reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

szczepienie p/odkleszczowemu zapaleniu opon mózgowych

margot

Mamma Mia!
Czy któraś z Was szczepiła na to dziecko? Zastanawiam się, bo mieszkamy koło lasu, latem jeździmy na Mazury i kleszcze często się trafiają...

reklama
No właśnie, ja też się nad tym zastanawiam, bo mieszkam w okolicy, gdzie kleszczy zatrzęsienie. W zeszłym roku nasz pediatra nie polecał, mówił, że to przereklamowany problem, ale ja wiem, że niekoniecznie, bo widzę, ile kleszczy codzień czepia się mojego psa. Teraz Filip już nieźle biega i pewnie zahaczy o niejeden krzak. Chyba zdecyduję się zaszczepić, ale oczywiście najpierw jednak porozmawiam jeszcze raz z lekarzem. Idziemy niedługo na bilans, to przy okazji zahaczę temat.

pozdrawiam
nikita

Mnie też ten temat interesuje, bo często do lasu jeździmy i na pewno mała tez z nami będzie jęździć. Dajcie znać, czego się dowiedziałyście. Czy to jest dobry czas na to szczepienie?

Pediatra nam powiedziała, że w Polsce kleszcze nie roznoszą wirusa wywołującego zapalenie opon mózgowych. Więc szczepienie jest bez sensu. mówiła, natomiast, że klesze w Polsce mogą roznosić boleriozę - ale też nie wszędzie (mówiła że najłatwiej złapać boleriozę na Mazurach i w okolicach Zielonej Góry).

Dzięki za jakiekolwiek informacje, ja też popytam przy najblizej okazji lekarkę, może nie zapomnę :)

O boleriozie słyszałam, ale na to nie da się zaszczepić.
A co do tego, że kleszcze w P nie roznoszą zapalenia opon mózgowych to nie jestem w 100% przekonana - mój kolega chorował na odkleszczowe zapalenie opon mózgowych, i raczej nabawił się tego w Polsce. Ciężko chorował, stąd m.in. moje zainteresowanie szczepieniem.

Też nie jestem w 100 procentach przekonana, a poza tym ja mam takie "szczęście", że na przykład mój pies, którego niestety musieliśmy uśpić, zachorował na odmianę odkleszczowej choroby, ktróra do tej pory występowała tylko w Stanach... oczywiście nie porównuję dziecka z psem, ale chcę powiedzieć, że trzeba być ostrożnym i lepiej dmuchać na zimne, bo może się zdarzyć, że się okaże inaczej, niż mówi ta pani doktor i co wtedy....

pozdrawiam
nikita

reklama
Rozmawiałam ostatnio z pediatrą na ten temat, Szczepienie jest przeznaczone dopiero dla dzieci powyżej 1 roku życia i jest dwu fazowe (jedna dawka, a potem bodajże pomiesiącu czy dwóch dawka przypominająca). Także u nas w tym roku odpada. Bruno dopiero co skończył roczek, w 13 miesiącu jest odra-świnka-różyczka, a pomiędzy szczepieniami musi upłynąć conajmniej miesiąc przerwy. Tak więc "kleszcza" moglibyśmy zaszczepić dopiero w okolicach lipca, a wtedy to już kompletnie nie ma sensu.

Do góry