powidła
białko do posmarowania

zagniatamy ciasti i wkładamy na godzinę do lodówki.Następnie dzielimy na 4 i rozwałkowujemy w mniej więcej prostokąt. Smarujemy powidłami, rolujemy jak naleśnik, smarujemy białkiem,żeby ładnie przyrumieniły się i do piekarnika. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem (jak ktoś lubi,bo wg mnie są dość słodkie) i kroimy na ukośne plastry. Wychodzi ok. 50 ciasteczek.
 
Ostatnia edycja:
TORT ŚMIETANOWY WYPRÓBOWANE

Podam Ci przepis z którego ja piekę biszkopta:
6 jaj
1szkl. mąki
1,2 szkl. Kartoflanki
1 szkl. cukru kryształu
1 łyżka proszku
cukier wanilinowy

Białka ubijasz na sztywno, dodajesz cukry, jak już nie będzie chrzęścił to dodajesz żółtka. Na małych obrotach miksera dodajesz mąki i proszek.
Włączasz piekarnik na 175C, wlewasz biszkopta do blaszki i na 25minut, góra 30 wkładasz do cieplego piekarnika. Nie musisz sprawdzać patyczkiem i wyciągasz.
Ja zrzucam blachę na stół i wtedy na pewno nie upadnie. Obkrawam norzem od blach i przewracam d góry nogami na np. deseczkę albo inną blachę odwróconą dogóry nogami, zrywam papier i tak stygnie, lepiej odparuje.

ŚMIETANA:

2 łyżki żelatyny zalać 2 łżkami ciepłej,ale nie gorącej wody, jak napęcznieje dolać do tego mniej niż pół szklanki cieplego mleka, nie powinno być żadnych grudek.
Ubić 0,5l kremówki z 0.5 szkl. cukru pudru. Na koniec wlać żelatynę (jeśli zdąrzyła zgęstnieć to pogdrzej ją) i w miarę szybko połóż na biszkopta.

No wiado mo trzeba go przekroić powrzucać owoce, galaretki w kawałakch i zostaw sobie trzochę no obsmarowanie torta.
 
Ostatnia edycja:
Ciasto jogurtowe - Przepis fajne wyszlo WYPRÓBOWANE

SZARLOTKA WYPRÓBOWANA

2kg jablek
10 lyzek cukru, 3 lyzeczki cynamonu, cukier waniliowy(ja tego wszystkiego nie zuzylam)

25dag maki
0,5 palmy
1/4 szkl. cukru pudru
1 lyzeczka proszku
1 zoltko
1 lyzka smietany

Ciasto zagniesc,schlodzic. Wylozyc na blaszke, 1/3 zostawic na wierzch. Piekarnik nagrzac do 150stopni. Na ciescie rozlozyc jablka w plasterkach na przemian z uckrem i cynamonem. Reszte ciasta zetrzec an wierzch i do piekarnika na 45min w 180stopniach
 
Ostatnia edycja:
CIASTO CZEKOLADOWE SPRAWDZONE

równe części czekolady, masła i cukru, 5 jajek, 1-2 łyżki mąki
(ja miałam 156g -czekolada gorzka i zajączek wielkanocny, masło pomieszane z palmą)
czekolade i maslo rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Wsypać cukier i zostawić do ostygnięcia. Wbić 5 jaj, wymieszać, wsypać mąkę i wymieszać. Nie mikserem tylko ręcznie. Wlać do natłuszczonej tortownicy albo jakiegoś żaroodpornego. Piec w 175stopniac i w 18 minucie przemieszac wszystko. Myślę,że pół godziny pieczenia później wystarczy. Ciasto powinno być twarde na zewnątrz i uginać się pod palcem środku, jakby było nie dokońca wypieczone. Jak wystygnie to można polać polewą,ale wyjdzie baaardzo slodkie ciasto. Powinno być lekko gumowe i ciągnące/lejące w środku. Ja za długo trzymałam w piecu. Nie jest to ciasto super pokazowe,ale smaczne. I slodkie


SHREK PYSZNE

Upiec biszkopt i na to:


  • 3 budynie ugotowane na 1l zielonego Kubusia (wylać puki gorące)
  • 0,5l kremówki ubić i połączyć z 1 zieloną galaretką (wylać na ciasto)
  • poukładać delicję (czekoladą do góry)
  • wszystko zalać samą zieloną galaretką
Jeśli biszkopt wyjdzie za wysoki o można pokombinować z warstwami



Spróbuję ten Ciasto drożdżowe z kruszonką - Przepis SUUUPER

Zrobiłam i jeśli któraś z Was poszukuje idealnego przepisu na drożdżowy to to jest to! Robiłam dokładnie tak jak podała ta laska
 
Ostatnia edycja:
SZARLOTKA WILANOWSKA

15 dag margaryna
15 dag cukru
15 dag maki
3 jajka
podwojna porcja cukru waniliowego
1 lyzka gorzkiego kakao
cynamon
1 porcja proszku do pieczenia
sol
6 kwaskowatych jablek
cukier puder do posypania
tluszcz i tarta bulka do formy

Maslo o temp. pokojowej utrzec z cukrem i cukrem waniliowym na krem, dodajac po jednym jajku. Make przesiac ze szczypta soli, kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodawac po troche do masy maslanej, wyrobic na jednolite ciasto. 2/3 ciasta przelozyc do natluszczonej i wysypanej tarta bulka formy i bezposrednio na ciasto zetrzec jablka. Przykryc pozostalym ciastem i wstawic do nagrzanego piekarnika (200°C) na godzine. Przez podaniem posypac przez sito cukrem pudrem.
Smacznego!
 
bardzo sie ciesze, ze pomysl wam sie spodobal. tort shrek chce zrobic piotrusiowi na urodzinki. nie czytalam wszystkich przepisow bo nie mam czasu ale pewnie wiekszosc z nich wyprobuje :)
monia- pomysl fantastyczny ale kto by mial tyle czasu?

a i mam prosbe- moze bysmy pisaly ktory przepis mamy juz wyprobowany a ktory po prostu znalazlysmy gdzies na necie i wydal nam sie fajny?
 
reklama
Jeżyk:
1 szkl. bialek
1 szkl. zoltek
1 szkl. maki
1 szkl cukru
1 szkl maku

zmiksowac i piec ok 40 min. szybko, latwo i przepysznie!
 
Do góry