reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Ząbki

Miki też ma ciemiączko i wg mnie całkiem spore, ale witaminę D mamy dawać tylko wtedy gdy jest pochmurno lub/i w te dni kiedy Miki nie wychodzi na spacery.

reklama
A my mamy cały czas do półtora roku podawać - i u nas od zawsze były 3 krople - może stąd te zęby ;) ale tak na serio - myślę że głównie geny...wspominałam wam chyba że na roczek miałam 12 zębów - więc w sumie synek nie chciał być gorszy - ma tylko parę dni poślizgu :) (tak jak byśmy tez mogły się zastanawiać dlaczego takie różnice w owłosieniu ;))

no Karol 12 ząb! gratulacje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! to chyba dasz mamie teraz trochę odpocząć co?

Heatherku słyszałam że u was też się coś ruszyło. Dawaj zdjęcie pierwszego zębola!

u nas tez witamina d3 caly czas podawana -tyle ze nie wiem ile to w kroplach bo my "takie inksze" i tabletach zapodajemy:-D a od pol roczku dajemy z fluorem ...
Piknie u nas juz widac te czworki,jak wychodzily to myslalam ze 3 i 4 ida na raz bo takie wielkie te zeby:szok:

My przez jakies 9 miesiecy dawalismy 1 krople, a nowa pediatra kazala podawac 2 i to bez wzgledu na pogode. Mowila tez, ze preparaty witaminowe nie zastepuja witaminy D3, ewentualnie mozna podawac 1 krople witaminy i np. Vibovit (sorki za brak polskich znakow, ale cos mi sie popsulo)

No tak tyle ze w preparatach wielowitaminowych jest już pewna dawka wit D i wtedy trzeba uważac żeby nie dawac za dużo bo można przedawkowac

mi się wydaje że wit. D nie ma największego znaczenia (tzn. na pewno ma znaczenie jej niedobór) - my podajemy od 2 miesiaca życia po 2 krople (czasem tam wpadnie nawet wiecej :-)) i co??? I tylko 4 zeby!!!! I tez myjemy pasta z flourem. Marysia pierwszego zabka miała w wieku 5 miesiecy wiec myślałam ze pójdzie ja burza a tu nic. Ja mysle ze to jest kwestia genów.
Córcia mojej koleżanki nie miała zębów przez 10 czy 11 miesięcy i naraz jej wyszły 4!!!!! I ma tyle co moja Marysia.
ja np. widze że atakują dwójki i czwórki - wiec może się okazać ze wylezie na raz wiecej zeboli. Ale jest za spokojnie na zęby więc nie sadzę aby przez najbliższy miesiąc coś wylazło.

Głuszku a u nas właśnie zmienił sięstyl wychodzenia ząbków i Matek nie ma żadnych objawów, więc i u Marysi może tak byc

Ja niestety jestem matką zapominalską i daje Oli Sanostol. Witamina d3 jest dawana sporadycznie. Niestety nie pamiętam. O sanostolu jednak już pamiętam. A muszę się Wam pochwalić. Ola nie ma 12 zębów jak Karolek. Ale za to pojawił się 5 ząb czyli 2 prawa dolna. Hi, hi to dopiero odkrycie:-).

reklama
Do góry