reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Starania o dziecko

Mama Kubusia❤️

Aktywna w BB
Hej dziewczyny

W 12 dc miałam pik LH. W 14 dc strasznie bolał mnie lewy jajnik. Staramy się z mężem o drugiego bąbelka. Biorę Duphaston od 16 dc ale czytałam dużo na forum że to właśnie może blokować zajście w ciążę. Dlatego moje pytanie jest takie czy lepiej wziąć Duphaston np od 18 dc bądź 20 dc. Niestety o to zapomniałam się dopytać mojej ginekolog a niestety ma teraz urlop.

Proszę o wasze opinie a nie krytykę .

reklama
A kiedy masz owu, że duphaston w 16dc blokowałby owulacje?
Założenie jest takie że nie bierzemy duphastonu przed owulacja, a po. Więc to jest pytanie, kiedy masz konkretnie owulacje.

W ostatnich miesiącach miałam owu w 18 dc, 15 dc natomiast w tym miesiącu miałam w 14 dc

Zaraz, zaraz - a Ty dostajesz duphaston na regulacje cyklu? I bierzesz od 16 i 25 przestajesz?
Jeśli tak to moim zdaniem tego nie zmieniaj na własna reke, to jest typowa praktyka przy regulowaniu cykli.
Pytanie jest jaki masz powód że bierzesz duphaston wogole?

Zaraz, zaraz - a Ty dostajesz duphaston na regulacje cyklu? I bierzesz od 16 i 25 przestajesz?
Jeśli tak to moim zdaniem tego nie zmieniaj na własna reke, to jest typowa praktyka przy regulowaniu cykli.
Pytanie jest jaki masz powód że bierzesz duphaston wogole?
Daaawno, daaawno temu też tak brałam.
Ni hu hu to nie pomogło, mam złe opinie o lekarce, która tak mnie leczyła. I wogóle chodziłam skołowana i sfrustrowana (brakiem ciąży, owulacji i regularnosći).
Z ciekawości, jesteś w stanie mi wytłumaczyć jak to ma działać?
I też miałam takie rozkminy jak autorka postu, tym bardziej, że jeżeli już miewałam owulację to bardziej 20dc niż 14dc, a miałam właśnie brać od 16 do 25dc i regularnie się starać z mężem... 🤷‍♀️

Rozumiem, że nie masz monitoringu owulacji tylko robisz testy? Duphaston z jakiego powodu zlecony? Są lepsze preparaty z progesteronem.

Daaawno, daaawno temu też tak brałam.
Ni hu hu to nie pomogło, mam złe opinie o lekarce, która tak mnie leczyła. I wogóle chodziłam skołowana i sfrustrowana (brakiem ciąży, owulacji i regularnosći).
Z ciekawości, jesteś w stanie mi wytłumaczyć jak to ma działać?
I też miałam takie rozkminy jak autorka postu, tym bardziej, że jeżeli już miewałam owulację to bardziej 20dc niż 14dc, a miałam właśnie brać od 16 do 25dc i regularnie się starać z mężem... 🤷‍♀️

Nie jestem lekarzem, ale uważam, że ma to wywołać krwawienie z odstawienia.
Prog jest podbijany przez dany okres czasu określoną dawką, potem organizm go nie dostaje, poziom sie obniża więc jest 🐒.
Ja kiedyś analogicznie miałam ciągle oferowane anty - właśnie żeby dostać krwawienie "jakiekolwiek".
Z tą różnicą, że nie miałam nigdy złych wyników hormonalnych i gin endo nic nie znalazł co mogło to powodować. 🤷🏻‍♀️
Nie chce "agitować", ale ja samodzielnie kiedyś wywoływałam zaginioną miesiączkę (po prawie rocznym zaniku i nie, nie byłam w ciąży), suplementujac 3 miesiące niepokalanek mnisi. Nie są to tabletki lux, bo to zioła - no ale jeśli olał mnie lekarz to poradziłam sobie sama. I serio, wówczas miałam 🐒 jak w zegarku. Więc jeśli ktoś lubi trochę ziołolecznictwo i nie ma mocnych podstaw medycznych do rozregulowania cyklu to polecam, chociaż trochę mdli po ekstrakcie z niepokalanka.

Nie jestem lekarzem, ale uważam, że ma to wywołać krwawienie z odstawienia.
Prog jest podbijany przez dany okres czasu określoną dawką, potem organizm go nie dostaje, poziom sie obniża więc jest 🐒.
Ja kiedyś analogicznie miałam ciągle oferowane anty - właśnie żeby dostać krwawienie "jakiekolwiek".
Z tą różnicą, że nie miałam nigdy złych wyników hormonalnych i gin endo nic nie znalazł co mogło to powodować. 🤷🏻‍♀️
Nie chce "agitować", ale ja samodzielnie kiedyś wywoływałam zaginioną miesiączkę (po prawie rocznym zaniku i nie, nie byłam w ciąży), suplementujac 3 miesiące niepokalanek mnisi. Nie są to tabletki lux, bo to zioła - no ale jeśli olał mnie lekarz to poradziłam sobie sama. I serio, wówczas miałam 🐒 jak w zegarku. Więc jeśli ktoś lubi trochę ziołolecznictwo i nie ma mocnych podstaw medycznych do rozregulowania cyklu to polecam, chociaż trochę mdli po ekstrakcie z niepokalanka.

+ nie jestem w stanie stwierdzić jak to się ma do starań - czy podczas brania można. Być może nie można, jest to dla zainteresowanych do sprawdzenia.

+ nie jestem w stanie stwierdzić jak to się ma do starań - czy podczas brania można. Być może nie można, jest to dla zainteresowanych do sprawdzenia.
No właśnie ja latami brałam tabsy anty, a jak zaczęłam się starać do dostałam duphaston na "wyregulowanie"... sensu nie widzę tego działania do dziś... niepokalanek też kiedyś brałam, pod postacią leku castagnus...

reklama
Rozumiem, że nie masz monitoringu owulacji tylko robisz testy? Duphaston z jakiego powodu zlecony? Są lepsze preparaty z progesteronem.
Biorę Duphaston z tego powodu że nie dostawałam na czas okresu bądź go ogólnie nie miałam. Przy pierwszych staraniach o dziecko w 2022r odstawiłam całkowicie Duphaston który też brałam w 16dc. Zaszłam w ciążę w trzecim cyklu starań. Wtedy razem z mężem więcej byliśmy z sobą 24h, praca w jednej firmie po pracy razem do domu itp. Natomiast teraz mąż wyjeżdża w delegację więc nie łatwo jest, dlatego mam nadal przyjmować Duphaston w razie co jakby tej ciąży nie było. Niestety na ostatniej wizycie zapominałam się zapytać od którego dnia cyklu brać ten Duphaston.
Tak robię tylko testy owulacyjne

Do góry