reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Trzęsące się rączki niemowlaka

aneksoza

Aktywna w BB
Cześć Dziewczyny,

Moja wywalczona córeczka ma niecałe 5 miesięcy, korygowane 4. Od jakiegoś czasu widzę u niej mocne trzęsienie rączek - nie tylko przy sięganiu po zabawki, ale też kiedy po prostu sobie leży i rusza nóżkami. Kiedy ją chwycę za tę rączke, drżenie ustaje.

Mocno się martwię, córka spędziła miesiąc na patologii noworodka. W USG głowy ma stwierdzoną waskulopatię obustronnie, czyli zwapnienia (co może mieć jakieś konsekwencje, a może nie mieć, nikt nie wie).

Oczywiście idę z nią do neurologa, ale liczę na Wasze historie - zarówno te pozytywne, które potwierdzą, że to niedojrzałość układu nerwowego, jak i na te mniej optymistyczne też...

reklama
Nagrywaj filmy, bo w jakimś stopniu takie drżenia to może być zwyczajne nieskoordynowanie lub ekscytacja, mogą być bjawy siusiania itd. 4-5 miesiecy to bardzo małe dziecko jeszcze. Film pomoże lekarzowi ocenic co się dzieje.

Ale jak to nikt nie wie czy waskulopatie mają jakieś konsekwencje? Mnie wręcz wszyscy zapewniali, że nie mają...

Ale jak to nikt nie wie czy waskulopatie mają jakieś konsekwencje? Mnie wręcz wszyscy zapewniali, że nie mają...
Rozmawiałam z kilkoma lekarzami, każdy z nich był dość ostrożny w zajmowaniu stanowiska. Wydaje mi się, że tak naprawdę oni nie wiedzą, co się może wiązać z waskulopatią

W tym wieku to może być fizjologiczne. Bardzo dużym plusem jest to, że po przytrzymaniu drżenie ustaje!
Właśnie wiem, na to uczulał lekarz przy jakiejś rozmowie odnośnie drżeń - że jeśli dziecko się dalej trzęsie mimo, że go trzymasz , to już znacznie bardziej niebezpieczny objaw. Ale niestety nie rozwiewa to kwestii tych objawów

Rozmawiałam z kilkoma lekarzami, każdy z nich był dość ostrożny w zajmowaniu stanowiska. Wydaje mi się, że tak naprawdę oni nie wiedzą, co się może wiązać z waskulopatią
A czy któryś z tych lekarzy był neurologiem? Bo mnie wprost mówiono, żeby się nie przejmować, bo to nic nie robi.

reklama
Do góry