• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Trudności w kamieniu

Gandessa

Zaciekawiona BB
Hej. Mam 11dniową córkę. Która jest trochę złośnicą. Nie wiem co robić... Gdy próbuje ją przystawić do piersi odpycha się rączkami lub kolanami. Zaczyna dyszeć i trzęść główką i się denerwować. Próbuję ją uspokoić ale trochę mało skutecznie. Owijam ją w chustkę aby unieruchomić rączki ale mimo wszystko jest mi trudno ją nakramić bo otwiera ale... Nie zamyka buźki (pokrzykuje, sapie lub po prostu ma ją otwartą) i nie chce ssać. Potrafi jeść spokojnej i nagle wpada w taki szał ostatnio jest ciągle w tkaim "nastroju" cała napięta i zła. Co robić? Karmię piersią, przystawiam często. i do tego daje 60ml mm (Zalecenie doradcy laktacyjnego z powodu utraty wagi w szpitalu). Dodaje też krople delicol. Dlaczego tak może się zachowywać? Jak ją uspokoić?
#problemyzkarmieniem #dzieckonieje

Ostatnia edycja:
reklama
Rozwiązanie
N
Karola czasem dziecko upodoba sobie jedną pierś, a stymulujac ja częściej i bardziej jest w niej więcej mleka, jeśliby tak zostało to spokojnie wykarmisz go jedną, natomiast nie przestawaj przykładać do drugiej bo w każdej chwili może mu się odmienić a warto tam też utrzymać odpowiedni poziom pokarmu.
Z czasem jak laktacja się normuje to piersi już są "sflatczale", wydaje się że są wręcz puste, nie ma tak jak na początku że z wielkiego balona na koniec karmienia zostaje jakby spuszczone powietrze:p obserwuj uszko i skroń synka, przy aktywnym ssaniu jest taki charakterystyczny ruch, kiedy ssie jak smoczek pracuje tylko buzia delikatnie.

Autorko ile Twoje maleństwo spadło z wagi? Przekroczyliscie 10% do 2/3 doby zanim zostało wprowadzone mm?
Nie umiem do końca odpowiedzieć Ci na pytanie dotyczące kp. Bo ja całe 10 miesięcy dawałam dziecku swoje mleko Ale w butelce bo tak go nauczyli w szpitalu (wcześniak). Jak chciałam go przystawiac do piersi to był bardzo zły placzliwy bo był głodny A nie miał siły tak ssać. Z butelki leci szybko i jest najedzony. Może tu jest powód? Jeśli jest napięta może skonsultuj z fizjoterapeutą ?
Ja miałam doradcę laktacyjnego która do mnie przyjeżdżała i pomagała mi przystawiac do piersi Ale moje nerwy tego nie wytrzymały i syn też nie był na tyle cierpliwy.
Życzę Wam dużo zdrówka i wytrwałości, spokój to podstawa bo dziecko czuje to co Ty odczuwasz.

Hej. Mam 11dniową córkę. Która jest trochę złośnicą. Nie wiem co robić... Gdy próbuje ją przystawić do piersi odpycha się rączkami lub kolanami. Zaczyna dyszeć i trzęść główką i się denerwować. Próbuję ją uspokoić ale trochę mało skutecznie. Owijam ją w chustkę aby unieruchomić rączki ale mimo wszystko jest mi trudno ją nakramić bo otwiera ale... Nie zamyka buźki (pokrzykuje, sapie lub po prostu ma ją otwartą) i nie chce ssać. Potrafi jeść spokojnej i nagle wpada w taki szał ostatnio jest ciągle w tkaim "nastroju" cała napięta i zła. Co robić? Karmię piersią, przystawiam często. i do tego daje 60ml mm (Zalecenie doradcy laktacyjnego z powodu utraty wagi w szpitalu). Dodaje też krople delicol. Dlaczego tak może się zachowywać? Jak ją uspokoić?
#problemyzkarmieniem #dzieckonieje
Jak dokarmiasz butelką, to raczej będzie ciężko, żeby taki maluch się nie denerwował. Przy piersi się trzeba napracować, z butelki leci samo.
Są rozwiazania dokarmiania bez butelki: skrzykawka z drenem, kubeczek Medela, system SNS, taka specjalna łyżeczka też chyba Medela. U nas do dokarmiania zaraz po porodzie sprawdziła się taka specjalna strzykawka dla...zwierząt.
Warto też sprawdzić wędzidełko, bo może źle pierś jest łapana i ssanie nie jest efektywne = pierś nie pracuje = mleko nie leci.
Doradca laktacyjny teoretycznie wszystko to powinien sprawdzić podczas wizyty.

W jakiej pozycji karmisz? Czy wedzidelka sa ok? Czy nie zatkany nosek? Czy czujesz taki przykurcz przy karmieniu w piersiach (sutkach) po czym zaczyna sie szybki wypływ? Tak jest przy kazdym karmieniu czy sporadycznie?

Warto moze kupic kapturki do karmienia i zejsc z mm na sama piersc za ich pomoca. Mozna je potem odstawic i dziecko bedzie na samej piersi. Nie daj sobie wmowic ze mm jest lepsze i pozywniejsze i TRZEBA dokarmiac!! Nie ma nic lepszego niz Twoj pokarm! 3mam kciuki

reklama
Nie odzyskała jeszcze wagi urodzeniowej dlatego nie zaleca lekarz odstawienia mm.
Dziecko ma ok 14 dni na odzyskanie wagi urodzeniowej, ale też nie można dać się zwariować jeśli zrobi to w 16 czy 17. Przyrosty dzienne powinny się wg WHO mieścić w przedziale 26-31 g. Średnio zmoczonych pieluch powinno być ok 6. Dzieci rosną skokowo, więc może Twoja córka wbrew pozorom jest ważona za często i nie widać tego przyrostu dziennego i wkrada się stres. A stres przekłada się na laktację. Ja na początku swojej dawnej już drogi kp byłam zmuszona przez bardzo niską wagę urodzeniową córki do bardzo wnikliwego śledzenia przyrostów i ogromnie pomogła mi grupa wsparcia dotycząca kp tak jak tu już jedna z koleżanek podpowiedziała.

reklama
W jakiej pozycji karmisz? Czy wedzidelka sa ok? Czy nie zatkany nosek? Czy czujesz taki przykurcz przy karmieniu w piersiach (sutkach) po czym zaczyna sie szybki wypływ? Tak jest przy kazdym karmieniu czy sporadycznie?
Wędzidełko podcięte. Laryngolog uznał, że już wszystko ok. Jedną pierś karmię brzuszne do brzuszka normalnie na rękach. Drugą spod pachy bo inaczej nie chce jej w ogóle. Czasem kamienia są spokojnie, od razu prawie odlatuje i muszę ją lekko pobudzać aby jadła. A czasem nie mogę nic zrobić łokciami i rączkami się blokuje krzyczy i płacze. Piersi miałam badane i wszystko ok. Od kilku dni sam wypływa lekko z piersi. Jak nacisnę to wylatuje. Obawiam się że butelka Ew. Smoczek może ją rozleniwia. Ale tylko tak możemy ją uspokoić w szale.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry