reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Waga stoi, brak przyrostu u 5-miesięcznego malucha

fasolka32

Fanka BB :)
Hej dziewczyny 🤗 ostatnio żaliłam się na przyrosty 100g na tydzień,ale teraz od 2-3tyg waga stoi, mała jest na 10.centylu, waży 6300g. Pediatra zleciła badanie krwi - morfologię TSH glukozę (chce np.sprawdzić czy ma anemię).
Od kilku dni mała ma gluty, dziąsła trochę rozpulchnione,ale poza tym czuje się dobrze, jest wesoła itd, to raczej nie te czynniki, cały czas KP. Dostałam wyniki morfologii i jak dla mnie ładne.
Miałyście zastoje wagi i wszystko było ok?
Jakie miałyście tego przyczyny?

Ostatnia edycja:
reklama
Moja też tyle ważyła. Problemy zaczęły się jak zaczęły wychodzić górne jedynki. Ogólnie córka jest niejadkiem. Ma teraz ponad dwa lata i ma dopiero 12 kg w pieluszce i w ubraniu.

Ostatnia edycja:
Jest na 25 centylu cały czas chudzinka taka że zebra można liczyć. 2 lata i 3 miesiące dokładnie

Ale to akurat nie zawsze jest wyznacznik.
Moja córka ma 9 lat i waży 25kg. Według wszelkich BMI ma niedowagę (bo przy tym ma prawie 150cm wzrostu) a dla mnie wizualnie jest wręcz pulchna. Bo ma typowo po mnie figurę latynoski i zawsze będzie miała brzuchu, boczki i masywne uda 🤷‍♀️
Choćby miała anoreksję.

Moja też tyle ważyła. Problemy zaczęły się jak zaczęły wychodzić górne jedynki. Ogólnie córka jest niejadkiem. Ma teraz ponad dwa lata i ma dopiero 12 kg w pieluszce i w ubraniu.
Dopiero? 12kg to idealna waga na wiek 2 latka. 🙂 Ktos mnie wyprzedzil z komentarzem. Mój synek ma 2 lata i 3 miesiace i ważył jakieś 2 tygodnie temu 13,4kg w ubraniach. Każde dziecko rosnie/przybiera swoim tempem.

Dodam, że mam starsza córkę, która za miesiąc kończy 5 lat. Waży 17,4 🤪 Na roczek ważyła 9kg, na 2 latka 11,8 a na 3 lata 13kg i nigdy jej zebra nie wystawały 🤷🏼‍♀️ Są tez po prostu szczupłe dzieci. I wiele zależy od genetyki.

Moja córka właśnie na przełomie 5i6mc życia była odstawiania od piersi ze względu na słabe przyrosty wagi po dużym przeziębieniu (brakowało tylko gorączki do podejrzeń rsv, mocno zaflegmione oskrzela/płuca miała). W przeciągu 6 tyg między szczepieniami (później o 2 tyg ze względu na przeziębienie) mała przybrała mi 110g tylko i pediatra badał centyle od urodzenia i brakowało jej właśnie ok 100g do minimalnej wagi z tych wartości.
Przeszliśmy na karmienie mieszane (dopiero właśnie w tym wieku młoda ogarnęła też picie z butelki bo zawsze tylko pierś chciała) ,później karmiłam ją piersią tylko w nocy i po jakimś czasie mała chciała tylko butelkę.
Nie ząbkowała wtedy.
Może spróbuj małą trochę dokarmić z butelki jeżeli te przyrosty się nie poprawią. Pediatra pewnie wspomni o rozszerzeniu diety - trzymam kciuki za dobre wyniki badań:)

W dzień matki skończyła 2 lata i teraz waży 15.1 kg przy wzroście 93 cm - chude łydki i długie nogi ma po mężu a po mnie boczki 🤣
Każde dziecko rozwija się w swoim czasie - warto zbadać ale nie dajmy się zwariować:)
Moja siostra ma dwójkę małych dzieci (2 letni chłopiec i 5mc dziewczynka) i z jednym i z drugim mieli problem z przybieraniem na wadze

Dopiero? 12kg to idealna waga na wiek 2 latka. 🙂 Ktos mnie wyprzedzil z komentarzem. Mój synek ma 2 lata i 3 miesiace i ważył jakieś 2 tygodnie temu 13,4kg w ubraniach. Każde dziecko rosnie/przybiera swoim tempem.

Dodam, że mam starsza córkę, która za miesiąc kończy 5 lat. Waży 17,4 🤪 Na roczek ważyła 9kg, na 2 latka 11,8 a na 3 lata 13kg i nigdy jej zebra nie wystawały 🤷🏼‍♀️ Są tez po prostu szczupłe dzieci. I wiele zależy od genetyki.
U córki BMI wychodzi na 0. Niektórzy lekarze na to patrzą inni nie. Córka ma 93cm dlatego te ok 12kg to marnie na niej wygląda

reklama
U córki BMI wychodzi na 0. Niektórzy lekarze na to patrzą inni nie. Córka ma 93cm dlatego te ok 12kg to marnie na niej wygląda
No mój syn ma 92cm i waży te 13,4 ale liczę 13 kg bez ubrań. U takich malych dzieci sprawdza się BMI? Rozumiem, ze jakies badania robilas? I jak? W takim przypadku moje dzieci są głodzone 😆 Córka też niejadek, syn to zjada za nią. Uważam że jest dobrze. Dzieci rosną skokowo, przybierać już też tak nie przybierają.

Do góry