Koga: gratulacje. my nie mieliśmy szczęścia i zawsze ktoś nas ubiegł z mutsym. u mnie w banku jakieś 500-600 euro jest przesyłane za ok.40-50zł, popytaj w swoim banku. podobnow invest banku wychodzi to w miarę korzystnie, ale nie wiem jak to jest, gdy się nie ma tam konta. zapytaj w banku co jest potrzebne od właściciela konta, na które wysylasz kasę żeby pieniądze doszły szybko. potrzebne są jakieś dwa "międzynarodowe numery wywoławcze". jeśli je dostaniesz, pieniążki trafią do sprzedawcy w ciągu 2-3dni, a inaczej nawet około tygodnia. ustal ze sprzedawcą, że prześle Ci wózek firmą DSL czy UPS, bo raczej na pocztę niemiecką się nie porywaj - zdarzają się przypadki zaginięcia paczek.
UPS za paczkę ubezpieczoną o wadze 20 kg z Niemiec do Polski liczy sobie 34,90 euro.
a i Niemcy robią często tak, ze jeśli mają dość daleko do firmy kurierskiej to mogą chcieć abyś dołożyła im na paliwo.
je to są moje wypociny w razie co mam kontakt z kolega, który pracuje w ups i sprawdzi koszty czy gdzie mają najbliżej punkt wysyłkowy w rzeszy.