reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

wzdęcia i gazy tylko nocą?

akino_m

Zaciekawiona BB
Witam. Moje maleństwo ma 3 tygodnie a ja karmie je piersią. W dzień ładnie je i śpi w przerwach co 2 do 3 godz, można powiedzieć złote dziecko. W nocy po karmieniu także od razu zasypia ale po każdej próbie odłożenia do łóżeczka po ok 5 do 10 min Natka przebudza się, pręży się, nóżki przyciąga do brzuszka, robi się czerwona, pierdzi głośno i krzyczy ile sił w płucach. Jeżeli wezmę ją na ręce i potrzymam w pozycji pionowej po jakiejś chwili uspokaja się i dalej idzie spać, ale tak nie da się funkcjonować bo ponowne odłożenie do łóżeczka kończy się tym samym i tak cała noc. Mój kręgosłup i psychika powoli wysiadają.
Czytałam że kolki występują u dzieci popołudniami i wieczorami a nie nocą. Jeżeli chodzi o dietę to już nie wiem co mam jeść bo wszystko trzeba wyeliminować. Z mlecznych produktów jadam jedynie jogurt i to rano to nie wiem czemu miałoby to mieć wpływ na brzuszek Natki dopiero w nocy.
Nie wiem czy coś robię źle? Może nie powinnam usypiać jej na moim brzuchu? Bo to jest jedyny sposób w jaki zasypia, także w dzień. A może wpływ ma miejsce do spania? W dzień śpi w salonie bo chciałam przyzwyczaić ją do tego że w dzień są różne odgłosy a w nocy w sypialni gdzie jest cicho i ciemno w jej łóżeczku. Może to jest spowodowane tym że prawie cały dzień przesypia i powinnam ją wybudzać zaraz po karmieniu żeby trochę czuwała? Jak to możliwe żeby gazy miała tylko w nocy?
Proszę o radę.

reklama
I nocą kolki się zdarzają. Niekoniecznie chodzi tutaj o dietę. Możesz wyeliminować jogurt i sprawdzić jak będzie, ale raczej to nie jego wina. A może jakiś inny produkt w Twojej diecie Jej szkodzi? Nie tylko produkty mleczne mogą być winowajcami. Zastanów się co zjadasz na kolację. Zresztą czasami kolki nie mają nic wspólnego z dietą mamy.
Raczej sposób usypiania nie ma nic wspólnego z takim zachowaniem dziecka. Możesz spróbować Ją wybudzić, żeby trochę czuwała, ale jeśli będzie chciała spać, to nie ma co próbować podejmować takich kroków. Dziecko śpi tyle ile potrzebuje, faktycznie jeśli mniej prześpi w dzień, w nocy może być spokojniejsza, ale jeśli coś Jej dokucza to wątpliwe by tak było nawet jeśli w dzień spała mniej niż zazwyczaj.
Możesz zrobić tak: Po karmieniu (o ile tego nie robisz) ponoś dziecko w pozycji pionowej, aż do czasu odbicia, a potem połóż córeczkę na brzuszku. To powinno pomóc w przynajmniej częściowym pozbyciu się gazów. Możesz również zakupić jakieś kropelki i dawać przed nocnym karmieniem. Zresztą nie tylko, przez cały dzień przed karmieniami (albo wg. zaleceń na recepcie) możesz dawać takie kropelki. Jest szansa, że takie działania pomogą i mała będzie spać spokojnie.

Dziękuję za radę. Spróbowałam położyć ją po odbiciu na brzuszku. Na początku opierała się ale w końcu tak zasnęła :-). Po zaśnięciu odwróciłam ją na plecki ( bo podobno na brzuszku nie powinny takie małe dzieci spać) i sama poszłam spać. :-D:-D:-D po raz pierwszy udało mi się w nocy 3 godz jednym ciągiem do następnego karmienia przespać.
Jakie kropelki masz na myśli?

Juz teraz mamy rzadziej te problemy i raczej w ciągu dnia czy na wieczór. Nocki ostatnio ładnie przesypia. Nie masuje. Raz czy dwa razy próbowałam oliwka ale nie spodobało się to małej. Lezenie na brzuszku naprawdę pomaga. Gorzej gdy po takich bólach zasypia na brzuszku ze zmęczenia. Jest mi jej żal ja budzić ale musze ja na plecki do spania odwracać.

Witam serdecznie
smile.png
Mam na imię Marlena i piszę pracę magisterską na temat karmienia niemowląt. Jeśli jesteś mamą z małym dzieckiem (do 12 miesiąca życia), masz chwilę wolnego czasu i chciałabyś pomóc mi w badaniu to proszę o wypełnienie ankiety. Z góry serdecznie dziękuję :)
Poniżej wstawiam link do ankiety:
Ankieta dla mam dzieci w 1 roku życia - ankieta z Ankietka.pl

Pozdrawiam :)

Do góry