reklama

Ząbkowanie...

Ja również gratuluję wszystkim ząbkowym maluszkom.
U naszego Michasia, ząbkowanie zaczęło się 28 kwietnia, jak miał 7,5 miesiąca. Wcześniej już od dłuzszego czasu mocno się ślinił i pchał wszystko do buzi. A w sobotę zaczął być bardzo marudny, nie chciał jeść mleczka, popłakiwał sobie i zauważyłam, że jest rozpalony, miał 38 stopni -dostał eferalgan, zajrzeliśmy do buzi, a tam na dole w bardzo rozpulchnionym dziąsełku, ledwo widoczne były dwie takie malutkie białe kropeczki. Ząbki wtedy jeszcze się nie przebiły. Potem jeszcze tak walczylismy przez 5 dni, nieprzespane noce i prawie cały czas na rękach, popłakiwanie i marudkowanie i stan podgorączkowy. Po tych 5 dniach walki, jakby ręką odjął, dwie dolne jedyneczki już są na wierzchu, rzeczywiście najlepiej sprawdza się łyżeczką :).
W międzyczasie okazło się też, że Michaś jest uczulony na eferalgan, dostał wysypki na buzi, brzuszku i pleckach. Na szczęście po 2 dniach wszystko zniknęło. I mamy dwa zęby!!!

reklama
Gratulacje dla Michałka.

Nika, a Michałek tą wysypkę dostał jak miał jeszcze gorączkę czy jak Mu już zeszła:confused:.

Wysypka pojawiła się naszczęście dopiero jak minęła mu gorączka. Czopek (eferalgan) podałam mu dwa razy w ciągu dwóch dni. A wysypka pojawiła się 4 dnia. Ta wysypka to najprawdopodobniej od eferalganu bo córcia mojego męża siostry miała dokładnie to samo po eferalganie.

Wysypka pojawiła się naszczęście dopiero jak minęła mu gorączka. Czopek (eferalgan) podałam mu dwa razy w ciągu dwóch dni. A wysypka pojawiła się 4 dnia. Ta wysypka to najprawdopodobniej od eferalganu bo córcia mojego męża siostry miała dokładnie to samo po eferalganie.

Nika a może to była trzydniówka:confused:. Mój Filip ostatnio ją przechodził i wysypka pojawiła się właśnie jak gorączka zeszła. Opisałam to w wątku "Dolegliwości naszych Maluszków" na str.132 i wkleiłam tam linki opisujące tą chorobę. A u Michasia może ząbki były przy okazji:confused: :confused:.

Mam takie pytanko, czy myjecie dzieciczkom ząbki przed spaniem??
My od jakiegoś czasu staramy się ale nie wiem czy to ma sens, Oliwia i tak w nocy pije:-p
Mamy taką szczoteczkę nakładaną na palec, która myje ząbki i dziąsełka:happy:
A wy jak??:confused:

reklama
Lucy,ja myje Zuzi zabki szczoteczka nr 2 :-p .Kupilam Jej kiedys taki zestaw szczoteczek,bodajze firmy Canpol Babies. 1 jest silikonowa do dziaselek,2 tez silikonowa,ale juz do pierwszych zabkow,a 3 do zabkow,ale ona juz ma takie wloski,na ktore sie naklada paste. ;-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry