• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Węzły chłonne za uszkami

Dziecko 8tygodniowe, od kilku dni zauważyłam małe kulki za uszkami, zapewne powiekszone wezly chlonne. Maluch obecnie ma niewielki katar, od czasu do czasu kicha, nos przez większość czasu drożny, używana sol fizjologiczna i woda morska. Czy tak niewielka "infekcja" może być przyczyną powiększenia tych węzłów? Czy u takich dzieci wyczuwalne wezly to nazwijmy 'norma'? Jakie ewentualnie badania wykonuje sie dla sprawdzenia czy wszystko ok?
Dziękuję za odpowiedzi
*Lekarz za 2 dni

reklama
Potwierdzam, że węzły mogą się powiekszac przy nawet najmniejszych infekcjach. Sama tak mam i mój syn również. Pierwsze pojawiły nam się przy trzydniówce, badania jakie zleciła pediatra to morfologia z rozmazem.

Moj syn mial powiekszone wezly jak mial ok 2 miesiace, bez infekcji. Bieganie po lekarzach, milion badan. Dopiero wizyta u hematologa nas uspokoila, u dziecka moga byc wyczuwalne wezly co nie zawsze oznacza ze sa powiekszone. Oczywiście nie mozna lekcewazyc i trzeba to sprawdzic. Syn ma teraz 14 lat i nadal wezly sa wyczuwalne, caly czas byly i pewnie mu tak zostanie.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry